Nokia 6800: vítejte v obludáriu (test)

Nokia má odvahu, protože přichází s mobilem, jaký svět ještě neviděl. Nokia 6800 je mobilní telefon zaměřený především na práci se zprávami všeho druhu. Připravili jsme jeho recenzi s více než osmdesáti obrázky a videem.

Velká klávesnice: druhý pokus

Otevírání klávesnice jde hodně ztuha. Nejlepší je uchopit telefon po délce mezi palec a ukazovák s prostředníkem a druhou rukou odklopit klávesnici. Při běžném držení Nokie „jako mobilu“ se s klávesnicí špatně manipuluje a snad proto si s mechanickým řešením 6800 napoprvé neporadil nikdo z mého okolí, komu jsem telefon dal do ruky.

   
Když víte, jak na to, Nokii otevřete i tímto způsobem

 Prohlédněte si video s ukázkou otevírání telefonu (1 MB)

Jestliže jsem číslicovou klávesnici kritizoval, nyní budu chválit; jsme opět doma u Nokie. Ačkoli malá alfanumerická tlačítka mají jen velmi malý zdvih, stisknutí velmi zřetelně ucítíte. Klávesnice je rozdělena na dvě části, při psaní se rozevřený telefon drží v dlaních a tlačítka se ovládají palci.

  
Na tomhle se už dá psát

Psaní všemi deseti, ani třeba jen čtyřmi, kdy je mobil položen na pevné podložce, není možné. Levé křídlo klávesnice je totiž „ve vzduchu“ a bez opory z druhé strany nelze jeho tlačítka stisknout. V prodejní verzi by klávesnice měla podporovat české znaky.

 Klávesnice je ve vzduchu a při psaní ji musíte držet 

Rozložení tlačítek je klasické: ve třech řadách jsou písmena, horní řádek skrývá číslice a speciální znaky, úplně dole najdete rozdělený mezerník a přeřazovač pro psaní velkých písmen a symbolů. Na klávesnici je tlačítko pro odřádkování, pro mazání, stisknutím klávesy v rohu můžete aktivovat nebo vypnout podsvětlení.

Tato funkce je myslím hodně užitečná. Proč zatěžovat akumulátor telefonu energií potřebnou pro podsvětlení v době, kdy na tlačítka dobře vidíte? Sami si určíte, kdy už potřebujete světlo. Podsvětlení klávesnice je velmi kvalitní a i když některá tlačítka (typicky horní řada) svítí více než jiné oblasti, potřebné dávky světla se dostalo úplně každé klávese.

  
Podsvětlení velké klávesnice je dostatečné, malá by si ale zasloužila více světla 

Jak se píše?

Na psaní s velkou klávesnicí Nokie 6800 si musíte trochu zvyknout, nebude to ale dlouho trvat. Psaní je přirozené a i když se je třeba na klávesnici dívat, nejde to poslepu jako na počítači, textovku nebo e-mail lze napsat podstatně rychleji než s použitím běžných metod. Potřebujete k tomu sice dvě ruce, ale v situacích, kde se jedné nedostává, lze telefon zcela plnohodnotně ovládat i v zavřeném stavu.

Jakmile se při rozevírání Nokie přeruší kontakty mezi klávesnici a telefonem, displej se hned otočí o devadesát stupňů a je připraven pro ovládání „naležato“. Současně se změní i ovládací prvky: z levého funkčního tlačítka se stane pravé, vypínač supluje levou funkční klávesu. Při manipulaci s klávesnicí zůstává na displeji stále stejný obsah – například během jednoručního psaní se náhle můžete rozhodnout zapojit druhou ruku a textovku dopsat s rozevřenou klávesnicí. V obou stavech jsou k dispozici všechny funkce telefonu.

Prostředí a menu

Nyní to už půjde rychleji, protože jsme na známé půdě: vše je stejné jako u ostatních Nokií řady 40. Hlavní menu je tvořeno velkými, nově animovanými ikonkami, pod kterými se ukrývají textové podpoložky. Barvu menu (hlavičku, zvýraznění položky apod.) je možné změnit, na displej lze přidat tapetu – libovolný obrázek.

  
Volba barvy menu • hlavní displej bez obrázku v pozadí • a s obrázkem


Chcete-li se o funkcích telefonů Nokia současné řady dozvědět více, přečtěte si i další recenze: Nokia 7210, Nokia 6610, Nokia 6100, Nokia 5100.

 
 
 
 
  Kompletní hlavní menu Nokie 6800 

S rychlostí telefonu nejsem úplně spokojen, jiné Nokie – například 6610 či 7210 – reagují na klávesnici pohotověji. Stále ale nesmím zapomenout, že mám v ruce neprodejný vzorek a nakonec ještě může být všechno jinak.

Novinkou je funkce Bezpečnostní klávesnice, která pro odemknutí tlačítek požaduje zadat bezpečnostní kód telefonu. Na druhou stranu však zmizela možnost nastavit automatické zamykání klávesnice.


Tématem celé následující kapitoly jsou funkce telefonu: telefonování, zprávy, plánování času, mobilní data. Víte, že Nokia 6800 má pět megabajtů paměti?

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Panasonic GD87, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Viditelná změna, Sportovní automobil, Test