Nokia 6310: jak to jenom dělá? (test)

Ve třídě manažerských telefonů měla Nokia vždy úspěchy. Dosáhne jich i svým novým modelem 6310? Přečtěte si další z předlouhých recenzí a podívejte se na více než padesát kvalitních obrázků.
Kapitoly článku

Česky a přitom nečesky

Nokia 6310 má výborná tlačítka, český slovník T9 pro psaní textových zpráv, velkou paměť pro SMS a jediné, co mi pro dokonalou práci s SMS chybí, je jen možnost psaní dlouhých textovek. Telefon je omezen standardními sto šedesáti znaky a ty napíšete co by dup.

Textovky se standardně ukládají do složky Přijaté a odsud je můžete uložit do Archivu nebo do jakékoli jiné složky, kterou si můžete vytvořit v sekci Mé složky. Kvůli zachování svižnosti telefonu ale doporučuji zprávy co nejčastěji promazávat a nečekat na to, až vás telefon upozorní, že paměť pro sto padesát textovek byla zaplněna.

Český slovník T9 v telefonu píše slova s háčky a čárkami, ale naštěstí kvůli tomu nezkracuje délku zprávy na sedmdesát znaků jako Ericsson T68. Telefon totiž před vlastním odesláním diakritická znaménka ořeže a textovka tak může být stošedesátiznaková. Toto řešení je myslím lepší než u Ericssonu, ideální by však bylo, kdybych si v menu mohl vybrat, jestli chci diakritiku ořezávat, nebo za cenu zkrácení zprávy posílat písmena s háčky a čárkami.

Dobrý tip: Textové zprávy lze odřádkovat. Když píšete se zapnutým slovníkem T9, přidržte hvězdičku a až se dostanete do seznamu speciálních znaků, stiskněte šipku nahoru a tlačítko Vložit. Pokud nepoužíváte T9, stačí pro odřádkování třikrát stisknout tlačítko nula.

Standardní možností je přidání obrázku ke zprávě, použít připravenou šablonu s textem nebo poslat SMS na více příjemců.

Mobily na kapesní počítače nemají

Ačkoli sám neudělám bez některého z kapesních počítačů ani krok a organizační funkce v mobilních telefonech mě neuspokojují, vím o uživatelích, kteří na kalendář v mobilech nedají dopustit. Splní Nokia 6310 jejich očekávání?

Kalendář tvoří samostatnou položku v hlavním menu (jestlipak víte, že číslo na jeho ikonce u tohoto i jiných modelů ukazuje aktuální den?). Hned se ocitnete na měsíčním pohledu a do sedmi řádků displeje se vejde celý měsíc. Aktuální den je ohraničen, šipkami se pohybujete po dnech a aktuální pozici ukazuje inverzní čtverec. Dny, ve kterých je zaznamenána nějaká událost, jsou vyznačeny tučně.


Celý měsíc na jednom displeji - nádhera!

Dobrý tip: V kalendáři se stisknutím křížku dostanete na aktuální den. Tlačítky 2 a 8 se v měsíčním pohledu můžete pohybovat po jednotlivých týdnech.

Označením zvoleného dne se rozbalí položky, které jsou v něm obsažené. Všechny jsou viditelné pod sebou na jedné stránce, není to jako dříve, kdy byla každé schůzce věnován celý displej. Pohyb mezi položkami je ale při zaplněném kalendáři celkem pomalý. Jednotlivé záznamy, které se často nevejdou na jeden řádek, jenž je jim v tomto pohledu určen, si můžete prohlédnout na samostatných obrazovkách.


Rozbalený den a následně jedna z jeho položek

Do kalendáře lze zapisovat položky následujících typů: Jednání (běžná schůzka od-do), Volat (záznamu přiřadíte telefonní číslo), Narozeniny (telefon ukazuje věk) a Poznámka (text s délkou až 256 znaků). Ke každému typu můžete přiřadit upozornění, všem položkám až na typ Narozeniny je možné nastavit pravidelné opakování.

