Nokia 6800: vítejte v obludáriu (test)

Nokia má odvahu, protože přichází s mobilem, jaký svět ještě neviděl. Nokia 6800 je mobilní telefon zaměřený především na práci se zprávami všeho druhu. Připravili jsme jeho recenzi s více než osmdesáti obrázky a videem.

Vědecké pojednání o konstrukci klávesnice

V pohyblivých částech mobilních telefonů bývá často skryt problém, který se po čase projeví opotřebováním, vyvikláním, samovolným otevíráním, nepřiléhajícími elektrickými kontakty a dalšími neřestmi. Jal jsem se proto prozkoumat, jak se proti tomuto riziku chrání Nokia 6800.

Pohyblivý díl klávesnice má v rozích (u tlačítek 1 a 3) celkem čtyři kontakty, které se dotýkají zlatých plíšků vedle funkčních tlačítek. Jakmile klávesnicí otočíte, kontakty se ocitnou na úrovni čela telefonu, kde už čekají další čtyři plíšky, které znovu propojí klávesnici s elektronikou telefonu. Z obrázků je myslím vše jasné.

 
Kontakt na těle telefonu • kontakt na pohyblivé klávesnici 

Dva výstupky na pohyblivém dílu se musí v mezních stavech dostat za protilehlé zuby a když se tak stane, klávesnice je zajištěna. Aby vše drželo na svém místě a také aby se zoubky zbytečně neopotřebovávaly, je osa kloubu vedoucí skrz displej pružně uložena.

 
Osička, kolem které se klávesnice otáčí,
je pružně uložena a může se horizontálně posouvat
 

V závěrečné fázi zavírání se zoubek pohybuje po kruhové dráze, jakési vačce, a díky tomu bez námahy překonáte sílu pružiny. Nakonec ale kruhová dráha náhle skončí, zoubek s cvaknutím spadne do drážky, odkud se už sám nedostane. Hranu této drážky ale při zavírání nebo otevírání telefonu musíte překonat silou a zde možná může být zakopaný pes. Nikdo neví, kolik cyklů tato hrana vydrží bez opotřebování.

 
Všimněte si zobáčku vedle zlatých kontaktů - vydrží? • klávesnice se ani nehne

Telefon, který mám k dispozici, je ale zatím každopádně velmi pevný, přestože se jedná o neprodejný prototyp. Klávesnice se u zavřeného telefonu nehne a ani s rozevřeným mobilem si na konstrukci nemohu stěžovat.

Malá klávesnice: nic moc

Už si ani neuvědomuji, kdy jsme Nokii naposled kritizovali klávesnici. Nokia 6800 bude po dlouhé době první, protože číslicová tlačítka, která jsou vidět u zavřeného telefonu, si to zaslouží. Nenabídnou totiž téměř žádný pocit stisknutí, při psaní si připadáte, jako byste tiskli pružnou hmotu, která se bez jakékoli reakce po uvolnění tlaku vrátí zpět. Psaní je sice stále přesné, nejsou to ale tlačítka, na která jsme u jiných Nokií byli zvyklí.

 Klávesnice vypadá lákavě, ale zdání klame

Nad číslicovou klávesnicí, těsně pod displejem, najdeme baterii čtyř funkčních tlačítek, mezi kterými se skrývá joystick. Už není tolik zapuštěn pod povrch jako u chytré Nokie 7650, už po něm ani neklouže zpocený prst, přišel však o jednu velmi cennou vlastnost: nelze jej stisknout. Jde skutečně jen o náhradu šipek, potvrzovat je nutné funkčním tlačítkem, stejně jako u většiny ostatních Nokií.

 
Funkční tlačítka se ve svém uložení malinko pohybují • škoda, že joystick nelze stisknout

Displej: větší, než jsme čekali

Displej vypadá na pohled úplně stejně jako u ostatních modelů této řady, ve skutečnosti je ale větší. Rozlišení zůstalo stejné, v obou směrech 128 bodů, strana čtverce je však o čtyři milimetry delší. Zobrazení je proto malinko hrubší a například písmena nejsou tak vyhlazená. Při práci s textovkami je na displeji k dispozici až osm řádků, při wapování pět.

 
Displej je větší než na ostatních Nokiích této řady
(v tomto originálním obrázku Nokie je ale dokreslený,
tak dobře nevypadá)

Před Nokií 6800 jsem testoval Panasonic GD87 a Sharp GD13 (v březnových Mobilitách najdete jejich srovnání) a protože jsem měl ještě v paměti špičkové displeje těchto mobilů, z Nokie jsem byl trochu zklamaný. Jak jsem se ale postupně dostával do reality a porovnával 6800 s jinými současnými mobily, viděl jsem, že kritika by nebyla na místě. I když použitá pasivní technologie nedosahuje na fantastické TFT displeje asijských mobilů, displeje Nokií stále patří k tomu nejlepšímu, co můžete mít.

Cesta kolem mobilu

Ještě v rychlosti proberu zbylé prvky na zavřeném telefonu: Vypínač se tentokrát neskrývá na vršku, kde by vadil otočné klávesnici, ale nad displejem, podobně jako u starších Nokií.

 
Vypínač na levé straně má více významů • sto dvacet gramů na krk?

Z horní plošky na pravý bok se přesunul také infraport, na levé straně je zajímavě řešené dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti. Na spodní části se skrývá již tradiční konektor Pop-Port a zdířka pro nabíječku.

 
Detail na infraport a průduchy hlasitého reproduktoru • systémový konektor

Pod plastovým krytem na zadní straně, který nejspíš čeká podkládání nejrůznějšími papírky (už teď vrže), najdete akumulátor typu Li-Ion. Je to běžný bílý kvádřík jako u jiných Nokií, skutečnou výdrž telefonu po mě ale zatím nechtějte. Nemám v ruce prodejní verzi mobilu s finálním softwarem a telefon navíc při testování nepoužívám úplně běžným způsobem.

 
Běžný akumulátor, pod ním karta SIM v klasickém šuplíčku • krytu baterie moc nevěřím


V další kapitole se můžete podívat na video,  pochválíme velkou klávesnici a už se vrhneme na software

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Panasonic GD87, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Sportovní automobil, Viditelná změna, Test