Nokia 6300, 6086 a 2626: každý si vybere (první pohled)

Kromě symbianového véčka Nokia 6290 byla včera představena i trojice nových „hloupých“ telefonů bez operačního systému. Nejzajímavějším z nich je model 6300, který nabídne hranatý design a velmi dobrou výbavu prakticky shodnou s Nokií 6233. Dále je to líbivé véčko 6086 s technologií UMA a low-endový telefon Nokia 2626 s integrovaným FM rádiem.
Kapitoly článku

Nokia 6300: převlečená 6233 bez 3G

Nokia 6300 je manažerský mobilní telefon spadající do vyšší třídy. Její funkční výbava je velmi podobná starší Nokii 6233, chybí jen podpora sítí třetí generace. Od tohoto telefonu se ale novinka výrazně odlišuje svým designem, který je spíše technického rázu bez zbytečných příkras. Osobně mi nový telefon vzhledově dosti připomíná symbianovou Nokii 3230.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6300 

Funkční část klávesnice a aktivní TFT displej s rozlišením 240 × 320 bodů a 16,7 miliony barev jsou společně umístěny v černém zakulaceném obdélníčku, který mírně vystupuje nad zbývající povrch přední části telefonu. Numerická část klávesnice se všemi tlačítky v jednom bloku a její okolí jsou vyvedeny ve stříbrné barvě. Na první pohled se tak může zdát, že má telefon vysouvací konstrukci. Ale není tomu tak. Jde o telefon klasické konstrukce s rozměry 106 × 44 × 12 mm, z nichž je nejvíce potěšující poměrně malá tloušťka. I přes použití krytů z oceli se Nokii podařilo hmotnost telefonu udržet na velmi dobrých 91 g.

Z hlediska nabídky funkcí vás Nokia 6300 asi nezklame, ale také těžko něčím novým překvapí. Jedná se o klasický telefon s uživatelským prostředím Series 40 3rd Edition. To s sebou kromě propracovaných funkcí pro telefonování, psaní zpráv i organizaci času přináší také slušnou dávku multimediální zábavy. V jejím čele bude stát dvoumegapixelový fotoaparát s osminásobným digitálním zoomem a s možností natáčet video. S automatickým zaostřování nebo s krytkou objektivu ale nepočítejte. Stále chybí i diodový blesk.

Bude paměťová karta v základním balení?

Fotografie i další soubory můžete ukládat do vnitřní paměti telefonu o velikosti pouze 7,8 MB. Tato kapacita by vám jistě dlouho nestačila, a tak nemůže chybět slot pro paměťové karty typu microSD. Podle oficiální specifikace by součástí základního balení měla být paměťová karta o velikosti 128 MB.

Velký úložný prostor přijde také vhod pro uložení hudebních souborů ve formátu MP3, MP4, AAC, AAC+ a eAAC+. S nimi si pak bez problémů poradí integrovaný hudební přehrávač, který zvládne stereofonně hrát i do připojených Bluetooth sluchátek. Ve chvílích nudy ho může zastoupit FM rádio s u nás zatím nevyužitelnou funkcí Visual Radio nebo přehrávač videa.

Vzhledem k absenci podpory sítí třetí generace se u datových přenosů budete muset spolehnout na osvědčené technologie GPRS a EDGE, obě ve třídě 10. Využijete je jak pro prohlížení wapových nebo webových stránek přes integrovaný internetový prohlížeč s podporou xHTML, tak pro připojení počítače k internetu přes Bluetooth nebo datový kabel. S infraportem se u tohoto modelu asi nesetkáme. Z dalších zajímavých funkcí pak stojí ještě za zmínku podpora Push-to-talk, Java 2.0, letecký mód a možnost aktualizace firmwaru přes mobilní síť.

Nejen pro manažery

Nokia 6300 je velmi dobře vybavený telefon, který by svým konzervativním designem mohl zaujmout široké spektrum uživatelů. Ti si na něj ale budou muset našetřit přibližně 8 300 Kč a také počkat do prvního čtvrtletí příštího roku, kdy se dostane do prodeje. Pokud neradi čekáte, můžete si ihned za prakticky stejnou cenu koupit Nokii 6233, která vám vykoná stejnou službu.

Nokia 6300 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 106 × 44 × 12 mm, 91 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (900/1800/1900 Mhz) / GPRS 10, EDGE 10
  • displej: rozlišení 240 × 320 bodů, 16,7 miliónů barev, aktivní TFT 
  • paměť: vnitřní sdílená paměť 7,8 MB rozšířitelná paměťovými kartami microSD, karta o velikosti 128 MB v základním balení 
  • fotoaparát: 2 Mpx, 8× digitální zoom, natáčení videa 
  • konektivita: Bluetooth 2.0, Pop-port 
  • hudební funkce: přehrávání MP3, AAC, AAC+, eAAC+, FM rádio s funkcí Visual Radio, připojení Bluetooth sluchátek
  • další funkce: e-mailový klient, Java MIDP 2.0, Push to talk, letový režim, přehrávání videa
  • baterie a výdrž: BL-4C 860 mAh, pohotovostní režim 348 hod., doba hovoru 210 min.

Oficiální specifikace (anglicky) 


V druhé kapitole si můžete přečíst o novém véčku Nokia 6086 s technologií UMA a základním modelu s rádiem a barevnými kryty, Nokii 2626.

Témata článku: Nokia, Nokia 2626, Nokia 6086, Nokia 6290, Nokia 6300, Manažerský mobil, První pohled, Příjemný pohled, Pohled, Bluetooth přenos