Nokia 6310: manažer v barvě vosího žihadla

Nokia 6310 je posledním z mobilů Nokie, které byly představeny na CeBITu. Bude sice uveden až koncem roku, už nyní ale známe jeho vlastnosti. Podívejte se na barevné kombinace, v nichž bude nabízen.
Nokia 6310 je posledním z mobilů, které byly představena na CeBITu. Bude sice uveden až koncem roku, nicméně už nyní známe jeho základní vlastnosti. Podívejte se na barevné kombinace, v nichž bude nabízen.

Nokia 6310 je určena pro manažery – k tomu má i odpovídající vybavení: kalendář, jeho možnosti jsou stejné, jako kalendáře současných Nokií a velký telefonní seznam, kde můžete uložit více čísel a poznámky k jednomu jménu. To zůstalo zachováno z modelu 6210, ze kterého Nokia 6310 vychází. Nicméně je tu pár změn.

Konečně záznamník

Nokia 6310 má jako první mobil této značky hlasový záznamník. Nokia zatím ale nespecifikovala podrobnosti, např. jak dlouhý bude a zda budeme moci nahrát více poznámek za sebou, případně jim přiřadit alarm. S hlasovými funkcemi souvisí i hlasové vytáčení, to už má ostatně i Nokia 6210, nově zde bude i hlasové ovládání, tedy možnost spustit hlasem nějakou funkci.

Co je ale nejdůležitější, jsou data – o ty v tomto mobilu jde především. Nokia k HSCSD, které má už i 6210, přidala také GPRS, tedy „ten druhý“ způsob, jak rychle komunikovat a připojovat se k Internetu. Zatímco HSCSD vám umožní stabilní připojení rychlostí 43,2 kb/s a platíte za čas připojení (u EuroTelu dvě koruny za minutu), u GPRS platíte za přenesená data. Co jsem ale zkoušel, GPRS vyjde při stejné práci (čtení webu, e-mailů apod.) zhruba třikrát dražší.

Bez infra a bez kabelu

Důležitá je také podpora Bluetooth. Tato technologie by časem mohla zcela nahradit infraport, i když je zatím stále dost drahá. Např. Bluetooth sluchátka Ericcssonu se u nás budou prodávat za zhruba deset tisíc korun, a to je opravdu silně přehnaná cena. Bluetooth ale neslouží jen pro bezdrátová sluchátka, ale také třeba pro připojení k počítači. Konečně se zbavíme datových kabelů a infraportů, který jsou velmi citlivé na úhel pohledu a přímou viditelnost. Masivní nápor Bluetooth se očekává ale až příští rok, kdy se Bluetooth zařízení zlevní.

Manažeři ocení možnost synchronizace s počítačem – Nokia 6310 by narozdíl 6210 měla mít úkoly (to-do list), které by měly jít synchronizovat stejně jako kalendář a kontakty. Zatím jediné mobily na trhu, které úkoly mají, jsou pouze Alcatel One Touch 501 a 701. A takový malý bonbónek – Nokii 6310 by mělo být možné synchronizovat přes WAP se vzdáleným počítačem!

Kosmetický salón pro Nokii 6210

Co mi ale na 6310 trošku vadí, jsou ony šílené barevné kombinace, které vidíte na obrázku. Podle Nokie asi manažer zítřka bude nosit medové sako, černou kravatu a žluté brýle. Přinese tedy Nokia 6310 něco převratného? Pokud opravdu bude mít Nokia 6310 jen tyto nové vlastnosti, půjde opět jen o drobné vylepšení. Velké rozdíly nebyly ani mezi 6210 a 7110, a to byl mezi jejich uvedením také zhruba rok. Prostě Nokia spíše dělá na mobilech kosmetické úpravy, než aby vytvořila třeba úplně novou řadu.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Nokia 6310
  • Velikost: 129 x 47 x 12 mm
  • Hmotnost: 111 g
  • Sítě: EGSM 900 a 1800 MHz
  • Pohotovostní doba: až 20 dní
  • Doba hovoru: minimálně 3 hodiny
  • Displej: stejné rozlišení jako Nokia 7110, tedy větší než 6210
  • Funkce a vlastnosti: HSCSD, GPRS, kontakty s více údaji, kalendář, úkolovník, hlasový záznamník, hlasové vytáčení, hlasové ovládání, WAP, synchronizace s počítačem, dostupná v barvách: Jet Black, Lightning Silver, Laser Red
Diskuze (60) Další článek: Za kvalitnější hovory: Paegas spustil EFR!

Témata článku: Nokia, Alcatel One Touch 501, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6310, Manažer, VOS, Bar, Man