Nokia 6280: vysouvat je prý lepší (velký test)

Nokia chce, aby její novinka byla nástupce mobilního telefonu 6230i. Podaří se jí to s mobilem, který je sice až po okraj napěchovaný funkcemi, ale má exotickou vysouvací konstrukci, které se všichni bojí? Odpověď určitě najdete v naší megarecenzi, tentokrát obzvlášť podrobné.

Data a komunikace: chybí už jen Wi-Fi

Plusy: snadná instalace javových aplikací • dobré vestavěné hry • podpora EDGE a 3G • snadné nastavení datového spojení • PC Suite zdarma

Minusy: javovou aplikaci nelze minimalizovat

Javu tradičně řadíme do této kapitoly, přestože sem možná už příliš nepatří. Ale kam s ní jinam? Nokia 6280 nabídne MIDP 2.0 a je přijatelně rychlá. Výsledky testu JBenchmark: 1831 (verze 1), 253 (verze 2). Nevím přesně, jaké programy Nokia přibalí na paměťovou kartu, přímo v telefonu ale byly tři hry a tři aplikace. O programech jsem už psal v části o organizaci času, tady popíšu hry:

  • Golf Tour: překvapivě dobře hratelný golf se dvěma kompletními hřišti.
  • Rally 3D: závody aut, rovněž velmi dobře hratelné.
  • Snake III: nová verze klasického hada. Graficky je rozhodně skvělá, ale řekl bych, že novými možnostmi trochu utrpěla hratelnost.


Nabídka Aplikace (i s ikonkou paměťové karty) • přehled her

Další javové hry a aplikace lze ukládat do vnitřní paměti i na paměťovou kartu. Soubory JAD a JAR stačí nahrát na kartu, třeba prostřednictvím čtečky, a z telefonu se rovnou dají spustit. Není vůbec nutné používat instalátor. Maximální velikost aplikace je 500 kB. Je však škoda, že spuštěné midlety není možné minimalizovat, vždy se ukončí.

Čtyřikrát tři k internetu

Pro připojení k internetu přímo z mobilu si můžete vybrat mezi čtyřmi technologiemi: vytáčenými datovými přenosy, GPRS, EDGE a sítěmi třetí generace WCDMA. Využijete to u e-mailového prohlížeče, se zprávami MMS, při používání Push to talk, streamingu nebo v internetovém prohlížeči.

Ten kromě wapu bez problémů otevře i internetové stránky. Samozřejmě jsou ale vhodnější jejich textové verze. Prohlížeč je jednoduchý a celkem plýtvá místem. V nastavení vzhledu je sice možnost přepnout ho do plného zobrazení, tato volba se však nijak neprojevila. Když ale nastavíte nejmenší písmo ze tří možných variant, na displej se i tak vejde dostatek informací.


MobilMania v internetovém prohlížeči Nokie 6280

Všechny čtyři zmíněné technologie lze použit i pro připojení k internetu z počítače. K němu telefon přivážete buď USB kabelem, infračerveně nebo prostřednictvím Bluetooth. Tato technologie je ve verzi 2.0 a podporuje následující profily: DUN-GW, FT-Server, HandsFree-AG (1.0), Headset-AG, OPP-Client, OPP-Server, SIM Access-Server. Infraport lze kromě spuštění a čekání na automatickou deaktivaci po určité době nečinnosti nyní i manuálně vypnout.

Parametry spojení lze nastavit ručně, výhodnější a rychlejší je ale použít program Připojení k internetu z balíčku PC Suite. V něm stačí vybrat modem (např. Nokia 6280 USB, který se automaticky vytvoří), operátora a stisknout tlačítko.

Pokud už máte PC Suite na počítači, nemusíte nic instalovat. Nokia má jeden společný program pro všechny své současné telefony. Stejná je i nabídka jeho funkcí, o kterých si můžete podrobně přečíst v tomto článku.


Příště už jen smartphone?

Nokia 6280 se povedla. Samozřejmě bychom našli několik zásadních nedostatků, kvůli kterým by měla při požadavcích na špičkový telefon vypadnout z výběru. Někomu by mohlo vadit, že nejde o smartphone. Jiní uživatelé se nepřenesou přes omezenou kapacitu adresáře, další se mohou bát vysouvací konstrukce, někteří mají fobii z nápisu Nokia. Jako nejdůležitější dobré vlastnosti bych vybral rychlost telefonu, kvalitní displej, atraktivní uživatelské prostředí (s výjimkou aktivního pohotovostního displeje).

Nové uživatelské prostředí Series 40 třetí generace se velmi podobná smartphonům, takřka stejné jsou i ikonky. Nokia tak slučuje ovládání svých přístrojů a možná bychom se mohli i ptát, jestli vůbec příště budou nějaké telefony vyšší třídy bez operačního systému.

Jaká je konkurence? Z vlastní stáje můžeme jmenovat Nokii 6230i (je horší) a smartphony (jsou lepší). Z portfolia Sony Ericssonu by ještě mohl bojovat K750i a příbuzné modely, funkčně bychom ale k Nokii přiblížili spíše Sony Ericsson W900i. Ten má v katalogu mobilů úplně stejné hodnocení jako Nokia 6280. Samsung má vynikající telefon D600E, u Siemensu najdeme SXG75, v nabídce Motoroly a dalších výrobců ale v současné době nic srovnatelného není. Samozřejmě s výjimkou smartphonů – takový Qtek 8310 je silná konkurence.

Závěr: Nokia 6280 je vynikající mobilní telefon – vybavený, rychlý, atraktivní a cena časem určitě také klesne.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů; don’t miss our mobile phone catalogue for English speaking users


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson W900i, Snadná instalace, Oblíbený telefon, Největší hlasitost, Velký obrázek, Slušná kvalita, Test, Základní barva, Nokia audio, Lep, Snake II, Silná komprese, Dlouhé video, Poštovní adresa, Nejmenší písmo, Největší využití