Nokia 6125: véčko pro každý den (velký test)

Další telefon véčkové konstrukce od finského výrobce je tu. Tentokrát má označení 6125 a nevyznačuje se tak výstředním designem jako nedávno uvedený model 6131. Ve funkční výbavě mu ale nic podstatného nechybí. V kombinaci s povedeným konzervativním vzhledem se tak může stát každodenním společníkem pro mnoho uživatelů. Video!

Telefonování: už znáte videozvonění?

Nokia 6125 je kvadrální telefon a pracuje tedy v GSM sítích o frekvencích 850/900/1800/1900 MHz. Telefonní seznam v telefonu má kapacitu pro tisíc jmen a jeho možnosti nastavení jsou široké. Ke každému kontaktu můžete uložit mnoho údajů. Jen namátkou to je například pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, narozeniny, firmu, pracovní zařazení a přezdívku. Jméno je rozděleno na křestní jméno a příjmení. Díky tomu odpadnou problémy při synchronizaci telefonu s Outlookem. Kontakty lze odlišit rozdílnými vyzváněcími melodiemi a ke každému přidat obrázek, který se zobrazí, pokud vám dotyčný zavolá. Zajímavostí je možnost přidání videoklipu, který se při příchozím telefonátu začne přehrávat i na vnějším displeji a jeho zvuk je pak použit místo vyzváněcí melodie. Zvuk ve sluchátku je kvalitní. Pomocí diktafonu si můžete hovor zaznamenat. V některých situacích přijde vhod i hlasité handsfree.

  
Telefonní seznam • vkládání nového kontaktu • výpisy hovorů 

Záleží jen na vás, zda budou v telefonním seznamu zobrazeny jen kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním. Telefonní seznam může být zobrazen jako obyčejný seznam jmen, seznam jmen i s číslem nebo jmen s přiřazeným obrázkem. Možnost zvětšení písma jistě přijde vhod osobám s horším zrakem. Aby toho nebylo málo, kontakty se dají roztřídit do skupin, podle nichž můžete filtrovat hovory. Zmínku si zaslouží i propracované hlasové vytáčení bez nutnosti namlouvání hlasových poznámek. Telefon automaticky rozezná o jaké jméno se jedná a elektronicky hlas vám jej pro jistotu znovu zopakuje. Hlasem ale můžete například i přepínat vyzváněcí hovory, zapnout rádio nebo spustit wapový prohlížeč. Rozpoznávání hlasu není vždy zcela stoprocentní, ale i tak se jedná o poměrně zajímavou funkci, která ušetří čas.

 
Detail kontaktu • vyhledávání probíhá postupným psaním

Vyzváněcí profily nabízejí široké možnosti personalizace telefonu. V telefonu je jich celkem sedm, přitom každý umožňuje nastavit vyzváněcí melodii, zvuky Push-to-talk, vibrace, tón zprávy i kláves. Díky nim můžete i filtrovat hovory. Každý profil lze aktivovat i dočasně s nastavením doby, kdy má vypršet. Jeden z profilů má název Letadlo a po jeho aktivaci se zcela odpojí vysílací část telefonu. Všechny další funkce ale zůstanou v provozu. Totéž se stane, pokud telefon zapnete bez vložené SIM karty.

 Výběr vyzváněcího profilu

Vyzváněcích melodií je v telefonu připraveno šestadvacet. Jedná se o soubory formátu MID a AAC. Telefon ale zvládne vyzvánět i soubory MP3, WMA a AMR.

Zprávy bez chybičky

V oblasti zpráv nic podstatného nechybí. Nokia 6125 umí kromě textových a multimediálních zpráv odesílat i e-maily, zvukové zprávy (přes MMS) a bleskové zprávy, které se příjemci přímo objeví na displeji. Před začátkem psaní si zvolíte, který typ zprávy chcete vytvářet. Editor textovek nabízí ihned po aktivaci políčko pro číslo příjemce. Číslo sem můžete vložit prostým napsáním, výběrem z telefonního seznamu, skupin volajících, nebo ze seznamu posledních příjemců, což je velmi praktické a ušetří vám to čas. Poté se stačí jedním stiskem přepnout do pole pro vkládání textu a můžete začít psát. Pomáhat vám bude slovník T9, který má kvalitní slovní zásobu. Píše s diakritikou, kterou ale před odesláním ořeže. O plnou délku zprávy tak nepřijdete. Při psaní se hlavička s příjemcem automaticky odsunuje nahoru, při nejmenším zvoleném písmu tak máte k dispozici osm řádků. Pro čtení ještě o dva více. To je pro displej s takto malým rozlišením úctyhodný výkon. Maximální délka jedné zprávy je 913 znaků, o počtu napsaných znaků i částí, do kterých bude zpráva rozdělena, jste neustále informováni. Paměť pro přijaté textovky je zřejmě sdílená. Ověřit se mi to ale nepodařilo.

  
Nabídka zpráv • volba typu zprávy • píšeme SMS s největším písmem 

Přes multimediální zprávy lze odesílat text, obrázek, zvuk i video. Megapixelová fotografie je automaticky zmenšena na rozlišení 640 × 480 bodů. V editoru ihned vidíte, jak bude následná ememeska vypadat. Není třeba používat náhledu jako u starších Nokií. Maximální velikost jedné MMS je 300 kB.


Seznam přijatých zpráv • čtení SMS s největším písmem

E-mailový prohlížeč je opět javová aplikace. Jeho načítání i reakce jsou proto pomalejší. Zvládá pracovat s protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Při odesílání dokáže e-mailovou adresu najít v telefonním seznamu. Maximální délka odesílaného textu je pět tisíc znaků. Automatické stahování zpráv ale nastavit nelze. Potěšující je oboustranná práce s přílohami. Pokud se jedná o podporované formáty, dokáže je telefon po stažení i zobrazit. Jejich maximální velikost je ale 100 kB, a tak fotografii v plném rozlišení e-mailem nepošlete.

 
Tvorba MMS • nabídka Push-to-talk

Jak je u nových Nokií samozřejmostí, i model 6125 podporuje funkci Push-to-talk, která je ale u nás využitelná jen v síti Eurotelu.


Ve čtvrté kapitole
 se zaměříme na funkce pro organizaci času, zábavní funkce a data. Na závěr telefon zhodnotíme.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6125, Nokia 6131, Rozměrná klávesnice, Celý mechanismus, Úctyhodný výkon, Nejmenší velikost, Velký, Pro +, Zavedený standard, Velký test, Den, Test, Řešený šuplíček,