Nokia 6800: krocení obludy (zkušenosti čtenáře)

Nokia 6800 je telefon zaměřený na práci se zprávami, o jeho slávu se postarala především rozevíratelná klávesnice QWERTY. Mobil jinak patří do řady Series 40 a výbavou patří k nadprůměru.
Kapitoly článku

Nokia 6800 pro mě byla od první chvíle lákavá. Je to velmi kvalitní, výborně vybavený a hlavně nevšední mobilní telefon patřící do Series 40. Na začátek trocha údajů: rozměry 119 x 55 x 23 mm, hmotnost 122 g, rozevíratelná QWERTY klávesnice a rozsáhlá paměť přes 5 MB. Telefonu dominuje celkem velký (31 x 31 mm) barevný displej s rozlišením 128 x 128 bodů a 4 096 barvami.

 
Srovnání s Nokií 6610

Na levé straně telefonu je umístěna klávesa pro ovládání hlasitosti hovoru a také hlasitosti vestavěného rádia. Klávesa dobře zapadá do rozevřeného křídla telefonu, avšak je méně kvalitně zpracovaná a viklá se. Pravou stranu doslova zdobí reproduktor rozdělený na dvě části. Vedle reproduktoru je umístěn infraport. V dolní části je klasicky umístěn vstup pro nabíječku, Pop-Port pro připojení handsfree nebo fotoaparátu a dalšího příslušenství.

  
Kouzla s pohyblivou klávesnicí

Dvojí klávesnice

Unikátní koncepce s rozevírací klávesnicí nemá chybu a dosud ani konkurenta na trhu. Designéři se na ní skutečně vyřádili. Celkové dílenské zpracování má velmi vysokou úroveň, jen některé drobnosti bych zevnějšku vytkl. Klávesové šipky pro brouzdání v nabídce nahradil čtyřsměrný joystick a dvě klasické ovládací klávesy. Ty spolu s joystickem a klávesami pro příjem a ukončení hovoru působí velmi chatrně a neohrabaně, ovšem svoji funkci zatím plní.¨

Tip: přečtěte si recenzi Nokie 6800 z pera Marka Lutonského

Velikostí se Nokia 6800 řadí mezi větší a také těžší telefony. Padne dobře do ruky a její ovládání v zavřeném stavu je pohodlné, až na tu klávesnici. Mluvím teď o základní klávesnici, když je telefon v zavřeném stavu. S klávesnicemi Nokie jsem byl vždy navýsost spokojen. U tohoto modelu je ovšem vnější klávesnice tak trochu handicapem. Byť je její rozvržení dobré, ovládání prostřednictvím nezvykle měkkých a na dotek příliš nereagujících tlačítek je politováníhodné. Ovšem za nějaký čas si na klávesnici zvyknete, ona sama trochu povolí a vše jde o poznání lépe.

 
Kde se vzala, tu se vzala ... klávesnice

Teď už vím, co od ní mohu očekávat. Pro rozevření telefonu dostanete plnohodnotnou alfanumerickou klávesnici. Ze začátku, než se klávesnice „ochodí“, je zapotřebí větší síly pro její rozevření i zaklapnutí. Obával jsem se, že po nějaké době se umělé záklapky klávesnice opotřebují, kovové kontakty rozviklají a nebudou dosedat, ale zatím se nic takového nestalo. Přesto je potřeba dávat na kovové kontakty pro propojení rozevřené klávesnice s telefonem pozor, aby nepřišly do styku s vodou, nejsou totiž nijak chráněny.

Po odklopení klávesnice se displej automaticky otočí o 90 stupňů a uživatel má k dispozici plnohodnotnou klávesnici, která je jako stvořená pro psaní textových zpráv nebo e-mailů. Klávesa pro vypínání a zapínání telefonu se změní v levou ovládací klávesu. S QWERTY klávesnicí však můžete pohodlně ovládat i ostatní funkce telefonu jako při zavřeném stavu. Navzdory malým klávesovým tlačítkům se na ní dá psát dokonce rychleji než při zavřeném stavu s T9. T9 se při rozevřeném telefonu automaticky vypne, protože ztrácí smysl. Při rozevření a stisknutí kterékoli klávesy můžete okamžitě psát poznámky.

 
Funkční tlačítka se ve svém uložení malinko pohybují • škoda, že joystick nelze stisknout

Klávesnice je výborná, přesto drobné nedostatky má. Hlavně co se týče podpory češtiny. Například pokud jsem chtěl z horní řady kláves napsat nějaký znak (!, ?, / apod.), žádný z nich nebyl na svém místě. Že by špatná podpora češtiny? Naštěstí se to týkalo jen horní řady se znaky, s čísly na nich problém nebyl. Je zde klávesa Enter, klávesy se znaky, dva mezerníky, Shift a další klasické klávesy, které známe z běžné počítačové klávesnice.

Když chci telefonovat

Nokia 6800 funguje na dvou klasických frekvencích 900 MHz a 1 800 MHz. Telefonovat s Nokií 6800 můžete několika způsoby. V klasickém stavu, s rozevřenou klávesnicí pomocí vestavěného handsfree nebo s rozevřenou klávesnicí ve stylu véčka. Po rozevření telefonu se automaticky aktivuje hlasité handsfree, pro poslech z klasického mikrofonu je nutno přepnout jej jedním tlačítkem nebo pomocí handsfree. K dispozici jsou samozřejmě dobře známé vyzváněcí profily, skupiny volajících a vícepoložkový vnitřní telefonní seznam, který pojme až 500 telefonních čísel. Výhodou je možnost používání seznamu na kartě SIM se seznamem v telefonu najednou. S telefonem jsem se vždy dovolal, a to i při minimálním signálu.

 
Vyhledávání v seznamu postupným psaním • detail jména s mnoha položkami

Na příchozí hovor vás upozorní velmi kvalitní polyfonní vyzvánění (formáty MIDI, SP-MIDI a monofonické tóny), které lze stahovat pomocí Javy. K ještě pohodlnějšímu ovládání telefonu by neškodilo hlasové vytáčení a hlasové ovládání některých funkcí telefonu, které ovšem telefon neumí. Také z nepochopitelných důvodů chybí Bluetooth a opakovaný budík, jehož absence mi však nijak zvlášť nevadí. Uvítal bych ale záznamník nebo diktafon.

   
Když víte, jak na to, Nokii otevřete i tímto způsobem

Dále telefon podporuje technologie wap 1.2.1, CSD, HSCSD a GPRS (třída 6), kdy je použito 3+1 nebo 2+2, SIM Toolkit, datové a faxové přenosy. Telefon obsahuje vestavěný hardwarový modem, takže se pohodlně připojíte k internetu a lze jej také synchronizovat s počítačem. Přenosové technologie využijete i v e-mailovém klientu, se kterým lze stáhnout poštu.


V druhé kapitole se podrobněji podíváme na menu a zprávy

Témata článku: Nokia, Nokia 6800, Vnější klávesnice, Klasické rozvržení, Dodávaná baterie, Dobré ovládání, Občasné zamrzání, Zkušenost, Nabitý stav, Vybitá baterie