Nokia 6681: smartphone po zásahu vizážisty (velký test)

Začal se prodávat nový chytrý telefon: Nokia 6681. Je to hezčí nástupce předchozího modelu, má lepší displej, praktickou krytku objektivu a velice užitečný pohled na aktuální události v kalendáři hned na hlavním displeji. Přečtěte si první recenzi.

Vypadá k světu

Design Nokie 6630 jsem k nelibosti některých mnoha čtenářů kritizoval. Nelíbila se mi a za půl roku, kdy jsem telefon poměrně dlouho používal, se na tom vůbec nic nezměnilo. Je to „sněhulák“ a navždy jím už zůstane.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design se Nokii povedl

Z pohledu designu udělala Nokia s modelem 6681 pěkný krok dopředu. Je to elegantní a přitom střídmý telefon. Mám k dispozici modrou variantu, která je výraznější než stříbrný nebo bílý model, a mobil se mi opravdu líbí. Modré kryty jsou jemně metalizované, telefon na mnoha místech zdobí chromované prvky. Lesklé jsou svislé pruhy tlačítek, tenká linka po stranách displeje, lišty na bocích telefonu a drobné štítky na zádech.

262 tisíc: nepoznáte rozdíl

Displej má stejné rozměry (35 × 41 mm) i rozlišení (176 × 208) jako jiné telefony řady Series 60. Nokia ale poprvé na této platformě přichází s podporou zobrazení 262 tisíc barev. Tento údaj se ale bude dobře vyjímat jen na reklamách, na pohled nemáte vůbec žádnou šanci poznat rozdíl. A to ani tehdy, když budete mít vedle sebe třeba Nokii 6630 s úplně stejným obrázkem. Podpora 262 tisíc barev bude mít smysl až na displejích s extrémně vysokým rozlišením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej (jakoby) na denním světle a v noci

Displej je jinak velmi dobrý: jasný a příliš nezkresluje, ani když se na něj díváte z jiného úhlu než kolmo. Ve srovnání s 6630 je bílá barva trošku nažloutlá – nebo spíš u 6630 příliš „studená“ a namodralá. Stejně jako u předchůdce budou vadit fleky v horní části, jejichž příčinou je nerovnoměrné podsvětlení. Jsou vidět na bílém displeji hned při zapnutí, potom se skryjí.

Displej po nastavené době (5–60 s) trochu pohasne a šetří tak baterii. Za chvíli se podsvětlení úplně vypne a po minutě až půlhodině od posledního sáhnutí na klávesnici se může objevit spořič displeje – pruh s datem a hodinami.

V levém rohu telefonu je malé průhledné kolečko: čidlo, které měří světlo dopadající na telefon. Podle něj potom telefon reguluje úroveň podsvětlení displeje a klávesnice. Ocenil bych, kdyby se tato funkce dala vypnout, neovlivnitelná změna jasu displeje někdy spíš obtěžuje.

Klepněte pro větší obrázek
Světelné čidlo v rohu telefonu

Nokia už od modelu 6600 podporuje grafická témata. V telefonu bylo jedno, další se ale dají najít na internetu, stáhnout a nainstalovat. Kvůli funkci, která se oficiálně jmenuje Aktivní pohotovostní režim a které zkráceně podle vzoru konkurenčních smartphonů a PDA říkám Today, se ale na Nokii 6681 všechna témata nehodí. Jde bohužel o většinu z těch, které mají na tapetě nějaký výraznější prvek – nabídka jej zakryje. Problém je také v tom, že hodně témat nepočítá s tím, že by na pohotovostním displeji bylo něco napsáno, a pro písmo volí špatnou barvu.

     
Různá grafická témata; například u druhého obrázku jsou texty téměř nečitelné

Today: konečně

Funkce Aktivní pohotovostní režim si zaslouží podrobnější popis. Nokia konečně vyslyšela kritiku, že obrázek na displeji je sice pěkný, ale u pracovního telefonu by uživatelé ocenili spíš přehled nejbližších naplánovaných událostí. U modelu 6681 – a doufejme, že i u následujících – tak rovnou pod názvem operátora uvidíte nejbližší položky z kalendáře a počet nedokončených úkolů.

 
Aktivní pohotovostní režim • vybraný řádek s úkoly

Na displeji se ukazují pouze události pro aktuální den. Jen v případě, kdy už v kalendáři žádné nejsou, se objeví položky z nejbližšího dne. Pro kalendář jsou vyhrazeny až čtyři řádky, vidět jsou tedy nanejvýš čtyři události, pokud se jejich popis vejde do jednoho řádku. Označením bloku a potvrzením se dostanete rovnou do kalendáře nebo úkolovníku.

 
Klepnutím se dostanete do kalendáře

V horní části pohotovostního displeje je pět ikon programů, které lze rychle spustit. Na rozdíl od Windows Mobile for Smartphone se zde automaticky neukazují poslední spuštěné programy, ale aplikace, které nastavíte. Můžete vybírat mezi všemi standardními, ale i těmi, které do telefonu doinstalujete. Vybraná ikona bohužel není příliš zvýrazněná a pokud používáte světlejší grafické téma, budete mít problém vůbec rozeznat, kde je kurzor.

 
Nastavení Aktivníhopohotovostního režimu • nastavení ikon

Možnost nastavit hlavnímu displeji nejpoužívanější programy ale nerozšiřuje možnosti personalizace telefonu. Při používání Today totiž přijdete o nastavení funkcí jednotlivým směrům hlavního tlačítka. To teď slouží pro pohyb mezi položkami na hlavním displeji.

Aktivní pohotovostní režim je velmi užitečná věc. Bylo by pěkné, kdyby jej Nokia uvolnila jako samostatnou aplikaci. Ale vzhledem k tomu, že výrobce musí mezi jednotlivými modely udržovat aspoň malé rozdíly, nepředpokládám, že by se k tomu Nokia odhodlala. Bylo by také praktické, kdyby se sestava prvků na hlavním displeji dala uživatelsky editovat, stejně jako u Windows Mobile.

Kdyby se vám tato funkce nelíbila, třeba kvůli tomu, že text občas problikne, dá se v nastavení vypnout. Na hlavním displeji lze mít stejně jako dřív jen obrázek.


Hlavní displej bez Aktivního pohotovostního režimu


V další kapitole najdete popis klávesnice a dalších ovládacích prvků. Bude zde řeč o výkonu telefonu, paměti a stabilitě. V první části popisu megapixelového fotoaparátu změříme rychlost reakcí

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 6680, Nokia 6681, Siemens SX1, Sony Ericsson P910i, Sněhulák, Vestavěný program, Smartphone, Dobrý jas, Nejvyšší kvalita, Velký test, Tenká linka, Automatické blokování, Zaváděcí cena, Test, Kovové kolečko