Kalendářem lze nahradit vcelku primitivní budík telefonu. Ten totiž umožňuje sice rychlé (taky používáte zkratku levé tlačítko-4-levé tlačítko?) nastavení doby, kdy se má ozvat, ale je pouze jednorázový. Do kalendáře si tak nastavte například poznámku, přiřaďte ji upozorňovací tón a denní opakování.

Novinkou, se kterou jsme se u Nokie setkali až u modelu 8310, je úkolovník. Stejně jako kalendář má v menu samostatnou položku, pod kterou se skrývá přímo seznam úkolů. Tady se bohužel projevuje už zmíněný „nedodělek“ – zatímco v kalendáři bylo použito malé písmo, zde se na displej pod sebe vejdou jen tři položky. Úkoly jsou velice jednoduché: kromě názvu můžete zvolit pouze jednu ze tří úrovní priorit, podle kterých se úkoly řadí v seznamu. Splněný úkol není možné zaškrtnout a termín s upozorněním lze přiřadit jen zkopírováním úkolu do kalendáře a následnou úpravou této položky.


Velké písmo, se kterým se v úkolech na displej skoro nic nevejde. Úkoly nejsou
příliš propracovány.

Zatímco do kalendáře se vejde 100 až 250 položek, což je podle mě dostatečné a navíc lze nastavit automatické mazání položek po zvolené době, v úkolovníku mi kapacita pro třicet záznamů nestačí. Kalendář i úkolovník lze prostřednictvím programu PC Sync synchronizovat s počítačem ... o tom ale až dále.

Prkotinky

Do záznamníku lze nahrát zvukové poznámky až do souhrnné délky tří minut. Každou nahrávku je možné pojmenovat a přiřadit jí termín upozornění. Lze tak vhodně suplovat funkci kalendáře: nahrání zvukové poznámky je určitě rychlejší než zadávání textu, byť lze i v kalendáři použít rychlé psaní pomocí slovníku T9. Nevýhodou je, že telefon nemá speciální tlačítko pro aktivaci nahrávání a musíte do menu, nebo si nastavit hlasový příkaz pro vyvolání záznamníku. Pro nahrávání během hovoru stačí dvakrát stisknout levé funkční tlačítko.


Průběh nahrávání • Během telefonátu je položka pro záznam na prvním místě
kontextového menu a stačí bez dívání dvakrát stisknout funkční tlačítko

Nokia 6310 má stopky i minutku (odpočítávání času), u těchto funkcí se ale nebudeme dlouho zastavovat. Snad jen u jedné drobnosti: když v pohotovostním stavu na displej napíšete číslo, z kontextového menu můžete vybrat odpočítávání a velmi rychle tak nastavit minutku bez nutnosti hledat příslušnou položku někde hluboko v menu.


Minutka a stopky: nové funkce v Nokiích

Zcela novou funkcí je Peněženka, kterou sice v současnosti nevyužijete k jejímu pravému účelu, v budoucnu by však mohla být hodně užitečná. Jde o schránku chráněnou heslem, do které si můžete poznamenat údaje o svých platebních kartách a dalších tajných informacích. S touto funkcí ale přišel už před rokem a půl Ericsson ve svém modelu R320, tak co je tedy na Peněžence nového? Údaje o platebních kartách je totiž možné používat při mobilním nakupování prostřednictvím WAPu. Bohužel zatím neznám žádný wapový obchod, který by tento způsob platby podporoval.


Jsem zvědavý, kdy mobilní nakupování přestane být jen velkým marketingovým
heslem a setkáme se s ním i v reálném životě. S peněženkou to může být pohodlnější.

Dobrý tip: Až u Peněženky zapomenete heslo, smažete jej zadáním kódu *#3925538#. Kromě kódu však přijdete i o kompletní obsah Peněženky, takže opatrně.

