Nokia 6120 classic: konzervativní všeuměl

Pod elegantní slupkou se ukrývá velmi dobře vybavený smartphone, který má na to stát se novým prodejním bestsellerem (test).
Kapitoly článku

Klávesnice pro pisálky

Velmi důležitou částí každého telefonu je klávesnice, která kolikrát rozhodne o úspěšnosti telefonu na trhu. Na Nokii 6120 se píše velmi dobře a rychle. Klávesy jsou vyrobeny z tvrdého plastu, mají jasný zdvih i stisk.

Blok funkčních tlačítek může dělat menší potíže uživatelům s většími prsty, ale i když jsem je mačkal bříškem palce, téměř vždy jsem provedl požadovanou akci. V orientaci pomáhají i vystouplé okraje jednotlivých kláves. Výborný dojem mám především ze čtyřsměrné klávesy a potvrzovacího středu. Narozdíl od jiných symbianových Nokií u 6120 nenajdeme tlačítko s tužtičkou. Při prvním setkání můžete poznat, že jde o smartphone pouze podle přítomnosti klávesy s charakteristickým piktogramem, který značí vstup do hlavní nabídky.

IMG_7488.jpg IMG_7490.jpg IMG_7493.jpg IMG_7495.jpg
IMG_7603.jpg IMG_7604.jpg IMG_7606.jpg IMG_7613.jpg
Klávesy mohly být hmatově lépe rozlišitelné a podsvícení silnější

Boční tlačítka na pravém boku vynikají především svoji zvýšenou tuhostí, což činí jejich mačkaní méně pohodlným oproti zbytku. Podsvícení klávesnice je bílé a rovnoměrné. I když křížový ovladač s potvrzovacím tlačítkem není podsvícen přímo, díky okolnímu světlu jeho umístění bez větších potíží naleznete.

V displejích Nokia kraluje

Někteří čtenáři možná se mnou nebudou souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že od Nokie by se ostatní výrobci měli učit dělat displeje. Důvodem tohoto tvrzení je použití reflexivní fólie, a tím ohromné zlepšení čitelnosti displeje za jakýchkoliv podmínek, především na přímém slunci. Ač se nejedná o žádný převratný objev, reflexivní a transreflexivní displeje se používaly de facto od nepaměti v PDA, v mobilech je svého času používala i Motorola. Je mi záhadou, proč jejich použití v telefonech prakticky vymizelo, případně proč se k nim vrací prozatím jen Nokia. Vždyť například nedávno testovanému LG KU580 by případná fólie pod displejem tolik pomohla...

Nokia 6120 classic používá displej o úhlopříčce dva palce s rozlišením 320 × 240 bodů, tudíž QVGA. Je samozřejmě aktivní, použitá technologie je TFT. Dokáže zobrazit až 16,7 miliónů barev. Jeho čitelnost je výborná. Podsvícení je rovnoměrné, rastr nepozorovatelný, s velmi jemnou kresbou. Taktéž sytost a kontrast barev je na vynikající úrovni.

Screenshot0022.jpg Screenshot0024.jpg 
V nabídce lze regulovat jeho jas v 30 krocích, přičemž plně uspokojivých hodnot dosáhnete už v první třetině stupnice. Dále, jak je obvyklé u S60, můžete nastavit tři velikosti písma, prodlevu spořiče energie i osvětlení a změnit pozdrav nebo logo.

Nokia již od uvedení barevných displejů zobrazuje přes displej inverzní pruh, kde se na bílém podkladu zobrazují hodiny s doplňujícími informacemi. Bohužel, tento pruh pro mě z nepochopitelných důvodů po krátkém čase na 6120 úplně zmizí, a tudíž opět, jako u většiny telefonů, nejste nijak informováni například o doručené nepřečtené SMS zprávě.

