Nokia 7260: čistě stylová záležitost (test)

Stylový telefon jak má být. Taková je nová Nokia 7260, která si vás získá bohatou nabídkou funkcí, včetně podpory EDGE, a navíc vás zaujme svým extravagantním zevnějškem.

Extravagance má přednost

Klávesnice ve mě od počátku budila rozpaky. Její rozmístění je sice standardní, ale provedení rozhodně ne. Jen výjimečně můžeme vidět u telefonu tohoto finského výrobce jako hlavní ovládací prvek pětisměrný joystick. Ten se nachází v chromovém proužku a proto je také takto proveden. Díky tomu vypadá poměrně lacině a nebudí příliš důvěry. Díky mírnému vyvýšení nad okolní povrch je však velice dobře ovladatelný a to i přesto, že je jeho povrch zcela hladký. Volba všech směrů včetně stisku je jistá a k přehmatům dochází jen minimálně.

Kolem joysticku jsou umístěna dvě kontextová tlačítka pod displejem, provedená v černém plastu, a klávesy pro zavěšení a příjem hovoru, které jsou ve stříbrné linii spolu s joystickem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice by si zasloužila lepší zpracování, ale z hlediska designu jí není co vytknout

Alfanumerická část klávesnice je pak celá tvořena stříbrnými plochými tlačítky. V podstatě každé je jinak tvarováno a díky tomu je odezva u každého jiná. Při psaní je to trochu matoucí, protože některé tlačítko cvakne více, některé méně a třeba číslice 0 v mém případě necvakla vůbec a navíc byla síla potřebného stisku o něco vyšší. I přes kritiku, kterou jsem teď na klávesnici snesl musím uznat, že se na ni dá poměrně rychle zvyknout a psaní se po chvíli odvíjí ve svižném tempu. Jen se připravte na častější „nedoklepy“.

Podsvícení klávesnice je stylové jako celý telefon. Je dostatečně silné a rovnoměrné, i když u kontextových tlačítek se světlo trochu ztrácí. Podsvíceny jsou pouze popisky tlačítek, ale bohatě to stačí. Velmi efektní je ale zvolená barva – sytě rudá ve vás přímo rozproudí krev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je opravdu stylové, ani fotografie nedokáže zcela věrně zachytit tak sytě červené světlo

Prostředí a ovládání

Prostředí telefonu již dobře známe. V pohotovostním režimu se na displeji po stranách ukazuje síla signálu a stav baterie. V pravém horním rohu se zobrazuje čas, uprostřed název operátora a ve stavovém řádku funkce kontextových tlačítek a potvrzovací funkce joysticku.

   
Pohotovostní displej bez pozadí a s tapetou - ta nesmí být příliš tmavá

Do hlavní nabídky snadno vklouzneme stiskem joysticku. Skládá se z devíti ikon uspořádaných do matice, přičemž desátá, s funkcemi operátora, je přístupná až po odrolování dolů. Ikony nejsou nějak pěkně vykreslené. Jedná se o velmi technicky pojaté černobílé obrázky s barevným stínem. Sice to není tak pěkné jako u asijské konkurence, ale zato velmi přehledné. Nabídku je možné přepnout do zobrazení s velkými ikonami, které zabírají celý displej. I tak jsou vyobrazeny stejným způsobem.

Levá kontextová klávesa je předurčena pro vstup do volitelné nabídky deseti nejpoužívanějších funkcí, pravou se vyvolá přednastavená funkce. Z výroby je zde nastaven vstup do možností telefonního seznamu. Pohybem joysticku doprava se vyvolá kalendář, směrem nahoru kamera, levým směrem se dostanete přímo ke psaní nové textové zprávy a pohybem dolů aktivujete adresář. Nastavení funkcí pro jednotlivé směry je pevně dané.

  
Nabídka v maticovém tvaru • velké ikony • levým kontextovým tlačítkem se dostanete k nejoblíbenějším funkcím

Prostředí telefonu je možné rychle měnit podle nálady pomocí schémat. Těch je v telefonu připraveno pět, další si můžete stáhnout přes wap. Schémata mění spořič displeje, tapetu, vyzvánění a barevný odstín nabídky. Těch máte na výběr osm. Mění se s nimi i podkladový obrázek v nabídce, všechny jsou však laděné do šeda. Takovému stylovému telefonu by slušelo více barevné extravagance i v nabídce.

  

Témata a barevné variace nabídky 

V popisu softwarového vybavení se budu jen opakovat. Vše o Series 40 snad již bylo řečeno a proto se dále nebudu zabývat každým detailem. Podrobnosti si můžete přečíst například v recenzi Nokie 3220. Pojďme si proto jen rychle prolétnout všechny funkce, kde bude něco zajímavého, tam se zastavíme.

Telefonní seznam a volání

Telefonní seznam je vícepoložkový a lze do něj psát s českou diakritikou. Ke každému kontaktu můžete přiřadit normální nebo mobilní číslo, telefon domů a do kanceláře nebo fax. Jedno číslo je nastavené jako výchozí a při stisku tlačítka volání na jméně v seznamu se začne vytáčet. K ostatním se dostanete po zobrazení detailu kontaktu. Dále lze ke kontaktu přiřadit e-mailovou a poštovní adresu, šedesáti znakovou textovou poznámku a obrázek, který se zobrazí při vyzvánění.

Vyhledávání se uskutečňuje podle několika prvních znaků, což se při kapacitě 500 jmen v adresáři velice hodí. Stejně tak přijde vhod možnost roztřídění do skupin, kterým lze přiřadit specifické vyzvánění. Adresář v telefonu si můžete doplnit ještě o kontakty na SIM kartě, záleží jen na vás.

 
Telefonní seznam může obsahovat jména s diakritikou • vyhledávání je možné pomocí až osmi znaků • náhled na kontakt

Vyzvánění obstarává šestnáct pěkně naladěných hlasů nebo nahrávky ve formátu AMR. Kvalita reprodukce je na velmi dobré úrovni. V telefonu je široká nabídka vyzváněcích melodií, ale pokud nejste milovníky jazzu nebo něčeho podobného, tak s nabídkou nebudete spokojeni. Tady podle mého názoru nabral styl špatný směr.

Pro regulaci hlasitosti vyzvánění i sluchátka při telefonování slouží kolébkové tlačítko na levém boku. Pro rychlou změnu nastavení nejen hlasitosti slouží profily. Těch je k dispozici šest a můžete je snadno vyvolat krátkým stiskem vypínacího tlačítka. Vítku bych měl k hlasitosti reproduktoru při telefonování. V hlučném prostředí bych uvítal vyšší hlasitost. V extrémním případě to lze vtipně vyřešit přepnutím do režimu hlasitého odposlechu. Hlasitý reproduktor je sice umístěn na boku telefonu, což vyžaduje trochu nezvyklé držení, ale při snížení hlasitosti svému uchu neublížíte a uslyšíte vše co potřebujete i vedle dělníka se sbíječkou. Zvuk je nicméně velmi kvalitní a čistý.  


Další kapitolu začneme průzkumem po možnostech telefonu v oblasti výměny zpráv, dále zhodnotíme funkce pro organizaci času a poslechneme si rádio. Zbyde místo i na ostatní doplňkové aplikace.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3220, Nokia 7260, Přednastavená funkce, Styl, Test, Ostatní provoz, Nová nabíječka, Žal, Nepříjemné vrzání