Nokia 7373: roztočte to (test)

Upoutá otočnou konstrukcí, provokuje módním designem a překvapí svojí bohatou výbavou.

Prostředí a ovládání: Nokia se nezapře

Nokia v modelu 7373 opět použila již mnohokrát osvědčené uživatelské prostředí Series 40 3rd Edition. Z tohoto důvodu si dovolím některé části recenze zkopírovat z již vydaných recenzí na jiné telefony této značky a případně je upravit a doplnit.

V pohotovostním stavu displej kromě zvolené tapety zobrazuje v horním řádku intenzitu signálu, stav baterie a čas, případně další ikonky aktivovaných funkcí. Pod nimi se nachází jméno operátora a datum. Spodní řádek je pak vyhrazen popisům funkcí, kterém jsou přiřazeny středu navigační klávesy a dvojici kontextových tlačítek. Střed navigační klávesy vstupuje do hlavní nabídky, kontextovým klávesám lze jejich funkci vybrat ze široké škály funkcí. Levá klávesa má přednastavenu nabídku Jdi na kam si můžete vložit všechny své nejpoužívanější položky. Písmo na hlavním displeji může mít prakticky libovolnou barvu. Nehrozí tak jeho zánik na popředí tmavé tapety.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Today obrazovka • vzory L`Amour můžete mít i na pozadí • funkce pro čtyři směry hlavního tlačítka

Tím ale možnosti personalizace zdaleka nekončí. I jednotlivé směry navigačního tlačítka mohou vykonávat jakoukoli funkci. Na hlavním displeji pak může být zobrazen i kříž s ikonkami, který prezentuje, jaké funkce jsou jednotlivým směrům přiřazeny.

Aktivní pohotovostní režim nemůže již chybět v žádném novém dražším telefonu značky Nokia. Skládá se ze tří částí, které lze různě editovat a přemísťovat. Standardně je horní část vyhrazena rychlému přístupu k oblíbeným funkcím, které jsou znázorněny ikonkami. Střední část obsahuje rychlý přístup k hudebnímu přehrávači a vestavěnému rádiu. Úplně dole pak vidíte záznamy v kalendáři pro aktuální den. Hlavní nabídku telefonu je možné zobrazit čtyřmi způsoby: jako matici ikon s popisky nebo bez popisků, jako seznam nebo formou záložek. Nejlepší je matice bez popisků, při tomto způsobu zobrazení se totiž na displej vejde všech deset ikon. Popisek aktivní ikony pak vidíte vlevo nahoře. Ikony jsou vcelku pěkně vykresleny, aktivní ikona je animovaná. Jejich rozložení lze ve všech možnostech zobrazení přeskládat.

04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg
Několik pohledů na hlavní nabídku

Další úrovně menu jsou různorodé. Někdy je popisek s ikonkou, někdy bez ní. V některých případech vidíte menším písmem napsánu i zvolenou položku, takže do další úrovně menu nemusíte ani vstupovat. Samozřejmostí je procházení nabídky pomocí klávesových zkratek. Barevné pozadí celého menu i tapetu na displeji lze jednoduše změnit pomocí dvou motivů. Jeden skvěle doplňuje módní zaměření telefonu, druhý je standardní modrý, který Nokia používá u všech svých modelů. Další snadno stáhnete třeba z wapu.

Pohyb v menu je dostatečně rychlý, telefon reaguje bez zpoždění. Velmi praktické je inteligentní hlasové ovládání, ke kterému nemusíte nahrávat své hlasové poznámky a kterým lze aktivovat mnoho funkcí.

Od fotoaparátu zázraky nečekejte

V Nokii 7373 se nachází integrovaný fotoaparát s rozlišením snímacího čipu dva megapixely. Maximální velikost fotografií je tedy 1 600 × 1 200 bodů. Objektiv fotoaparátu na zadní straně telefonu je chráněn krycím sklíčkem, které je mírně zapuštěno pod okolní bronzovou obrubu. K jeho poškrábání tak nemůže snadno dojít. Díky malé hloubce zapuštění se na krycím sklíčku nebude ani usazovat prach. Ovšem před každým fotografováním doporučuji jeho přeleštění, aby došlo k odstranění otisků prstů. Kromě malého zrcátka pro autoportréty bohužel fotoaparát nedisponuje žádnou nadstandardní výbavou v podobě automatického zaostřování, diodového blesku nebo krytky objektivu.

09.jpg 10.jpg 12.jpg 13.jpg
Prostředí fotoaparátu • pořízené snímky • nastavení parametrů fotografie/videa

Kvalitu fotografií bych označil za průměrnou. Na trhu již naleznete mnoho telefonů s lepším fotoaparátem. Ten v Nokii má problémy s prudkými přechody světla a stínu a občas také s vyvážením bílé barvy. Díky absenci autofocusu raději zapomeňte na fotografování textu a jiných předmětů z malé vzdálenosti.

Fotoaparát lze nejrychleji spustit stiskem bočního tlačítka, jeho delším podržením přejdete ihned do režimu videokamery. Když jsme u natáčení videa, tak jen poznamenám, že telefon tuto operaci zvládá v klasickém maximálním rozlišení 176 × 144 bodů. Videosekvence mají formát 3GP a jejich délka je omezena jen volnou pamětí. Při natáčení lze využít i digitální zoom.

14.jpg 15.jpg 08.jpg

Při fotografování lze telefon držet klasicky v otevřeném stavu nebo naležato v zavřeném stavu. V prvním případě získáte fotografie s orientací na výšku. Jako spoušť slouží boční tlačítko nebo střed navigační klávesy. V zavřeném stavu je ovšem nepříjemné, že dvojtlačítko pro ovládání zoomu se nachází na spodní straně telefonu a jeho ovladatelnost je tak mírně ztížena. Zoom nabízí až osminásobné přiblížení, jenže jeho použitím se fotografie zmenší na pouhých 320 × 240 bodů. V nabídce fotoaparátu pak lze upravit vyvážení bílé, úroveň komprese a velikost fotografie nebo deaktivovat zvuk závěrky. Zapnout také můžete jeden z pěti barevných efektů, noční režim, samospoušť nebo sekvenční snímání. Pořízené snímky se dle vaší volby ukládají do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu.

Tip: prohlédněte si snímky pořízené Nokií 7373 v galerii fotomobilů, zde je několik vzorků

Obraz0121.jpg Obraz029.jpg Obraz0241.jpg Obraz034.jpg Obraz0321.jpg
Za dobrých světelných podmínek je vše v pořádku • na makro raději zapomeňte • noční režim • jeden z efektů

V telefonu je možné fotky prohlížet na celém displeji, vkládat do nich obrázky, texty nebo rámečky nebo je ořezávat. Snadno je také odešlete na jiné zařízení přes Bluetooth nebo vytisknete na tiskárně s podporou PictBridge. V Galerii je adresářová struktura vnitřní paměti telefonu a paměťové karty zcela oddělena. Není ale problém soubory přesouvat nebo je třídit do složek. Telefon disponuje vnitřní pamětí o velikosti přibližně 7 MB, která je rozšířitelná již zmíněnými paměťovými kartami microSD až do velikosti 2 GB. V základním balení se ale žádná karta nenachází.

IMG_7641.jpg IMG_7684.jpg
Čočka fotoaparátu s bronzovým rámečkem

Témata článku: Nokia, , Nokia 7373, Zavřený telefon, Rozměrná klávesnice, Hlavní nedostatek, Stylové provedení, Test, Nepodporovaném formát, Uložení oblíbených