Nokia 6800: vítejte v obludáriu (test)

Nokia má odvahu, protože přichází s mobilem, jaký svět ještě neviděl. Nokia 6800 je mobilní telefon zaměřený především na práci se zprávami všeho druhu. Připravili jsme jeho recenzi s více než osmdesáti obrázky a videem.

Pokud jste si k počítači už přinesli svačinu a čekáte další díl ze seriálu podrobných megarecenzí, možná budete zklamaní. Nokia 6800 je totiž funkčně téměř naprosto stejný telefon jako její bratříčci 5100, 6100, 6610 a 7210, o kterých jsme na MobilManii popsali už desítky obrazovek.

  

V tomto článku se proto zaměřím hlavně na věci kolem konstrukce telefonu, kde najdeme nejvíc rozdílů, a popíšu funkční odlišnosti. Budete-li se potom chtít dozvědět podrobnosti o běžných funkcí, vraťte se sem na začátek a pročtěte recenze ostatních telefonů:


Článek je ale přesto dosti dlouhý, proto jsme jej rozdělili do kapitol. Nerozdělenou recenzi si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Souvislosti

Nokia svůj model 6800 představila v listopadový „den velkého třesku“ spolu s osmi dalšími mobily. Nejnovější strategií výrobce je nabízet řadu vzhledově a konstrukčně odlišných modelů, které však mají společné jádro a funkčně se liší jen drobnostmi. V celé sérii, kterou Nokia označuje jako Series 40, nám zbývá otestovat už jen poslední kousek: Nokii 7250 s vestavěným fotoaparátkem.

 
Pohled na levý bok s ovladačem hlasitosti • pohled zezadu

Nástup Nokie 6800 byl ohlášen na první čtvrtletí letošního roku a pokud nenastane žádné zpoždění, telefon by tento termín měl stihnout. V prodeji by měl být přibližně za měsíc, v polovině března. Předpokládám, že vás zajímá i cena, proto vězte, že Nokia 6800 bude zřejmě patřit k nejdražším kouskům z celé série. Zájemci si na ni budou muset připravit částku kolem osmnácti tisíc.

  
Kouzla s pohyblivou klávesnicí

Pro koho?

Mottem modelu 6800 je „messaging“. Tento výraz angličtině velmi závidím, podobně jako třeba „imaging“, protože je vševystihující a zatím jsem nenašel vhodný, krátký a nešroubovaný český překlad. Pokud vás něco napadá, dejte mi vědět.


Tohle, že je telefon? 

Nokia 6800 je tedy určena pro práci se zprávami všeho druhu: od běžných SMS přes multimediální ememesky k e-mailům a nově i k dlouhým textovým poznámkám. Kromě softwarové podpory těchto funkcí konstruktéři Nokie zapracovali i na hardwaru: telefon – i když na to nevypadá – nabízí plnohodnotnou alfanumerickou klávesnici, na které se dá po zacvičení hodně rychle psát.


Ano, je to telefon!

Protože jsem ale už prozradil očekávanou cenu, je asi jasné, že nejde o zařízení pro textovkující mládež. Nokia 6800 je totiž určena pro mobilní profesionály, kteří s ní mohou pracovat i tehdy, když nejsou v dosahu své kanceláře. Z této formulace, kterou Nokia použila v tiskové zprávě, nejde o můj vlastní výmysl, by se mohlo zdát, že 6800 je funkčně snad až na úrovni komunikátorů. Nedejte se ale zmást, je to stále „jen“ mobilní telefon s mírně nadstandardními funkcemi pro práci se zprávami.

   
Mobilní profesionálové 

Vzhled a konstrukce: Nokia má odvahu

Design Nokie 6800 stojí za pozornost. Telefon má z jednoho dílu stříbrný, z druhého tmavý vzhled, klouby u pohyblivých částí efektně obkružují displej, otvor reproduktoru hlasitého handsfree připomíná chladicí průduchy sportovního automobilu. Mobil se vám třeba nemusí líbit, ale asi uznáte, že design je přinejmenším velmi zajímavý.

 
Detail na infraport a ovladač hlasitosti

Osobně oceňuji, i když si dobře uvědomuji, že zde prezentuji svůj subjektivní názor, že Nokia kvůli použité konstrukci musela zapomenout na výměnné kryty. Díky tomu je telefon dostatečně pevný a myslím, že v portfoliu mnoha mobilů s výměnnými kryty najde 6800 své místo.

 
Srovnání s platební kartou

Rozhodně však nečekejte malý telefon. Rozměry Nokie 6800 jsou při srovnání s ostatními současnými mobily nadprůměrné. A i když s ohledem k velikosti je telefon lehčí, než byste čekali, v absolutních číslech není 122 gramů nic, čím by se dalo chlubit.

 
Srovnání s Nokií 6610

Velkému mobilu přidejte na délku ještě třetinu navíc, protože jej lze rozevřít. Jak na to? Klávesnici jednoduše překlopíte směrem nahoru kolem osy, která horizontálně prochází displejem. Nesmíte se bát pořádně zabrat, protože pružina, která aretuje mezní stavy je velmi silná. Po odklopení se na dříve vnitřních a nyní hlavních plochách objeví rozpůlená alfanumerická klávesnice.

 
Kde se vzala, tu se vzala ... klávesnice


Jakž je mechanismus otevírání? Proč se malá klávesnice nepovedla? Odpovědi najdete v následující kapitole článku.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Panasonic GD87, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Sportovní automobil, Test, Viditelná změna