Nokia 6820: jedna z nejlepších (velký test)

Nástupce Nokie 6800 je menší, hezčí a lepší. Rozevírací plnohodnotná klávesnice zůstala. Výrobce do telefonu přidal integrovaný fotoaparát a konečně bluetooth. Nokia 6820 nás příjemně překvapila.

Zábava

V mobilu je několik známých her, já osobně jich mám konkrétně v telefonu šest, další aplikace jsou na cédéčku. Nokia 6820 samozřejmě podporuje Javu. Ukázku možností této platformy představují nainstalované aplikace – Světový čas, Konventor jednotek a program pod názvem Investice. V tomto ohledu je Nokia 6820 manažerským telefonem až do morku kosti.

 

Jak jsme už řekli, telefon se chlubí pamětí o kapacitě 3,5 MB, která je sdílená pro kontakty, textové zprávy, multimediální zprávy, vyzváněcí tóny, obrázky, videoklipy, záznamy do kalendáře, seznam úkolů a aplikace.

Datové přenosy

Technickou vyspělost mobilu dokládá i podpora datových přenosů. K dispozici je GPRS, HSCSD i EDGE. Rychlost GPRS výrobce neuvádí, podle nás je ovšem standardních 3+2 (třída 6), Nokia totiž u svých nejnovějších modelů nabízí rychlejší třídu 10 (4+2), proto už zřejmě nechce propagovat pomalejší GPRS. K počítači se telefon umí připojit přes kabel, infračervený port nebo bluetooth. Wapový prohlížeč je ve verzi 2.0. Pro komunikaci s počítačem je k dispozici PC Suite ve verzi 5.65 se všemi standardními aplikacemi.

Lepší než jsme čekali

Zatímco z předchůdce v podobě Nokie 6800 jsme moc nadšeni nebyli, u modelu 6820 je tomu právě naopak. Telefon nás velmi mile překvapil. Jedná se o profesionální nástroj, který po designové stránce zaujal téměř každého, komu jsem ho ukázal. Největší inovací je celkové zmenšení přístroje a taky pětisměrný ovládací joystick, s jehož pomocí telefon nabízí nadstandardní možnosti nastavení uživatelské nabídky.

K tomu všemu máme k dispozici skrytou QWERTY klávesnici, s níž lze psát rovnou seminárky. K tomu připočítejme bluetooth a integrovaný fotoaparát. Těžko říci, co bychom tomuto přístroji mohli vytknout, snad jen průměrný displej a ne moc velkou rychlost. Uvítal bych taky integrované FM rádio. Nokia 6820 každopádně patří mezi nejlepší telefony Series 40, v našem žebříčku ji o chlup poráží akorát modely 6220 a 7600.

Cenu přístroje zatím neznáme, do prodeje má ovšem přijít už tento měsíc. V zahraničí se Nokia 6820 prodává okolo 13 – 14 tisíc, tak uvidíme, jakou cenovou politiku nasadí české zastoupení Nokie.

Nenechte si ujít kompletní galerii obrázků v poslední kapitole.

Plusy a mínusy

+ velikost
+ druhá klávesnice
+ bluetooth

– průměrný displej
- malá rychlost telefonu
- GPRS pouze 3+2

Podrobné technické parametry naleznete v našem katalogu mobilů.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6100, Nokia 6230, Nokia 6820, Test, Podobné rozložení, Nadstandardní možnost, Velký test, Malá rychlost, Týdenní předstih, Velký, Rozevřený telefon