Nokia 6670: upečená ze stejného těsta (test)

Nokia 6670 je nový chytrý telefon se Symbianem Series 60. Má megapixelový fotoaparát a paměťovou kartu, funkčně jde o podobný telefon jako starší stylová Nokia 7610. Oba dva telefony se ale liší svým vzhledem, Nokia 6670 je konzervativní model určený pro práci.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Kromě vzhledu a několika dalších drobností, které jsou pouze softwarovou záležitostí, se nová Nokia takřka neliší od dříve představeného modelu 7610. Pokud jste pečlivě prostudovali článek o číslování Nokií, musí vám být na první pohled jasné, že novinka patří do kategorie Classic – tedy designově střídmých telefonů určených především pro práci.

Předem musím upozornit, že máme k dispozici telefon bez paměťové karty, která se k němu bude standardně dodávat a na které budou nainstalovány přídavné aplikace. O softwaru se tedy budu zmiňovat pouze okrajově, zaměřím se spíše na hardware telefonu.

  
Oficiální fotografie Nokie 6670

Diety jsou mu cizí

Nokia 6670 má tvar kvádru se dvěma zaoblenými rohy. Oproti příbuzné Nokii 7610 však vyrostla o pár milimetrů do šířky. Přesné rozměry jsou 108,6 × 53 × 20,9 mm a hmotnost 118 g. Tyto parametry Nokii řadí mezi středně velké a těžké telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvojčátka pěkně pohromadě: 7610 vlevo, 6670 vpravo • Nokia sendvič - 6670 (dole)
je o dva milimetry tlustší • je to pěkný macek

Největší změnou prošla přední část telefonu a klávesnice. Ta tvoří společně s ohraničením displeje celek, který mi nápadně připomíná půdorys některých Alcatelů. Na první pohled se může zdát, že na jeho lesklé a téměř zrcadlové ploše budou vidět otisky prstů. Nenechte se však zmást, lesklá fólie je ukryta pod vrstvou transparentního plastu, takže otisky nejsou vidět o nic víc, než u jakéhokoli jiného modelu. Numerická tlačítka obklopují po stranách funkční klávesy, o kterých se ještě zmíním později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozdíly na klávesnici můžete přímo porovnat

Na zadní straně telefonu uvidíte pouze objektiv fotoaparátu, který je nad úrovní krytu, a není proto dostatečně chráněn proti mechanickému poškození. Určitě by neškodilo, kdyby byl objektiv více zapuštěný. Kromě fotoaparátu zdobí zadní stranu už jen zámek krytu a logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana Nokie 6670 (vpravo) je poněkud nudná • jediným výrazným prvkem je
objektiv fotoaparátu s rámečkem • pod krytem najdeme slot pro SIM a paměťovou kartu

Obvod telefonu je vyveden v matné černé barvě. V horní části najdete klasické tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu, ale mám k němu jednu velkou výhradu. Tlačítko lze sice dobře nahmatat, ovšem k úplnému stisknutí je potřeba opravdu řádně zatlačit, dokud neucítíte cvaknutí. Vězte, že klasickým způsobem (ukazováčkem při běžném uchopení telefonu) ho jednoduše nestisknete. Pokud nemáte dlouhé nehty, budete nejspíš s Nokií bojovat dost dlouho. Všimněte si také tvaru tohoto tlačítka, které drží linii zaoblených rohů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypínací tlačítko je těžko přístupné • bočním liniím dominuje černý pás, tlačítka zde nenajdeme

Na levé straně telefonu jsou tři otvory, odkud se line zvuk hlasitého reproduktoru. Levá strana neskrývá nic, původně jsem zde hledal například dobře utajený infraport, ale hledal jsem marně. Spodní strana ukrývá Pop-Port a konektor pro připojení nabíječky. Zmínit se musím také o otvorech pro uchycení poutka, které se skrývají v obou nezaoblených rozích přístroje. Těžko si ale dokážu představit, že budu tento těžký telefon nosit na krku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mřížka hlasitého reproduktoru • konektor Pop-Port, jak ho známe • očka pro šňůrku jsou v obou hranatých rozích

Preciznost by neškodila

Kryty telefonu jsou výměnné, ale stejně jako u 7610 musím zkritizovat jejich nedostatečné uchycení. Při bližším prozkoumání jsem zjistil, že stačilo opravdu málo k tomu, aby byla konstrukce pevnější. V horní části předního krytu je totiž úchytka, která při přiklopení prostoupí vnitřkem telefonu a slouží jako horní zámek zadního krytu. Těžko tento mechanismus popsat slovy, ale tímto způsobem je vytvořena jakási páka, která by mohla přední kryt více přichytit k tělu přístroje. Bohužel tomu tak není, zmiňovaný úchyt předního krytu je moc dlouhý, a proto je vůle větší, než by mohla být. Je to škoda, protože zde chyběly opravdu jen desetinky milimetru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Úchyt zadního krytu by mohl být pevnější • zámek zadního krytu


Druhou kapitolu začneme hodnocením displeje a rovněž se podíváme, zda je inovovaná klávesnice pohodlná a jak se telefon ovládá

Témata článku: Nokia, , Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Požadovaný efekt, Pořízený telefon, Test, Inovovaná klávesnice