Nokia 6234: nejlepší poměr cena/výkon současnosti (velký test)

Měl tu být nástupce oblíbeného modelu 6230i, jenže má zpoždění. Už teď si ale můžete u Vodafonu za zajímavou cenu koupit jeho funkčně identické dvojče pojmenované číslem 6234. Má blízko ke smartphonům a v současnosti nekoupíte lepší mobil při sledování ceny a výkonu. 2× video

Na pravé straně Nokie 6234 je toho spousta. Úplně dole sedí spoušť fotoaparátu, mobil se při focení drží jako klasický digitál. Ovladač „závěrky“ se ale nemačká dobře, mohl být alespoň nepatrně vyboulený. Proto jsem při focení používal vlastně jen potvrzovací střed hlavní klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spoušť fotoaparátu • infraport, reproduktor a kolébka hlasitosti

Kus nad spouští je sklíčko infraportu a ještě nad ním štěrbina, která vypadá jako poutko pro šňůrku na krk. Poutko je ale dole vedle Pop-Portu, toto je jeden ze dvou stereoreproduktorů. I když každý z nich chrání ještě vlastní mřížka hned nad membránou, pro jistotu vede napříč poměrně velkého podlouhlého otvoru plastová tyčinka, aby dovnitř nevnikla cizí tělesa. Zcela nahoře je kolébka pro ovládání hlasitosti.

Každá paměť jiná havěť

 

Na druhé straně to vezmeme shora. Tlačítko pro spuštění funkce Push-to-talk se mačká o chlup lépe než spoušť fotoaparátu, jenže mu není možné přiřadit žádnou jinou funkci, a to je škoda. Pro mě tak zůstává tlačítkem naprosto zbytečným.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko funkce Push-to-talk a druhý stereoreproduktor

Když klesám pohledem dolů, potkávám druhého do dvojice stereoreproduktorů a dole už je místo pro paměťovou kartu. Jsou to dvířka na dvou malých pantech, vyklápějí se směrem dolů. Nokia znovu sáhla po jiném typu paměťových karet, konkrétně microSD. Tak to už máme klasické MMC, RS-DV-MMC, miniSD a TransFlash, všechny tyto formáty výrobce používá a stále mi není jasné, proč si nevybere jeden a nezůstane u něj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvířka slotu pro paměťovou kartu • přibalená je microSD s kapacitou 64 MB

Snad už skončí dohady o velikosti paměti Nokií 6233 a 6234; vnitřní paměť dostupná uživateli má skutečně jen 6 MB, na oněch 70 MB uváděných Nokií v propagačních materiálech se dostaneme až s použitím paměťovky microSD o velikosti 64 MB, kterou výrobce k telefonu přibaluje.

Klepněte pro větší obrázek
Stav paměti na kartě

Okenu prosím

 

Zadní plastový kryt se díky mírnému kopečku téměř u spodního kraje snadno snímá. Zapřete prsty a odsune se kompletně celá zadní stěna mobilu. Po sejmutí krytu je krásně vidět, jak moc se krycí sklíčko fotoaparátu špiní, když jej nechrání krytka. Podíval jsem se skrze něj a jako bych rázem potřeboval pět dioptrií.

Klepněte pro větší obrázek
Sklíčko optiky fotoaparátu nemá krytku

Pod krytem jsem našel lithium-iontovou baterii s kapacitou 1 110 mAh, která by měla být schopná živit telefon po dobu 240minutového hovoru nebo až 340 hodin pohotovosti. Reálnou dobu výdrže po mě prosím nechtějte, během pár dnů testování používáme mobil zcela jiným způsobem než běžný uživatel, naše soudy nejsou v tomto ohledu směrodatné.

Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí zadního krytu

Vedle Pop-Portu na spodní straně telefonu je konektor pro úzký typ nabíječky. Nabíjení je docela rychlé, za hodinu a půl je energie z nuly na sto procentech. Ještě nám zbývá horní hrana a na ní jen zklamání. Jak jsem říkal, křivý, špatně ovladatelný plastový hlavní vypínač působí jako z mobilu za dva tisíce.

Klepněte pro větší obrázek
Konektor Pop-Port a zdířka pro nabíječku

Klávesy ze země zaslíbené

 

Přiznám se, že když jsem Nokii 6234 viděl poprvé na oficiálních obrázcích, jen pohledem jsem odhadoval její klávesnici na měkký pryžový typ z nejlevnějších modelů značky a chytal se za hlavu. Musím se jí ale symbolicky omluvit. Tlačítka jsou z pevného plastu a byť jsou designově chudá, pracuje se s nimi výtečně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S klávesnicí Nokie 6234 je radost pracovat

Plocha každé jedné klávesy alfanumerické části je velkorysá, průběh stisku i odezva palci učebnicové. Kontextové klávesy a sluchátka pro ovládání hovorů jsou malé, dají se však snadno a rychle nahmatat. Znovu s pochvalou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem a kontextová tlačítka

A stejně dobře funguje i hlavní ovládací prvek. Čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem je tvarována tak dobře, že i při svých nevelkých rozměrech se pohodlně ovládá celým bříškem palce, netřeba používat nehet. Podsvícení klávesnice je tyrkysové.

Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

 


Článek pokračuje v další kapitole: displej, fotoaparát, VGA videozáznam

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6233, Nokia 6234, Nokia 6280, Samsung Serene, Operátorský telefon, Plastová imitace, Cena, Výkon, Velký test, Současnost, Vyfocený snímek, Nová textovka, Test, Nové místo, Šedý průměr, Klasický režim, Jediný displej, Poměr, Nejlepší poměr, Nesprávný údaj, Nová grafika, Velký