Internet: Prohlédněte si demoverzi Peněženky na webu Nokie a přečtěte si o ní krátkou brožurku (PDF 242 kB)

V telefonu jsou čtyři hry. Klasický had ve verzi II, Bumper (hra známá jako flipper nebo pinball), mírně inovovaná střílečka Space Impact a pexeso Pairs II. Do některých her lze prostřednictvím WAPu stáhnout z Clubu Nokia nové úrovně.

V menu telefonu mě zaujala nová položka pro nastavení příslušenství – sady handsfree. Když je Nokia 6310 v handsfree, už se automaticky nezvolí profil Vozidlo, ale profil, který si sami můžete nastavit. Je možné také ovládat osvětlení: telefon v handsfree může svítit neustále, nebo se podsvětlení vždy po několika sekundách vypne.

Bluetooth: kde byla chyba – v Nokii nebo v Ericssonu?

Z pohledu mobilních datových přenosů je Nokia 6310 manažerský telefon se vším všudy. Umí běžná data, rychlé HSCSD (max. rychlost 43,2 kb/s) i trochu pomalejší GPRS (rychlostí 3 + 1 timeslot). S počítačem telefon propojíte kabelem, infračerveně, nebo prostřednictvím Bluetooth.


Bluetooth je nutné stejně jako infračervený
port napřed zapnout

Přímo v telefonu je možné mobilní datové přenosy využít pouze pro připojení k WAPu, Nokia 6310 nemá vestavěný e-mailový prohlížeč. Vzhledem ke kvalitám e-mailových prohlížečů v jiných telefonech si sice nemyslím, že to je velký nedostatek, v případě nouze se ale s Nokií bez počítače k e-mailům nedostanete. Wapový prohlížeč podporuje aktuální verzi WAPu 1.2.1, což ale při současné úrovni nabízených wapových služeb prakticky k ničemu není. Užitečnější je, že do paměti prohlížeče si můžete uložit celých padesát záložek na často navštěvované stránky. S formátováním wapového textu si ale prohlížeč stejně jako u předchozích modelů Nokia příliš neláme hlavu. Nokia nově podporuje funkci WTAI, se kterou lze přímo z WAPu vytočit telefonní číslo (využívají toho některé služby).


Díky většímu displeji mohlo být písmo
při wapování o bod prodlouženo

Vyzkoušel jsem GPRS Nokie 6310 s kapesními počítači Palm a Psion. S oběma se Nokia bez problémů připojila k Internetu, jak přes GPRS Eurotelu, tak i přes GPRS Paegasu. Oskarův testovací provoz GPRS má zrovna teď v Brně výpadek, přepokládám však, že ani u něj nebudou žádné problémy. Spolupráce Nokie s kapesními počítači jsem se trochu obával. Nemám totiž dobrou zkušenost s Ericssony, které prostřednictvím Palmu nelze u Paegasu přes GPRS připojit.

Pomocí Bluetooth lze s pomocí patřičně vybaveného počítače bezdrátově přistupovat k Internetu, k telefonu je možné připojit bezdrátové sluchátko nebo sadu do auta (tyto produkty Nokia nedávno představila). Neměli jsme k dispozici žádné z těchto zařízení, Bluetooth jsme ale vyzkoušeli při přenosu vizitek mezi 6310 a Ericssonem T39. Při přenosu z Nokie na Ericsson vše proběhlo v pořádku, v opačném směru se ale korektně nepřenesly znaky s háčky a čárkami. Je to zvláštní, nevím, na které straně je chyba.



Postup při odesílání vizitky prostřednictvím Bluetooth ...


A výsledek na Ericssonu T39

Programy jsou skvělé, ale mohly být určitě ještě lepší

K Nokii 6310 dostanete cédéčko, na kterém je balíček Nokia PC Suite se šesti programy. Kromě nich si ale z CD můžete také prohlédnout zajímavé interaktivní prezentace k novým funkcím. Ovládací program k cédéčku je v češtině.

