Nokia 6234: nejlepší poměr cena/výkon současnosti (velký test)

Měl tu být nástupce oblíbeného modelu 6230i, jenže má zpoždění. Už teď si ale můžete u Vodafonu za zajímavou cenu koupit jeho funkčně identické dvojče pojmenované číslem 6234. Má blízko ke smartphonům a v současnosti nekoupíte lepší mobil při sledování ceny a výkonu. 2× video

Placaté rádio bez RDS a přehrávač MP3

Protože jsme k testování dostali jen samotný telefon bez příslušenství, použil jsem pro poslech rádia a hudebních souborů redukci Nokia AD-46 a do jejího klasického jacku zasunul sluchátka Koss Porta Pro a pak i Sennheiser HD 215. Reference pro mobilní telefony naprosto dostatečná, takže se plně ukáže hudebně kvalitativní stránka telefonu.

Rádio nabízí funkci Visual, jenže tu u nás zatím nikdo nepodporuje. Zkouším tedy ladit FM stanice. Můžu přesně ručně, anebo nechám hledat Nokii samotnou. Spolehlivě najde vždy nejsilnější signál, když se stane slabým, přepne do monorežimu (je možné i ručně). Až dvacítku stanic můžete uložit do paměti a pak je vyvolávat kurzorovou klávesou nebo číslem na klávesnici. Zvuk mě zatím nepřesvědčil, je příliš plochý a po čase velmi nezábavný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduché rádio • ukládání stanic • po zadání názvu stanice • rádio v hlavním displeji

Spouštím přehrávač MP3. Najde si písničky jak z vnitřní paměti, tak z paměťové karty a umí vytvářet playlisty. Přehrávač je docela jednoduchý, třemi tlačítky se volí play/stop, přetáčení mezi jednotlivými skladbami nebo pohyb v jejich stopáži.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudebních souborů • možnosti přehrávání

K dispozici je ekvalizér s několika přednastaveními, dvě si můžete upravit a pojmenovat sami. Úprava zvuku má sice podstatný vliv na výslednou kvalitu reprodukce, ani v polootevřených, ani v uzavřených kvalitních sluchátkách jsem ale neslyšel nic, co by stálo ze vyzdvihnutí. Šedý průměr. Přitom Nokia kvalitní zvukové výstupy umí, ukázala to v případě modelu N91.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přednastavené ekvalizační křivky • vlastní nastavení

Přehrávač lze minimalizovat, na aktivním pohotovostním displeji se pak zobrazuje aktuálně přehrávaná skladba. Odsud lze také rychle přejít na další skladbu nebo dokonce i přetáčet. V nabídce je také volba pro opakování nebo náhodné přeskakování mezi skladbami.

Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání v aktivním pohotovostním displeji

Datování

Protože nemám v ruce kompletní balení, nevím ani, jestli všechny aplikace v telefonu jsou původní. V naší Nokii 6234 jsou čtyři hry a aplikace, o kterých jsem psal v předcházejících částech. Model 6234 podporuje klasickou Javu 2.0, pro upřesnění rychlosti uvedu výsledky testů JBenchmark:

  • JBenchmark 1.0: 1 862 bodů
  • JBenchmark 2.0: 239 bodů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěné hry

Když budete posílat soubory, může to být nablízko přes infraport nebo Bluetooth, na dálku odletí spolehlivě přes desítkové třídy GPRS nebo EDGE, anebo pomocí UMTS. Internetový prohlížeč pracuje s WAPem 2.0, umí zobrazit i textové nebo plné verze webových stránek.

Jen je škoda, že se po každém novém otevření snaží připojit na Vodafone live! portál, a pokud si toto nepřejete, je potřeba prohlížeč zavčasu zarazit. Jinak to nejde, tohle je prostě operátorský telefon. Na displej se díky malému písmu vejde dostatek informací, jen by Nokia nemusela zobrazení omezovat na stísněnou plochu s tlustými rámečky kolem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti internetového prohlížeče • Vodafone live! portál • klasická stránka

S příslušným kabelem lze využít pohodlí plné podpory Mass Storage. Po připojení kabelu se zobrazí dotaz, o jaký režim máte zájem: standardní připojení (třeba pro práci s PC Suite), ukládání dat (Mass Storage) nebo tisk. Prostřednictvím programu PC Suite se do paměti telefonu dostanete snadno z počítače (prostřednictvím všech tří způsobů), pro hromadné stahování obrázků a videa lze použít program Uložit obrázky.

Za ty peníze jasná volba

Nokia 6234 je výborně vybavený, rychlý telefon s uživatelskými možnostmi nastavení, o kterých se ostatním „hloupým“ telefonům jenom zdá. Má výborný displej a extrémně pohodlnou klávesnici. V mnohém se přibližuje klasickým smartphonům.

Má mouchy, samozřejmě. Třeba aktivní pohotovostní displej se nepovedl graficky, některá nastavení je potřeba lovit dlouze v hlubokých vodách nabídky. Vestavěný fotoaparát se nepovedl, kvalita zvukové produkce do sluchátek je jen průměrná a vnitřní paměť mohla být větší. Osobně mi vadila úprava nabídky a některých jejích funkcí operátorem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V případě, že se nejste odpůrcem značky Nokia z principu a nehledáte telefon s operačním systémem, lepší na trhu nenajdete. V naší srovnávací metodice obdržela tato Nokia 88 % a spolu se svým dvojčetem 6233 se dělí o třetí místo. Přitom ji pořídíte za 7 577 korun. Výhodnější poměr cena/výkon v současnosti mezi mobily na českém trhu neexistuje. Jsme velmi zvědaví na srovnání skutečného nástupce 6230i, Nokie 6233 a jejího konkurenta Sony Ericssonu K790i/K800i.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6233, Nokia 6234, Nokia 6280, Samsung Serene, Poměr cena/výkon, Nejlepší poměr, Výkon, Moucha, Klasický režim, Současnost, Velký test, Velký, Vyfocený snímek, Poměr, Nová textovka, Nové místo, Šedý průměr, Plastová imitace, Nesprávný údaj, Test, Operátorský telefon, Jediný displej