Nokia 6681: smartphone po zásahu vizážisty (velký test)

Začal se prodávat nový chytrý telefon: Nokia 6681. Je to hezčí nástupce předchozího modelu, má lepší displej, praktickou krytku objektivu a velice užitečný pohled na aktuální události v kalendáři hned na hlavním displeji. Přečtěte si první recenzi.

Zprávy: vylepšený e-mail

Nokia 6681 nabízí tuto sestavu funkcí: textové zprávy, MMS, e-maily, program pro rychlé zprávy a standardně i Push to talk. Textovky jsou stále stejné. Slovník T9 píše s diakritikou, kterou před odesláním neořeže, takže se do jedné zprávy vejde jen 70 znaků.

Editor multimediálních zpráv vypadá na pohled úplně stejně, na rozdíl od starších telefonů s limitem 100 kB do něj ale lze vložit objekty až do velikosti 300 kB. Megapixelové obrázky stejně pokaždé automaticky zmenší. U rozepsaných textových a multimediálních zpráv mě potěšilo, že se editor zeptá, jestli je má před zavřením smazat nebo přesunout do konceptů. Dříve se automaticky přesunuly.

  
Hlavní nabídka zpráv • píšeme textovku • otázka před opuštěním rozepsané zprávy

Nejspíš v souvislosti s funkcí Aktivní pohotovostní režim se trochu neočekávaně chovají zprávy buňky, ve kterých se u Eurotelu ukazuje název města. Objeví se vždy jen na chvíli, když se z nabídky nebo jiné aplikace dostanete na hlavní displej, a potom zmizí.

Velkých změn už v předchozím modelu doznal e-mailový prohlížeč. Začíná to už u nastavení, které není v jednom pruhu, ale dělí se do několika částí. Můžete si zvolit, jestli chcete přijímat pouze záhlaví zpráv (to dřív bylo možné jen u IMAP4), u serveru POP3 se navíc objevila volba limitu velikosti zpráv, které se stáhnout do telefonu. Poslední možností je zrušit všechna omezení a do telefonu stáhnout všechno.

Prohlížeč může také pravidelně sledovat obsah e-mailové schránky. V tomto případě se načítají pouze hlavičky zpráv a můžete si dokonce zvolit, že je tato funkce aktivní pouze v domácí síti. Nepřijdete tak v roamingu na mizinu. Dále se dají vybrat dny, ve kterých se má stahovat, a také stanovit interval od-do v rámci dne. Vzdálená schránka se může kontrolovat každých pět minut až každých šest hodin v případě serveru IMAP4, u POP3 je nejmenší interval půl hodiny.

Pro práci: tady něco nefunguje

V kalendáři jsem nenašel žádnou změnu vzhledem ke starším telefonům, naprosto shodný je i úkolovník, kalkulačka a poznámky. Také hodiny jsou stejné a budík stále velmi jednoduchý a neopakovaný. V hodinách stejně jako u 6630 přibyl světový čas, kde si můžete zobrazit, kolik hodin právě teď je v různých cizích městech.

   
Až příliš jednoduchý budík • světový čas • měsíční a týdenní pohled na kalendář

Mezi organizační funkce se schoval také konvertor měn a jednotek. Je zde i peněženka pro ukládání tajných kódů a informací, které by se neměly každému dostat do ruky.

V recenzi Nokie 6630 jsem poměrně velkou část věnoval popisu aplikací Quickword a Quicksheet. Jsou to prohlížeče dokumentů DOC a tabulek XLS. Ale ať jsem se snažil, jak jsem se snažil, obě aplikace při pokusu otevřít jakýkoli soubor tohoto typu hlásily chybu. U 6630 přitom tyto prohlížeče bez problémů fungovaly.

V Nokii 6630 byla předinstalovaná hra 3D Snowboard. Nijak zvlášť mě nezaujala. Můžete ale dohrát libovolnou jinou dostupnou hru, buď ve variantě pro operační systém Symbian, anebo v Javě. Java je podporována v podobě MIDP 2.0 a je pomalejší než u modelu 6630, patrně kvůli většímu počtu barev displeje:

  • jBenchmark 1.0: 5 015 bodů (Nokia 6630: 6 044 bodů)
  • jBenchmark 2.0: 166 bodů (Nokia 6630: 190 bodů)

Kdo potřebuje 3G?

Nokii jsme za datové funkce dříve jen kritizovali. Nic jiného si nezasloužila, protože GPRS třídy 6, kterým vybavovala špičkové smartphony, nedávají někteří výrobci ani do nejlevnější telefonů. Nyní ale Nokia zakotvila u třídy 10 a přidává i EDGE (opět třídy 10).

Nokia 6681 je ale z pohledu datových možností méně vybavená než předchůdce 6630. Chybí jí podpora sítí třetí generace WCDMA, tu najdeme jen ve vyšším modelu 6680. Telefon nedokáže pracovat ani s vytáčenými datovými přenosy CSD a HSCSD, to by však dnes ještě snad nikomu nemělo vadit.

Nokii 6681 jsem napřed vyzkoušel na EDGE T-Mobilu – resp. doufal jsem, že se připojím k EDGE, protože Nokia na displeji neukáže, jestli je tato technologie v mobilní síti. Nastavení spojení přes Bluetooth je rychlé, i když použijete jen standardní modem, který si nainstalují Windows.

Spojení se navázalo, ale pokaždé pravidelně po přenesení několik set kilobajtů spadlo. Stejný problém jsem měl i před půl rokem s Nokií 6630 v síti T-Mobilu. Když jsem ale teď totéž vyzkoušel s kartou Eurotelu a GPRS, spojení drželo. Jelikož jsem ale Nokii 6630 v uplynulých měsících mnohokrát na cestách použil pro připojení s T-Mobilem, odhaduji, že jde o nějaký lokální problém sítě v okolí mého bydliště.

U Nokií Series 60 je výborné, že při změně karty stačí v nastavení telefonu přepsat APN. Datový profil ve Windows může zůstat stejný.

Málem bych zapomněl na Bluetooth, i když v Series 60 jde od počátku o standardní funkci. Nokia ale rozšířila nabídku profilů, vedle už dříve používaného Handsfree nyní podporuje i profil Headset. Oba dva profily jsou určeny pro spojení s různými bezdrátovými handsfree a sluchátky. S Bluetooth jsem neměl vůbec žádné problémy, vše fungovalo.


V následující kapitole najdete popis nového internetového prohlížeče, budu se věnovat také balíku PC Suite a dočkáte se i závěrečného hodnocení telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 6680, Nokia 6681, Siemens SX1, Sony Ericsson P910i, Tenká linka, Předinstalovaná hra, Černobílý snímek, Skvělá klávesnice, Praktický smysl, Vestavěný program, Tajný kód, Kovové kolečko, Dobrý jas, Test, Velký test