Nokia 6681: smartphone po zásahu vizážisty (velký test)

Začal se prodávat nový chytrý telefon: Nokia 6681. Je to hezčí nástupce předchozího modelu, má lepší displej, praktickou krytku objektivu a velice užitečný pohled na aktuální události v kalendáři hned na hlavním displeji. Přečtěte si první recenzi.

Skvělá klávesnice

Nokia 6681 má výbornou klávesnici. Tlačítka jsou pevná, mají optimální zdvih a dokonalou odezvu při psaní. Hlavní čtyřsměrné tlačítko je přesné a neměl jsem žádný problém s odlišením jeho stisknutí od volby jednotlivých směrů. Nokia tentokrát žádnou klávesu neutlačila do rožku a kromě prohnutí jednotlivých řad s číslicovými tlačítky ani neexperimentovala s designem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Podsvětlení tlačítek nepatří mezi nejlepší. Což o to, všechny popisky jsou pěkně zřetelné, světlo bílých diod ale prosvítá i plastem tlačítek, a nevypadá to pěkně. Klávesnice se zamyká standardním chvatem, při aktivaci automatického blokování je při odemykání pokaždé nutné zadat bezpečnostní kód.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení; zejména na posledním obrázku jsou vidět prosvítající klávesy

Na pravém boku telefonu je vypínač sdružený s voličem vyzváněcích profilů. Na druhé straně najdeme tlačítko pro aktivaci hlasového ovládání (v pohotovostním stavu) a hlasitého handsfree (při hovoru). Slouží také k ovládání funkce Push to talk. Protože je toto tlačítko přesně naproti vypínače, u Nokie 6630 se mi při používání Push to talk několikrát stalo, že jsem druhým prstem, který působil proti směru tisknutí tlačítka, telefon vypnul. Vypínačem lze telefon dostat i do módu offline, v němž je vysílací část vypnuta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě tlačítka na bocích

Pod štěrbinou na horní straně telefonu se ukrývá hlasitý reproduktor, otvorem vedle se provlékne poutko. Jedno pro pověšení telefonu na ruku dostanete rovnou v krabici. Chvíli jsem ho na Nokii měl, vadilo mi ale, jak jeho kovové kolečko neustále naráží do těla mobilu. Ve spodní části telefonu je konektor Pop-Port a zdířka pro připojení nabíječky. V balení dostanete i USB kabel pro propojení telefonu s počítačem. Nokia do 6681 opět nepřidala infraport.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šterbina hlasitého reproduktoru a otvory pro poutko • systémový konektor

Nokia přidala USB čtečku

Nokia 6681 má na pravé straně dvířka, pod kterými schovává slot pro paměťovou kartu. Pootevřením kovového plíšku telefon pozná, že chcete vyměnit kartu, a ukončí všechny aplikace, abyste nepřišli o data. Nokia 6681 používá karty typu RS-MMC a opět pouze typ Dual Voltage. S běžnými kartami telefon neumí pracovat, vůbec je nerozpozná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvířka zakrývají slot pro paměťovou kartu

K telefonu dostanete kartu s kapacitou 64 MB. Je u ní adaptér, aby se dala použít i ve čtečkách, které jsou připraveny pro standardní formát MMC. Jednu takovou čtečku pro port USB najdete rovnou v krabici.

Pod posuvnou krytkou na zadní straně je objektiv vestavěného fotoaparátu, který obkružuje lesklý stříbrný štítek. Po jeho pravé straně je blesk, který dokáže zjasnit snímanou scénu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zavřeno a otevřeno

Nokia 6681 používá stejnou lithium-iontovou baterii jako ostatní současné telefony řady Series 60. Na jedno nabití, které trvá asi hodinu a půl, by údajně měla vydržet až 264 hodin v pohotovosti nebo 180 minut hovoru. Skutečnost bude jiná a velmi závisí na způsobu používání. Myslím, že byste se neměli setkat s nutností dobíjet každý den, na druhou stranu ale strop bude někde u tří dnů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod kryt a pod baterii

Občas spadne

Nokia 6681 je stejně rychlá jako předchozí model 6630 nebo současný 6680. Občas se objevují fámy, že má pomalejší procesor, ale není to pravda, CPU ARM5 tepe na 220 MHz. Přestože Nokia oficiálně uvádí, že uživatelská paměť je 8 MB, telefon ukazuje 9,1 MB. Velikost paměti RAM Nokia neprozradila, program TaskSpy ukazuje asi 7,5 MB.

Otázku stability zatím nechám otevřenou. Telefon už několikrát zamrzl: jednou při připojení k bluetoothové handsfree, se kterou jinak bez problémů fungoval, dvakrát při práci s grafickými tématy. Občas padal i při startu, příčinou ale byla aplikace, kterou jsem nainstaloval.

Kromě obrazovky Today na hlavním displeji a odlišných grafických témat nenacházím v uživatelském prostředí žádné rozdíly oproti starším modelům. Hlavní nabídku opět tvoří ikony, najednou se zobrazí čtverec 3 × 3. Ikonám lze libovolně měnit pořadí, dají se také organizovat do složek.

 
Hlavní nabídka ve třech grafických tématech • jeden ze stylů menu další úrovně

Fotoaparát: digitály by záviděly rychlost

Optika fotoaparátu je zřejmě stejná jako v Nokii 6630, trochu se jen změnil ovládací software. Fotomobil dokáže pořizovat snímky v rozlišení 1 280 × 960 bodů (1,23 Mpx). Snímky mají v maximálním rozlišení a nejvyšší nastavené kvalitě velikost kolem 350 kB. Nokia k nim ukládá i hlavičku EXIF, ze které lze vyčíst expoziční parametry.

Nokia 6681 je výborný fotomobil. Stejně jako předchozí model 6630 má v současné době jedinou konkurenci v podobě Sony Ericssonu S700i. Fotky sice nejsou ideální, ale v dobrých světelných podmínkách lze z telefonu dostat až překvapivě kvalitní výsledky.

  
Prostředí fotoaparátu • nové možnosti nastavení • volby blesku

Oceňuji také rychlost fotoaparátu. Podle metodiky, kterou používá časopis DigiFoto (více zde) jsem změřil reakční dobu při různých situacích. Bylo nastaveno maximální rozlišení a nejvyšší kvalita.

  • první snímek (od odsunutí krytu objektivu po pořízení prvního snímku): 2,67 s
  • reakční doba po stisknutí spouště: 0,29 s
  • připravenost k dalšímu snímku (se zapnutým náhledem předchozího): 3,34 s
  • připravenost k dalšímu snímku (bez náhledu předchozího): 0,80 s
  • sériové snímání: 0,49 s mezi jednotlivými snímky (2,02 snímku za sekundu, max. 6 za sebou)

Naměřeným reakčním dobám by mohly závidět leckteré digitály. Podobné testy budeme u fotomobilů dělat pravidelně a budeme také srovnávat.


Hodnocení fotoaparátu pokračuje i v další kapitole, tentokrát už i s ukázkovými snímky. Posoudím také kvalitu přehrávání MP3, podívám se na multimédia a přijde čas i na funkce pro telefonování

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 6680, Nokia 6681, Siemens SX1, Sony Ericsson P910i, Expoziční parametr, Smartphone, Velký test, Dobrý jas, SMA, Sněhulák, Velký, Praktický smysl, Test, Předinstalovaná hra, Skvělá klávesnice