Nokia 6300: dobrej parťák (zkušenosti)

Říká se, že je to nástupce legendárních modelů 6230 a 6230i. Obstojí však v praxi? Přečtěte si o uživatelských zkušenostech.
Kapitoly článku

Když přišla Nokia 6300 do redakce, ani jsem si ji pořádně neprohlédl. Už jsem ji viděl na prezentaci a tak už mě ani zvědavost nepřiměla k bližšímu zkoumání a telefon putoval rovnou k recenzentovi. Poté se mi vrátil zpět na stůl a „provokoval“. Tohle že má být nástupce slavné 6230 a neméně úspěšné 6230i? Podívám se na něj.

Po krátkém seznámení už jsem vytahoval svoji SIM kartu ze Sony Ericssonu P990i a strčil ji do této Nokie. Je v ní doposud a bojím se chvíle, kdy se Nokia začne připomínat s ukončením zápůjčky. Proč?

Rychlé odkazy:

Kovový chlad, ten já mám rád

Nokia 6300 je celkem nenápadný telefon s dobrou, ale nijak oslnivou výbavou. Nijak neprovokuje, má klasické proporce a univerzální kombinaci barev – černá a stříbrná přece nemůže nikoho urazit. Na první pohled vážně nuda.

01.jpg 02.jpg 05.jpg 06.jpg
Nokia 6300

Ale podíváte se blíž a zjistíte, že stříbrný kryt není jenom obyčejný plast. Dotknete se a chlad vám prozradí, že kryty jsou kovové. Vše perfektně lícuje, žádné vrzání, jemně zaoblené hrany, žádné velké spáry. S telefonem si často pohrávám v dlani jako s valounkem a zpětně obdivuji finské designéry, jak dokázali tomuto telefonu dát takovou jiskru. Tohle není žádný „PR“ text zaplacený Nokií – po dlouhé době vidím telefon, který po stránce designu, konstrukce a zpracování uspokojuje všechny moje smysly. Vypadá luxusně a většina telefonů, včetně nadupaných smartphonů, vedle něj vypadají jako plastové hračky.

Navíc je pěkně tenký, takže se v kapse téměř ztratí. Výška a šířka dostačuje k umístění velkého displeje a pohodlné klávesnice. Tleskám strohému, ale velmi účelnému rozvržení navigační klávesy a funkční tlačítek. Výrazně vystouplý rámeček pětisměrné navigační klávesy dává jistotu při stisku, střed je dostatečně velký. Pryč jsou doby trápení s Nokií 6230. S dostatečným rozestupem jsou v okolí rozmístěna čtyři funkční tlačítka. Prostá klasika – žádné zbytečnosti v podobě přímého vstupu na internet apod. navíc. Prostě, účelně a hlavně pohodlně.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg
Nokia 6300 ze všech stran

Numerická klávesnice má dostatečně velká tlačítka – podélně zvýrazněné spáry umožňují snadnou orientaci hmatem. Spodní řada je odsazena od spodního okraje, takže jsou všechna tlačítka dobře dostupná. Stejně jako celý telefon je i klávesnice precizně zpracována – jistý stisk potvrdí jemné „lupnutí“. Vše pak podtrhuje rovnoměrně modré podsvětlení tlačítek. I když, bílá by se mi asi líbila víc.

07.jpg 10.jpg 21.jpg 23.jpg
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou • klávesnice se povedla

Pořád jen chválím, ale přesto se najdou i mouchy. Na zaoblené hraně zadního kovového krytu už vidím drobné oděrky. Kov zjevně není moc tvrdý. Výtka směřuje i k bočním tlačítkům pro regulaci hlasitosti, která jsou velmi úzká a zarovnána s okolní plochou. K jejich stisku je navíc potřeba trochu víc síly. Zesílit si sluchátko při hovoru chce proto trochu cviku.

27.jpg 12.jpg 24.jpg
Do zadního plechového krytu si můžete nechat vybousit jméno • příliš úzká tlačítka • blok funkčních kláves – strohý a účelný

Klídek a pohoda, jistotou je dioda

Už dlouho se mi nestalo, že bych telefon připojil k nabíječce až třetí den. Po nedávných zkušenostech s Nokií N80 nebo Sony Ericssonem P990i jsem skoro zapomněl, že existují takové telefony. Nokia 6300 mezi ně patří a to přesto, že se mnou zažívá solidní zátěž a na noc ji nevypínám. Pravda, během pracovního týdne dostává příděl energie obden, ale to spíš jen pro jistotu.

Za svou výdrž vděčí možná tomu, že nepodporuje sítě třetí generace a komunikuje proto úsporněji pouze v GSM síti. V našich podmínkách to moc nevadí. Komu chybí videohovory, ten si musí zvolit jiný telefon, rychlá data však obstojně vynahradí podpora EDGE.

Žroutem energie je naopak displej. Ale za to co předvádí si energii rozhodně zaslouží. Pěkně využívá proporce telefonu, žádné falešné černé rámečky. Je velký a nabízí jemnou podívanou na síť 240 × 320 bodů. Displej je zkrátka špičkový a obstojí i při osvitu sluncem.

38.jpg
Kvalita zobrazení je na špičkové úrovni

Po chvíli nečinnosti se podsvětlení displeje vypne a zobrazí se informační pruh – inverzně, monochromaticky. Standardně na pruhu uvidíte datum a čas, případně ikony zmeškaných událostí. Jenomže zvolené písmo je tak malé, že je potřeba telefon vzít a zblízka se na něj podívat. Velké hodiny uprostřed by se mi líbily daleko víc, škoda. Ale Nokia za svoji drobnou chybu hned vrací úder – na boku jsou dvě modré ikony, zamaskované nenápadným proužkem z mléčného plastu. I když si ikony zmeškaného hovoru na displeji nevšimnete, diody vám dají vědět. Je to účinné a nepřehlédnutelné. Koho by toto upozornění rušilo, může si jej pro různé situace deaktivovat v rámci vyzváněcích profilů.

13.jpg 11.jpg 
Informační dioda se nachází na obou stranách telefonu

Témata článku: Nokia, Nokia 6300, Důstojný nástupce, Libovolný zvuk, Plastová záslepka, Parťák, Dobrý mobil, Part, Dostatečný rozestup, Zkušenost, Všestrannost, Třetí den