Nokia 7280: mobil z jiného světa (velký test)

Nokia 7280 je králem všech stylových telefonů. Podlouhlá černá cihlička vzbuzuje pocit úžasu a zvědavosti, i když ovládání budí rozpaky. Za designem však nezaostává ani výbava, je libo obří adresář, 50MB pamět, MP3, fotoaparát, rádio nebo Bluetooth?

Když se Nokia 7280 objevila na prvních obrázcích, nevěřili jsme vlastním očím. Tohle že má být mobil? Po zkušenostech ze stylovými kreacemi Xelibri jsme záhy uvěřili, nicméně ohlášená bohatá výbava byla velmi překvapující. U takový designových výstřelků se totiž většinou na funkce příliš nedbá.

    
Nokia 7280 na oficiálních obrázcích

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Nokia se však rozhodla nabídnout zákazníkům originalitu a eleganci snoubící se s maximální funkčností. A tak spatřily světlo světa tři jedinečné modely 7260, 7270 a 7280. První ze jmenovaných je telefon klasické konstrukce ve velice odvážném kabátku s výraznými lemy. Z nabízené trojice je nejlevnější, přesto je však jeho výbava velmi bohatá. Ještě lépe je na tom véčko 7270, u kterého si výrobce dovolil ještě více experimentovat. Vnější kryty jsou kovové a chrání je ještě vrstva přídavných kožených krytů. Vnitřní část telefonu je rovněž pojata velmi netradičně, v černém provedení s barevnými linkami. Model 7280 je vrcholem této miniřady a to jak z hlediska funkcí, tak zejména designu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasicky pojatá Nokia 7260 a véčko 7270

Klíčové funkce

  • design
  • kvalitní aktivní displej
  • přes 50 MB uživatelské paměti, 1 000 jmen v adresáři
  • Bluetooth
  • 40hlasé a MP3/AAC vyzvánění
  • vestavěný VGA fotoaparát
  • vestavěné rádio
  • GPRS třídy 10 a EDGE

Hlavní nedostatky

  • malý displej
  • zdlouhavé zadávání znaků
  • špatná čitelnost displeje na slunci
  • horší zpracování


Co to je za krabičku?

Nokia 7280 je po stránce designu jedinečný telefon, podobný na trhu nenajdete. Kdekoli se s ním ukážete, budete středem pozornosti. Netradiční je nejen vzhled, ale i celkové pojetí konstrukce a s ní související ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takový telefon jste ještě neviděli 

Telefon jsem během testování ukázal několika mým přátelům. Každý na něj se zaujetím koukal a hádal jeho funkci. Většina z nich tipovala, že se jedná o MP3 přehrávač. Když jsem jim pak půjčil telefon do ruky, nechápavý výraz jim zůstal a pídili se po vysouvací klávesnici. Když neuspěli, opatrně začali otáčet kolečkem a pomalu se jim telefon dostal „pod kůži“. Obecně by se pak dají lidé podle názoru na Nokii 7280 rozdělit do tří skupin. Jedni ho zatracují, většině se pak líbí, ale jen někteří z nich by telefon chtěli každodenně používat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svého majitele bude příkladně reprezentovat

Tvar telefonu se drží linií kvádru, jen ty rozměry jsou trochu jiné než známe. Na délku měří 115 mm, v řezu bychom naměřili 32 ×19 mm a zároveň zjistili, že je kvádřík mírně zkosený. Jako základní barvu zvolili designéři Nokie černou, jiná alternativa se nabízet nebude. Povrch telefonu je přitom lesklý a tak na něm zůstávají nepěkné šmouhy a otisky. Hmotnost telefonu je příjemných 84 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvádr si mírně "lehá" na bok • telefon tvarem připomíná čokoládovou tyčinku • displej zakrývá zrcadlová plocha

Vzhled oživují bílé linky, které se klikatí po celém povrchu telefonu a nutno uznat, že mu velmi sluší. Černou a bílou doplňují ještě lesklé, stříbrné doplňky a podobně působící zrcátko, které zakrývá displej. Nokia je známá tím, že se u svých stylových modelů nebojí použít netradiční materiály a ani model 7280 není výjimkou. Na jeho povrchu najdeme kromě plastu i kousky kůže, či chcete-li přesněji usně, a také malý kousíček tkaniny. Ten vyčnívá z kraje jedné z hran a připomíná takové ty malé nášivky na tričkách. Stejně jako u nich je do tohoto kousku látky vyšito logo výrobce, tedy nápis Nokia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílé linky se klikatí po celém telefonu • kožené plochy • štítek jako u trička

Velký černý puntík si zaslouží konstrukční zpracování. Rozvrzanější mobil jsem snad v ruce ještě neměl, což je pro Nokii docela velká ostuda. Vrže v podstatě při každém dotyku a v případě „zkoušky v krutu“ jsem měl pocit, žes skládám Rubikovu kostku. U telefonu za více než sedmnáct tisíc je to hanba.

Pouze pro praváky

Na přední straně nejvíce upoutá velké zrcátko. Nejedná se o nic jiného, než efektně zamaskovaný displej. Dále zde najdeme hlavní kruhový ovládací prvek obklopený dvěma páry funkčních tlačítek. Ty jsou tvořeny tenkými zdvojenými tlačítky, která jsou bílá a jsou součástí ozdobných linek. Nad displejem dále najdeme perforovaným kouskem kůže zakryté sluchátko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pět tlačítek musí stačit • zrcadlo, zrcadlo, řekni mi... • kožený kryt sluchátka

Těžko říci, kterou hranu telefonu označit za spodní. Telefon se k uchu dává samozřejmě klasicky na výšku s displejem nahoře, ale obraz na displeji je otočený, aby využíval jeho plné šířky, a proto je nutné telefon při ovládání držet na podél. Bohužel neexistuje možnost převrácení obrazu a tak mají leváci smůlu. Ovládací prvky se nachází napravo od displeje a držení v levé ruce je nemyslitelné.

Klepněte pro větší obrázek Držení je nezvyklé, ale pohodlné

Berme telefon na výšku, jako při telefonování. Na jeho levé straně najdete v horní části úzkou štěrbinu hlasitého reproduktoru, pod ní stejně velké okénko infraportu a ve spodní části se nachází stříbrný kryt šuplíku pro SIM kartu. Ten má v jednom svém rohu malou skulinu, do které je nutné zastrčit špičatý předmět, aby se šuplík otevřel. K tomuto účelu dostanete v balení malý kovový váleček s hrotem. V krabici však najdete také náhradní šuplík, protože ten je zcela vyjímatelný a hrozí nebezpečí jeho ztráty. Na pravé straně se nachází již zmíněný štítek s logem výrobce a v horní části malá ploška z kůže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SIM karta je schovaná v šuplíku • nástroj pro jeho otevření

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor • kožené plochy na boku a reproduktoru


S popisem telefonu budeme pokračovat v druhé kapitole. Dozvíte se více o vysouvací konstrukci, displeji a ovládacích prvcích telefonu

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Nokia 7260, Nokia 7270, Nokia 7280, Jedinečný telefon, Velký, Rozšířená funkce, Kožené poutko, TV mini, Jmenovka, Svět, Dolní strana, Hlavní kruh, Velký test, Běžný člověk, Osobní nastavení, Malá ploška, MOBI, Předchozí krok, Test, Jin, Rtěnka, Typ datového