Klasické prostředí Symbianu S60

Nokii 6120 classic vybavili inženýři poslední verzí Symbianu S60 3rd v9.2, kterou můžeme najít i například v modelech N95, N76 či 6110 Navigator. Používali jste-li někdy chytrý telefon S60, bez sebemenších problémů se zorientujete i v šedesátjednadvacítce. Konzistentnost ovládání je velkou výhodou.

Screenshot0008.jpg Screenshot0009.jpg Screenshot0010.jpg Screenshot0011.jpg Screenshot0012.jpg
Známé prostředí Symbianu 3rd v několika úpravách připravenými barevnými tématy (tiphone a Vista2 jsem doinstaloval dodatečně)

Testovaný telefon pohání procesor ARM o frekvenci 369 MHz, přičemž pro běh programů je k dispozici zhruba 20 MB paměti RAM. Se smartphonem se pracuje velmi dobře, systém je svižný, stejně tak i překreslování displeje. Po zkušenostech s 6680 i novější a populární N73, kdy jste museli kolikrát čekat i dvě sekundy, než skutečně naběhl například editor zpráv, je 6120 příjemně rychlá.

Podíváme-li se na hlavní displej, v horním řádku po stranách uvidíme sloupcovou signalizaci stavu akumulátoru a síly signálu sítě včetně indikace dostupného spojení (GPRS, EDGE, případně 3G). Dále pak se zobrazuje název operátora a hodiny, které mohou být buď analogové, nebo digitální. V úzké liště pod názvem operátora se indikuje zvolený profil, pokud ovšem máte aktivní profil normální, pak se zobrazí datum spolu s názvem dne.

Populární vlastností, která se dostala i do „hloupých“ telefonů S40, je pohotovostní režim. Ten se skládá ze šesti ikon nejčastěji používaných aplikací dle vašeho výběru, které tak můžete pohotově spouštět, a pod tímto přehledem je vyhrazený prostor pro zobrazení událostí kalendáře, úkolů, přijatých zpráv či právě přehrávané hudební skladby nebo názvu rozhlasové stanice. Aktivní pohotovostní režim lze vypnout. Poté můžete nastavit čtyři funkce směrům navigační klávesy. Prohlídku hlavního displeje zakončíme poznámkou o kontextových klávesách, jejichž funkce se zobrazují v dolních rozích. Jejich funkce lze změnit výběrem z nabízených více než 90 položek.

Hlavní nabídka může být zobrazena buď jako matice 4 × 3 ikon, což mi osobně přišlo nejvíce efektivní, nebo jako seznam, případně efektní, leč docela nepřehledné zobrazení v podobě podkovy či véčka. Samozřejmostí je možnost přeskládání ikon i jejich přesun do jiné složky nabídky. V menu fungují klávesové zkratky, což nejvíce vynikne v zobrazení matice ikon, kdy jednotlivé klávesy přesně odpovídají standardnímu rozložení ikon. Je-li některá položka aktivní, jen přesunuta na pozadí, objeví se u její ikonky modrá šipka. Pro zobrazení aktivních aplikací postačí déle stisknout klávesu pro vstup do nabídky. Jejich ukončení pak můžete rychle provést zmáčknutím korekční klávesy C.

Screenshot0014.jpg Screenshot0015.jpg Screenshot0016.jpg Screenshot0017.jpg
Matice, seznam, „véčko“, nebo „účko“

Celé prostředí je skinovatelné. Ve verzi od Vodafonu je přichystáno pět motivů. Další samozřejmě můžete stáhnout z internetu nebo nahrát pomocí datového kabelu či Bluetooth. Výbornou vlastností posledních chytrých symbianových telefonů je hlasové ovládání. V seznamu si vyberete aplikace, které chcete tímto způsobem aktivovat a o nic dalšího se už nestaráte. Systém si sám nasyntetizuje hlasový příkaz. Po delším přidržení pravé kontextové klávesy jen vyslovíte název aplikace, který je ve většině případů správně rozeznán.

