Nokia 6280: vysouvat je prý lepší (velký test)

Nokia chce, aby její novinka byla nástupce mobilního telefonu 6230i. Podaří se jí to s mobilem, který je sice až po okraj napěchovaný funkcemi, ale má exotickou vysouvací konstrukci, které se všichni bojí? Odpověď určitě najdete v naší megarecenzi, tentokrát obzvlášť podrobné.

Ještě kousek chybí

Nokia ve svém portfoliu nemá mnoho telefonů s výsuvnou konstrukcí. Klasické „slidery“ byly v historii pouze dva: smartphone 7650 a současná stylovka 6111. S přimhouřením očím sem lze zařadit i luxusní modely osmičkové řady, kde se ale odsouval pouze kryt klávesnice.

Všechno, co se na mobilním telefonu hýbe, je potenciální riziko pozdějších problémů. Kolejničky se vychodí, v kloubu – zpočátku těsném – se objeví vůle; a uživatel má většinou smůlu, protože na poškození vzniklé běžným provozem se záruka nevztahuje. Tak jsme si zanaříkali a pojďme zhodnotit výsuvný mechanismus na Nokii 6280.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pozor na všechno, co se hýbe

Po pravdě nemám z něj tak dobrý pocit jako třeba ze Samsungu D600. Což o to, vysouvání je stejně plynulé, jemné a pevné. Předpokládám, že stejně jako u Nokie N70 je řešeno dvěma protisměrně orientovanými pružinami, jejich kousek je ostatně vidět ve štěrbině po otevření. V obou dvou úvratích drží telefon, aby se displej samovolně neodsunul. Když tak chcete učinit sami, zapřete se palcem o výstupek pod displejem a zatlačíte. Aby se mechanismus neopotřeboval, vodicí drážka je vyložena kovovými kolejničkami. Ale stejně to nestačilo a vysunutý kryt není dokonale pevný, trochu se klepe, je „rozhrkaný“. Škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolejničky pomáhají při vysouvání 


Telefon z vnější strany: nová karta

Plusy: možnost ovládání v zavřeném stavu • možnost vyměňovat kartu za chodu • focení s telefonem naležato

Minusy: velmi tuhé tlačítko s vypínačem • klávesu pro Push to talk nelze nastavit na nic jiného • nový typ paměťových karet

Díky vysouvací konstrukci může většinu čelní plochy zavřeného telefonu zaujmout displej. Jemu se budu později věnovat podrobněji. Pod ním je blok s funkčními tlačítky, viditelnými i v zavřeném stavu. Jejich sestava je standardní: dvě kontextové klávesy pod displejem, tlačítka pro ovládání hovoru a střední čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem.

Klepněte pro větší obrázek Ani jej nemusíte otvírat

Při operacích, kdy není nutné zadávat čísla nebo psát, může být Nokia 6280 zavřená, všechno zvládnou vnější funkční tlačítka. Telefon se ale lépe drží otevřený, není nutné tak lámat palec.

Vedle otvoru sluchátka na horní straně je vidět miniaturní objektiv kamery určené pro videohovory. Do zaoblené hrany, která přechází do čela telefonu, se vešlo tlačítko – vypínač a rychlý volič vyzváněcích profilů. Tlačítko se ale špatně tiskne, je příliš zapuštěné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamera vedle sluchátka a hlavní vypínač 

Obdélníkové tlačítko na levém boku slouží pro aktivaci a ovládání služby Push to talk. Bohužel jej nelze přemapovat na něco užitečnějšího. Pod ním je infraport a otvor hlasitého reproduktoru. Když jej ucpete, telefon v podstatě ztichne.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko Push to talk, infraport a hlasitý reproduktor

Nová karta, chtěli jste ji?

Levý bok ještě skrývá dvířka slotu pro paměťovou kartu. Na jedné straně je drží kloub, kartu dovnitř stačí zacvaknout. Nokia poprvé použila nový typ paměťových karet a formát miniSD není s typem RS-MMC používaným dříve kompatibilní. Standardně byste k telefonu měli dostat kartu s kapacitou 64 MB, tuto informaci ale nemůžeme ověřit, nemáme kompletní balení. Nevíme proto ani, co všechno Nokia na dodávanou paměť nahraje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu • otevřená dvířka

Používal jsem kartu SanDisk 256 MB. Do telefonu se ji nesnažte dostat podle obrázku v manuálu, kde je nakreslená obráceně. Karta se dá vyměňovat za chodu, Nokii není nutné vypínat. Občas se mi stalo, že třeba fotoaparát velkokapacitní paměť nenašel a musel jsem u něj znovu nastavit místo, kam má ukládat snímky. Nebylo to ale pravidlo.

Spodní část telefonu přehlédneme rychle, je zde pouze konektor Pop-Port a zdířka pro novou „úzkou“ nabíječku. A mikrofon, a v rohu otvor pro poutko. Na pravém boku najdeme kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a klávesu sloužící jako spoušť fotoaparátu. Je však poměrně tuhá, takže jsem nakonec stejně fotil s pomocí hlavního ovladače. Umístění spouště ale už teď dává najevo, že s Nokií 6280 se fotí naležato.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-port • ovladač hlasitosti • spoušť fotoaparátu

Další znak najdeme i na zadní straně: abyste si mohli přečíst logo výrobce, musíte telefon otočit. Ve světle zvýrazněném bloku je objektiv dvoumegapixelového fotoaparátu, malé zrcátko pro focení autoportrétů a přisvětlovací dioda.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát na zadní straně

Po sejmutí zadního krytu spatříte lithium-polymerovou baterii. Má kapacitu 970 mAh a stejný typ mimochodem Nokia používá u svých komunikátorů 9300(i). Dá se sehnat i v kapacitě 1 100 mAh. K výdrži vám toho moc neřeknu, při testování telefony nepoužíváme standardním způsobem, z něhož by se mohlo usuzovat, jak dlouho vydrží na jedno nabití. Podle Nokie by telefon měl vydržet až 250 h v pohotovosti, doba hovoru se liší podle sítí: v GSM až 240 min, v 3G až 180 min. Nabíjení je velmi krátké, stačí necelá hodina a půl. Karta SIM je pod baterií, přidržuje ji kovový plíšek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt • uchycení karty SIM


Článek pokračuje v další kapitole: displej, klávesnice, fotoaparát, video

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson W900i, Poštovní adresa, Velký, Snake II, Nokia audio, Velký obrázek, Největší hlasitost, Oblíbený telefon, Lep, Silná komprese, Nejmenší písmo, Kovový plíšek, Dlouhé video, Základní barva, Necelá hodina, Test