Nokia 6630: říkají, že je inteligentní (velký test)

Vyzkoušeli jsme nejchytřejší ze všech chytrých Nokii. Model 6630 je v celé řadě smartphonů Series 60 na úplné špičce, nabízí EDGE, 3G, má megapixelový fotoaparát. A konečně umí přehrávat stereo MP3. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi doplněnou 181 obrázky.

Tak sněhulák nebo slůně?

Když se na Nokii 6630 budeme dívat jako na mobil, je to velmi velké a středně těžké zařízení. Při pohledu ze skupiny smartphonů a komunikátorů ale před sebou rázem máme malý a lehký přístroj. Všechno je totiž relativní, přesné jsou jen rozměry 110 × 60 × 21 mm a hmotnost 127 g. Nokia se hezky vejde do ruky, díky zakulaceným hranám v zadní části se dobře drží; jinak je to ale slůně, pro které už někdy budete hledat vhodnou kapsu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostě takový normální chytrý telefon

Prohlédněte si tabulku, která srovnává rozměry a hmotnost podobných zařízení:

Telefon rozměry hmotnost
Nokia 6630 110 × 60 × 21 mm 127 g
Nokia 6600 109 × 58 × 24 mm 122 g
Nokia 6670 109 × 53 × 21 mm 118 g
Nokia 6260 102 × 49 × 23 mm 130 g
Siemens SX1 109 × 56 × 19 mm 116 g
Sony Ericsson P910i 115 × 58 × 26 mm 155 g

Nokia 6630 Nokia 6600 Nokia 6670 Nokia 6260 Siemens SX1 Sony Ericsson P910i

Displej: co ty fleky?

Displej je sice špičkový, k posledním smartphonům ale nepřidává nic nového. Má standardní rozlišení 176 × 208 bodů, je aktivní a zobrazí pětašedesát tisíc barev. Jestliže jsem si ale u Nokie 7610 před půl rokem pochvaloval nadprůměrně jasné zobrazení a barvy, nevím, co psát teď. Displej modelu 6630 je ještě jasnější; nejvyšší hodnotu v nastavení snad ani nevyužijete. Oproti 7610 ale ani nejnižší úroveň jasu displej zcela nezhasne.

Přes veškerou chválu displeje mě ale hned při prvním zapnutí překvapily fleky v horní části bílé startovací obrazovky. Příčinou jsou podsvětlovací diody a jakmile naběhne tapeta, ničeho si už nevšimnete. Na Nokii 7610 to ale přesto není tak výrazné.

Displej po nastavené době (5–60 s) trochu pohasne. To je novinka, telefon tak šetří energii (displej mimochodem pozhasíná postupně). Po další prodlevě se podsvětlení displeje úplně vypne a uplynutím nastaveného intervalu se na něm objeví spořič. Ten se nastavuje v grafických tématech, může jít buď o aktuální datum a čas, nebo o zadaný text. Neobjevil jsem, že by se u něj dal nastavit obrázek nebo animace, jak se někdy uvádělo.

Grafická témata dovedou stejně jako u starších Nokií ve stanovených mezích proměnit vzhled prostředí telefonu. Je to velmi atraktivní vlastnost, proto trochu lituji, že v 6630 je pouze jedno téma a na webu, kam se lze z telefonu připojit, také pouze jedno. Témata se ale dají najít na internetu, v 6630 lze použít stejná jako u starších modelů, do telefonu je pošlete třeba přes Bluetooth. Nejvíc o možnostech grafických témat ale řeknou obrázky:

    
Nabídka témat – standardně zde byla jen položka Nokia, druhé téma jsem dohrál • téma Nokia (hlavní displej a nabídka) • téma MacNess (hlavní displej a nabídka)

Klávesnice má dost místa

Klávesnice telefonu se mi napřed také nelíbila. Zdálo se mi, že funkční tlačítka umístěná po stranách zbytečně utlačují hlavní blok. Ničemu to ale nevadí, klávesnice má i tak dost místa a číslicová tlačítka jsou dostatečně rozměrná. Sloupce jsou téměř rovné, řady Nokia trochu prohnula, v porovnání s některými experimenty je ale klávesnice velmi střízlivá – a díky tomu pohodlná, takřka dokonalá. Nevadí ani, že spodní řada kláves je až úplně u okraje telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky rozšířené „sněhulákovité“ části zbylo na tlačítka dost místa

Zdvih tlačítek je přesný, při stisknutí je slyšet jen jemné cvaknutí. Na hlavní tlačítko přesně sedne prst a není naštěstí tak citlivé, aby se stisknutí pletlo s některým směrem. Klávesnice má velmi silné a až na spodní řadu i rovnoměrné podsvětlení. Někomu by mohlo vadit, že Nokia nemá automatický zámek klávesnice. Buď je nutné klávesnici blokovat ručně, nebo zvolit automatické zamykání celého telefonu – potom je ale nutné vždy zadat přístupové heslo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení je dost kvalitní

Úloha dvou funkčních tlačítek pod displejem se liší program od programu. V pohotovostním stavu spouští funkce, které jim nastavíte. Na výběr je seznam s několika desítkami položek. Zcela novou vlastností Nokie 6630 vzhledem ke starším smartphonům je možnost přiřadit rychlé spuštění funkcí také stisknutí a všem čtyřem směrům hlavního ovladače.


V další kapitole podrobně popíšu všechna tlačítka, výstupky a další prvky, které na Nokii 6630 najdeme. Nezapomenu ani na profil Offline, který vypne vysílací část. Dozvíte se o omezení paměťové karty a dostatek prostoru věnuji nové verzi systému Symbian Series 60

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Tajný kód, Unisono, Pořádný displej, Nastavený budík, Expoziční parametr, Test, Hlavní konkurence, Nejnižší úroveň, Vhodná doba