Zavolám si odkudkoliv

6120 pracuje v sítích GSM na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Jedná se tedy o quadband. Kromě GSM ovšem dokáže využít i sítě třetí generace – UMTS – na frekvencích 2100, ale i 850 MHz. Pokud voláte na jiný 3G telefon, můžete zkusit videohovor, přední QVGA kamerka je určena především k tomuto účelu.

Telefon nezvládá současné zobrazení interního adresáře v paměti telefonu a na kartě SIM. Počet kontaktů je omezen jen volnou pamětí. Vícepoložkový seznam je velmi propracovaný, poskytuje nebývalé množství doplňujících údajů, včetně například položky pro PushToTalk nebo internetovou telefonii. Kontakty v seznamu vyhledáváte postupným psaním jména. Lze je samozřejmě třídit do skupin, nastavit jim odlišné vyzvánění i je vytáčet hlasem.

Screenshot0036.jpg Screenshot0037.jpg Screenshot0038.jpg Screenshot0040.jpg Screenshot0041.jpg  
Ukázka možností kontaktu, základní skupina kontaktů a seznam vyzváněcích profilů 

Vyzvánění u 6120 není „trojrozměrné“, jako začíná být zvykem u smartphonů Nokia. I tak se vám ale naskytne v profilech bohatá paleta nastavení. Lze odlišit vyzvánění u klasického volání i při videohovoru. K dispozici je filtrování hovorů i režim Offline.

Kvalita během hovoru je velmi dobrá. Hlas je zřetelný, dobře prokreslený. Stejně tak i protistrana nezaznamenala žádné neduhy spojené s mikrofonem.

Zprávy umíme poslat napůl česky

Ani v nabídce zpráv nenajdeme žádné překvapení oproti jiným symbianovým telefonům. Pro všechny zprávy je totožný editor, který se může lišit nanejvýš přítomností dodatečných polí podle typu zprávy. Podle nastavení je na výběr ze tří velikostí písma. Zamrzí nedotaženost slovníku T9. Nokia v posledních modelech konečně vyslyšela nářky uživatelů nepřejících si psát zprávy s diakritikou (která se neořezala, a tudíž délka standardní SMS byla rázem skoro třetinová). Slovník T9 nyní u jistých písmen (například "š" a "ž") počítá dál s plnou délkou, ovšem jakmile napíšete "ř" a "č", rázem jste tam, kde jste nechtěli být a zpráva je zkrácena. Zajímavou funkcí mohlo být přečtení zprávy. Ovšem k dispozici je jen anglický jazyk a jím interpretovaný český text je nesrozumitelný. Oceňuji odečítání znaků podle délky konkrétní zprávy, ne podle celkové délky dlouhé SMS, u které si musíme pamatovat jednotlivé mezníky. Absenci tlačítka s tužtičkou supluje mřížka (#).

Screenshot0043.jpg Screenshot0046.jpg Screenshot0004.jpg Screenshot0005.jpg Screenshot0048.jpg
Editor SMS, přidejte obrázek a už píšete MMS, nahrajte vzkaz a odešlete jej

E-mailový klient si rozumí s protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Dokáže obsluhovat několik účtů zároveň a zvládne i přenos příloh. Samozřejmostí je načítání jen hlaviček i automatická kontrola nových zpráv. S nastavením e-mailu vám pomůže aplikace Průvodce nastavením. Kromě běžných typů zpráv pak v nabídce najdete i tvorbu zvukové zprávy, kdy se nahraný zvuk odešle přes MMS. Nemůže chybět ani PushToTalk.

Samozřejmostí jsou doručenky zpráv. Paměť na zprávy je omezena jen velikostí paměti v telefonu, případně volným místem na paměťové kartě.

Témata článku: Nokia, , LG KU580, Nokia 6120 classic, Příjemné osvěžení, Subjektivní hodnocení, Dozvuk, Zvolený profil, Plný potenciál, Vyhrazený prostor, Standardní rozložení, Český text, Anglický jazyk, Palčivý problém, Zajímavý efekt, Konzerva, Všeuměl, Městečko, Class