Nokia 7380: chvála bláznovství (test)

Nokia si může dovolit experimenty. A také si je dovoluje. Model 7380 vypadá jako čokoládová tyčinka, místo displeje má zrcátko, místo klávesnice otočný kroužek. Na boku z ní trčí textilní vlaječka, stejně jako z luxusního trička. Funkčně jde přitom o velmi dobrý telefon, na který se dá snadno zvyknout.

Dva megapixely v hloupém telefonu

Paměť v Nokii 7380 má kapacitu 52 MB. To je důvod, proč telefonu neuznáváme použitelnost jako MP3 přehrávač, přestože se MP3 si poradí a prostřednictvím dodávaných sluchátek je reprodukuje i stereofonně. Když je ale málo paměti, telefon má smůlu, jako MP3 přehrávač ho nemůžeme doporučit.

Lepší je to s rádiem, které funguje po připojení sluchátek, jež převezmou funkci antény. Do paměti lze uložit a pojmenovat až dvacet stanic, přičemž ladění může být manuální nebo automatické. Rádio i MP3 přehrávač mohou hrát přes hlasitý reproduktor.

Nokia poprvé použila v obyčejném („hloupém“) telefonu fotoaparát s rozlišením dvou megapixelů. Fotky jsou ve formátu 1 600 × 1 200 bodů, možnosti nastavení a ovlivnění snímku jsou ale minimální. Snímaná scéna se ukazuje na malém displeji a je občas problém poznat, na co se díváte. Fotky se posléze dají odeslat v multimediální zprávě nebo přes Bluetooth do jiného zařízení, případně se později stáhnou prostřednictvím programu PC Suite.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie pořízené v dobrých světelných podmínkách nejsou špatné, tady mě Nokia 7380 celkem překvapila. Po úpravě by se beze studu daly použít třeba na webu. Horší je to v interiéru, kde nedostatek světla přidá šumu, přesto to ale není nic hrozného. Tragické je makro, objektivy bez automatického zaostřování nebo mechanického přepínače tradičně nestíhají.

Ukázkové snímky pořízené Nokií 7380:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Video má pořád nízké rozlišení 176 × 144 bodů a na rozdíl od fotografií to není vůbec žádná sláva. Potěší ale možnost natáčet až hodinové videonahrávky.

Tip: podívejte se na video natočené telefonem (ZIP, 290 kB)

Telefon je při běžné práci celkem rychlý, jakmile ale vstoupíte do galerie, silně se zpomalí. Prohlížení dvoumegapixelových obrázků je přitom přijatelně svižné, mobilu dělá problém výpis souborů.


Galerie • detail obrázku

Nokii obvykle za českou lokalizaci nabídky chválíme, tentokrát si to ale nezaslouží. Výraz „Zobrazení ukázáno“ při volbě stylu galerie by si zasloužil vytesat pro výstrahu. A i jinde v menu najdete nesmysly – např. položku „Noční režim zapnutý“, kterou noční režim teprve aktivujete.

Žádná zábava

V Nokii 7380 nenajdete žádné hry a nepodporuje ani Javu, kterou by se daly nějaké dohrát. Je to jasné, s takovým displejem a ovládáním naležato midlety nepočítají.

Díky vestavěnému modemu se přes Nokii 7380 dá připojit k internetu. S počítačem ale komunikuje pouze přes Bluetooth, infraport na rozdíl od staršího modelu chybí. Přestože Nokia ve svých specifikacích nikde výslovně neuvádí EDGE, podle různých náznaků si troufáme usuzovat, že tuto technologii podporuje. Na displeji ale tento druh připojení – natož přítomnost EDGE v síti – neukáže.

Vestavěný wapový prohlížeč je velmi jednoduchý. Kvůli jiné orientaci displeje jsou na něm některé stránky trochu rozsypané. Prohlížeč ale zvládne zobrazit i některé jednoduché internetové stránky, třeba textovou MobilManii.


Wapový prohlížeč

A teď něco podobného pro muže

S Nokií 7380 jsem strávil Vánoce, více než týden jsem ji používal jako svůj hlavní mobil. I přes počáteční skepsi, které se asi nevyhne nikdo, kdo telefon vidí na obrázku, nebo ho má jen pár minut v ruce, musím souhlasit s kolegou Polesným: Nokia 7380 je opět extrémně zajímavý, ale nad to s určitými kompromisy i použitelný telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Funkčně je Nokia dostačující, je to standardní mobil střední třídy s několika zajímavými vychytávkami. Vyzdvihnul bych tady hlavně výborné hlasové vytáčení, které není třeba učit a rovnou se dá využívat u celého seznamu. Stejnou funkci najdeme i v chytré Nokii N70, u hloupého telefonu ji ale vidím poprvé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabíječka, na kterou se dá kabel navinout

Nokia 7380 je drahá jak čert, na internetu stojí přes sedmnáct tisíc korun. Při posuzování poměru cena/výkon ji v žádném případě nemohu doporučit, její „cool faktor“ je však maximální. Bylo by pěkné, kdyby Nokia něco podobného nabídla i mužské části populace, které kolekce L’Amour asi nebude příliš vyhovovat.


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v textu článku nepoužili

Témata článku: Nokia, , , Nokia 7370, Nokia 7380, Hejno, Hlavní číslo, Ponožka, Netypické rozlišení, Pravá kůže, Použitelný telefon, Chvála, Test, Cool faktor, Určitý kompromis,