Nokia 6230i: znovu nejlepší (velký test)

Pod malým „i“, které se přidává k označení starších modelů, se obvykle skrývají stejně malé inovace. Ani u Nokie 6230i nejsou nijak zásadní. Stačily ale na to, abychom mohli připravit první recenzi nejlepšího současného mobilního telefonu.

Něco k telefonování

Při popisu funkcí vycházím z loňské recenze Nokie 6230. Až na detaily, které patřičně rozvedu, je totiž vše stejné. Nokia 6230i je navíc model z obecně známé řady Series 40, a tak se budu hodně opakovat.

Vzhledem k tomu, že Nokia v nových modelech nepodporuje funkci AoC, nelze ani 6230i používat se staršími předplacenými kartami Go. Stačí ale zavolat na infolinku Eurotelu a nechat kartu změnit na nový typ. Je to zdarma a operátor nastavení provede přes mobilní síť, není třeba nikam chodit. Ostatní předplacené karty s Nokií nemají problém.

Triální telefon podporuje pásma 900, 1 800 a 1 900 MHz. Hlasitost při hovoru je dostatečná a zdá se mi také, že Nokia vylepšila zvuk. V kontextové nabídce je navíc volba Zlepšení zvuku. Manuál říká, že má vliv na srozumitelnost řeči, zejména v hlučném prostředí, při její aktivaci ale nepozoruji žádný rozdíl. Ani k hlasitému handsfree nemám připomínky.

 
Zadávání telefonního čísla na displej • vytáčení • příchozí hovor • oznámení o nepřijatém hovoru

Při telefonování lze s telefonem běžným způsobem pracovat, třeba psát textové zprávy nebo fotit. Pro nahrávání hovoru je k dispozici celá hodina záznamu. Telefon každých pět sekund pípne, aby druhou stranu upozornil, že ji nahráváte.

Ach tak synchronizace

Do telefonního seznamu se vejde až tisíc jmen. Seznam je vícepoložkový, ke každému jménu lze zadat až pět čísel (můžete volit z pěti typů) a pět textových údajů (e-mail, webová adresa, poštovní adresa, adresa pro rychlé posílání zpráv, poznámka a nově adresa Push to talk). Obrázek nebo fotografii, kterou ke jménu připojíte, se objeví při příchozím hovoru v pravém spodním rohu displeje.


Typy telefonních čísel • možnosti textových položek

Vyhledávání v seznamu je velmi rychlé, stačí z pohotovostního stavu stisknout šipku dolů a postupně vypisovat počáteční znaky jména.

 
Vyhledávání v seznamu • detail jména

Adresář se na displeji může zobrazovat čtyřmi různými způsoby, které se liší velikostí písma, množstvím zobrazených informací a počtem položek, které se vejdou na jeden displej. Volba Velký seznam jmen je určena uživatelům s horším zrakem, nabízí obrovský font, který by měl přečíst snad každý. Zobrazení Jméno a obraz zase v seznamu ukáže fotografie přiřazené ke jménům. Osobně používám nejúspornější pohled, se kterým lze na jednom displeji vidět najednou pět jmen.

   
Nastavení zobrazení adresáře a tři různé ukázky

Při synchronizaci telefonního seznamu s počítačem – například Microsoft Outlooku – Nokia stále nevyřešila starý problém s pořadím jména a příjmení. V telefonu je pro ně vyhrazena pouze jedna položka a synchronizační program bez jakýchkoli dotazů zařadí na první místo jméno a až po něm příjmení. Asi nejsem sám, komu to velmi vadí, protože při mnoha stech položkách v adresáři si u určitých lidí nepamatuji, jaké je jejich křestní jméno. Tato vlastnost synchronizačního programu se táhne už mnoho let a Nokia se stále neodhodlala ke změně.

Proč vyzvánět jinak než s MP3?

Jména se dají sdružovat do skupin volajících. Standardně v telefonu nebyly žádné, můžete je ale vytvořit. Nastavil jsem patnáct skupin a Nokia ještě neměla dost. Pomocí skupin lze volající odlišit individuální vyzváněcí melodií, nově k nim lze přidat i obrázek (dříve se jen dal zapnout a vypnout symbol) a použijete je také při filtrování hovorů. Speciální vyzvánění není u Nokií možné přidat rovnou ke jménu.

 
Přehled skupin volajících • přehled vyzváněcích profilů

Nokia 6230i podporuje 64hlasou polyfonii a na kvalitě vyzvánění je to znát. Starší model měl „jen“ čtyřiadvacetihlasé vyzvánění. Mezi vestavěnými vyzváněcími tóny lze najít hromadu formátů: MID, AAC, NRT, AMR a samozřejmě také MP3. Díky podpoře empétrojek můžete pro vyzvánění vybrat jakoukoli hudební skladbu. I když má několik megabajtů a je uložena na paměťové kartě, zvuk nemá žádné zpoždění, ozve se okamžitě.


Nabídka vestavěných vyzváněcích tónů

Slovník T9 „se pokazil“

Nokia 6230i nabízí práci s textovými, multimediálními, e-mailovými a rychlými – instatními – zprávami. K tomu nově podporuje Push to talk.


Nabídka zpráv

V nastavení zpráv si můžete vybrat, jestli chcete drobné písmo, s nímž se na displej vejde šest řádků, nebo dva větší a méně úsporné fonty, na které je zase dobře vidět. Editor odpočítává napsané znaky a ukazuje počet částí, na které se zpráva rozdělí (max. 6 částí). Do paměti telefonu se vejde zřejmě sto padesát SMS, Nokia ale tradičně možnosti paměti neudává a opět se spokojuje jen s obecnou formulací, že SMS využívají sdílenou paměť. Zprávy lze hromadně mazat, telefon se při tom zeptá, jestli to má vzít i s nepřečtenými textovkami.


Tři velikosti písma v editoru textových zpráv • grafické smajlíky

Při psaní pomáhá český slovník T9, který píše s háčky a čárkami, těsně před odesláním je ale ořeže, takže do jedné části dlouhé zprávy se vejde standardních sto šedesát znaků. Tak špatný slovník T9 jako v Nokii 6230i jsem ale už dlouho neviděl. Nezná úplně základní slova: Nokia, napřed, upravit. Místo jiných zase nabídne neexistující řetězce a musíte listovat: pe (pro se), ann (pro ano), jhu (pro jít). V telefonu je zjevně nový typ slovníku, u něhož můžete navíc zapnout novou funkci dokončování slov. V praxi ale tato možnost spíš nefunguje, natož aby přinesla nějaký užitek. Mnohem víc mrzí nedostatečná slovní zásoba. Toto je velké minus.


E-mailový klient v Nokii 6230i konečně podporuje práci s přílohami. Dozvíte se o tom v následující kapitole, stejně jako o možnostech pro organizaci času. Velkou část věnujeme MP3 přehrávači vestavěnému v telefonu

Témata článku: Nokia, , Motorola V600, Nokia 6230, Nokia 6230i, Sagem myX-8, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson S700i, Vestavěný radiopřijímač, Podporovaná kapacita, Nejbližší konkurent, Poštovní adresa, Drobné písmo, Velký test, Bluetooth modem, Velký, Test, Starý problém, Celá hodina, Speciální ovladač, Zvýrazňovač, Tmavá varianta