Je škoda, že Nokia standardně dodává kabel pro propojení s počítačem jen ke komunikátorům. K telefonu 6310 vás tak čeká další investice, cena originálního kabelu je přes 1 300 Kč. Všechno ale funguje i prostřednictvím infračerveného spojení, se kterým jsem programy na cédéčku taky otestoval.

Nejdůležitějším programem v PC Suite je asi synchronizační aplikace PC Sync. Adresář, kalendář a úkolovník v telefonu lze jejím prostřednictvím synchronizovat s organizačními programy na PC: Microsoft Outlookem, Lotus Organizerem a Notes. Nastavíte si, co chcete synchronizovat, odkud, jaké časové rozmezí a všechna data během několika minut nahrnete do telefonu. Bohužel je zde stále záležitost, kvůli které je pro 71 % uživatelů (jak víme z ankety na MobilManii) synchronizace nepoužitelná. Standardně totiž v seznamu jako první nabídne jméno a PC Sync nijak nedonutíte k tomu, aby na první místo zařadil příjmení. Pokud navíc máte v počítači položky, kde je pouze název firmy beze jména, v telefonu se objeví jen číslo. Škoda, PC Sync opět nemůžu používat.


Právě se synchronizuje

Velice užitečný program je Content Copier, se kterým lze zálohovat obsah telefonu a také docílit toho, aby se nová 6310 chovala stejně jako váš starší telefon Nokia. Pomocí Content Copieru do telefonu zkopírujete telefonní seznam, textovky, nastavení profilů, WAPu. Výborná věc.


Content Copier je můj oblíbený
program. Během chvilky mám
opět nastavení, na jaké jsem zvyklý.

Trochu horší hodnocení mám k Nokia Phone Editoru, programu pro nastavení některých funkcí mobilu, pro práci s textovkami a telefonním seznamem. Všechno funguje, ale při odesílání textovky z počítače nemůžete vybrat příjemce, ke jménu v telefonním seznamu lze přidat jen jedno jediné číslo. Ať se Nokia nezlobí, ale toto není program, který by odpovídal možnostem telefonu. Užitečnější je WAP Manager pro pohodlné nastavení wapových profilů a pro práci se záložkami.

 
Phone Editor se mi vůbec nelíbí, program pro práci
s nastavením WAPu a hlavně se záložkami ale vítám.

Pozměněny byly programy pro práci s logy a vyzváněcími melodiemi. Nyní lze kreslit jak obrázkové zprávy, tak i loga skupin volajících a loga operátora. V editoru melodií přibylo nové zobrazení, mód pro nahrávání, kdy lze zvonění nahrávat „hraním“ na klávesnici počítače. Zde je trochu škoda, že nahrávání neprobíhá v reálném čase – to by byla hudební díla!


Kreslítko obrázků a editor vyzváněcích melodií

Přestože Nokii v předchozích odstavcích docela drbu, je to stále značka, která ve spolupráci s počítačem nabízí nejvíc.

Nedá se nic dělat, je to výborný mobil

V časopisu Mobility používáme pro hodnocení vlastností mobilních telefonů přesnou metodiku. Pomocí výpočtů v ní hodnotíme desítky měřitelných vlastností. Nokia 6310 se v tomto testu, ve kterém je v současnosti přes šedesát mobilních telefonů, umístila na čtvrtém místě:

Mobil

Body

1. Ericsson T68

635

2. Ericsson T39

604

3. Ericsson R520

587

4. Nokia 6310

575

5. Ericsson T65

573

6. Nokia 8310

565

7. Siemens S45

561

8. Siemens ME45

559

9. Siemens SL45

512

10. Panasonic GD 95

499

Nokia 6310 je výborný mobilní telefon, kterému téměř nic nechybí a i když v článku najdete hodně výtek k různým drobnostem, je to jeden z nejlepších telefonů na trhu (v prodeji by měla být ještě do konce roku). Funkčně Nokii 6310 sice některé telefony předstihly, jak je vidět v hodnocení Mobilit, ve kterém jde hlavně o měřitelné parametry, jenže počet funkcí vůbec nic neříká o jejich kvalitě a hlavně praktické využitelnosti. Věřím, že pro většinu uživatelů mají skvělá tlačítka, pohodlná práce s SMS, rychlé vyhledávání v seznamu, rychlé menu apod. mnohem větší hodnotu než třeba málo použitelný vestavěný e-mailový klient.

Přestože jsme měli k dispozici prototyp Nokie 6310, software byl stabilní, telefon ani jednou nezatuhl a až na výjimky zmíněné v článku je mobil velice rychlý. Cena se u oficiálních distributorů bude pohybovat těsně nad šestnácti tisíci korunami, což není málo, ale modely Nokia 6210 a 7110 při svém uvedení stály víc (a vidíte, za kolik se prodávají dnes). Nokii 6310 zkrátka prorokuji úspěch.

Mám Nokii 6210 – co mám dělat?

V článku jsem telefon často srovnával s jeho předchůdcem 6210 a někoho z uživatelů tohoto telefonu možná bude zajímat, jestli má smysl přejít k novince. Nokia 6310 nabízí několik funkcí, které jsou pro mě osobně velmi důležité, protože v redakci potřebuji telefon s podporou GPRS a Bluetooth. Další inovace mi dělají spíš jen radost, zvyšují pohodlí práce s telefonem, ale dokázal bych se bez nich asi obejít: víc řádků na displeji, hlasové ovládání, větší výdrž, vzhled. Když na Nokii 6310 máte, určitě nebudete změny litovat – pokud nechcete investovat, i s Nokií 6210 se dá dobře žít.

V následující tabulce najdete rozdíly mezi Nokií 6210 a novinkou 6310:

Vlastnost Nokia 6210 Nokia 6310
Velikost 129 × 47 × 17 mm 129 × 47 × 17 mm
Hmotnost 114 g 111 g
Rozlišení displeje 96 × 60 bodů 96 × 65 bodů
Objem 95 cm3 97 cm3
Standardní baterie 900 mAh Li-Ion 1 100 mAh Li-Pol
Pohotovostní výdrž až 10 dnů až 18 dnů
Doba hovoru 2 h 30 min–4 h 30 min 3 h–5 h 30 min
Podpora GPRS ne ano
WAP verze 1.1 verze 1.2.1
Bluetooth Battery Pack pouze pro data vestavěný pro data i audio
Peněženka ne ano
Hlasové ovládání ne ano
Záznamník zvuku ne ano
Úkolovník ne ano
Rychlé psaní T9 pouze SMS SMS, kalendář, úkolovník, WAP
Dočasné profily ne ano
Stopky a minutka ne ano
Hry Snake II, Opposite, Pairs II Snake II, Pairs II, Space Impact, Bumper

Plusy a mínusy

+ podpora mobilních datových přenosů
+ kvalitní displej
+ ergonomie

– pomalejší práce s většími seznamy
– slabší úkolovník
– nedodělané programy pro PC

Podívejte se na web

Podrobné parametry telefonu najdete v naší databázi.


Akce: diskuse na úrovni

Před psaním diskusního příspěvku si prosím zkuste uvědomit, že vás nikdo nenutí, abyste tento telefon kupovali a používali, a že kvalitu člověka neprozrazuje značka mobilního telefonu. Uvědomte si, že jste ve slušné společnosti, ve které se mluví a píše slušně. V případě, že se s tím neztotožníte, budou vaše příspěvky vymazány a příště už do diskusí nebudete mít přístup.

 

Témata článku: Nokia, , Ericsson T65, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6310, Nokia 8310, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens SL45, Stisknutí levého, Vyvedené logo, Splněný úkol, Test, DEL, Pryžové tlačítko, Mistral, WTA, Jak, Pohodlná práce, Stejná hodnota