Nokia 7380: chvála bláznovství (test)

Nokia si může dovolit experimenty. A také si je dovoluje. Model 7380 vypadá jako čokoládová tyčinka, místo displeje má zrcátko, místo klávesnice otočný kroužek. Na boku z ní trčí textilní vlaječka, stejně jako z luxusního trička. Funkčně jde přitom o velmi dobrý telefon, na který se dá snadno zvyknout.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design
  • pevná konstrukce
  • velmi jemný displej
  • pokročilé hlasové vytáčení

Hlavní nedostatky

  • chybí klávesnice (a s tím spojené problémy)
  • malý displej
  • na slunci je displej velmi špatně vidět
  • nepohodlné ovládání pro leváky
  • chyby v české lokalizaci
  • slabá výdrž
  • vysoká cena
Nokia 7380: ve zkratce
cena 17 003 Kč
hodnocení chvalitebný (75 %)
rozměry 114 × 30 × 20 mm, velmi malý telefon
hmotnost 80 g, velmi lehký telefon
hlavní displej 30 × 15 mm, 208 × 104 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 240 h (pohotovost), 180 min (hovor)
komunikace Bluetooth, GPRS (třída 10), EDGE
paměť 52 MB, paměťová karta: ne
operační systém ne
adresář 1 000 jmen, vícepoložkový, vyhledávání podle prvního znaku
vyzvánění polyfonní, 64 hlasů, MP3
zprávy MMS
multimédia rádio
fotoaparát 1 600 × 1 200 bodů, 1,92 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

K předchozímu modelu, Nokii 7280, jsem se téměř nedostal. Pro test ji zabavil kolega David Polesný, který si potom chválil, jak to je dobrý telefon. Nikdo mu samozřejmě moc nevěřil, protože stačilo pár minut práce s tyčinkou, aby člověk s klasickým přístupem k mobilním telefonům viděl, že něco takového dobrovolně rozhodně nebude používat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek¨
Oficiální obrázky Nokia 7380

David má ale na mobily rozumný názor, proto mi tento rozpor vrtal hlavou. Po nástupci, Nokii 7380, jsem proto sáhl jako první já a více než týden ji potom prakticky používal jako svůj hlavní mobil. A světe div se, ono je to vážně dobré!

Co je to L’Amour?

Nokia 7380 je stylovka všech stylovek. Je to mobil pro radost, okrasu, vychloubání a taky trochu závisti. Jestli se na něj rovnou díváte stylem „Co to ta Nokia zase udělala za nesmysl“, asi vám to už zůstane. Můžete mi ale věřit, že téměř každý, komu jsem 7380 ukázal, byl v pozitivním šoku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naše vlastní fotky

Telefon se líbil zejména ženám, pro které je ostatně určen. V chlapské ruce zrcátko, symboly kytiček a textilní vlaječka opravdu nevypadají příliš vhodně. Škoda, že Nokia nepředstavila i mužskou verzi, která se mohla lišit pouze krytem. Představte si studený design ze sci-fi filmů, kovové materiály s různými stupni lesku… Něco takového bych viděl jako ideální druhý mobil pro technoidy – ke smartphonu nebo komunikátoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení: v papírovém obalu je plechová krabička jako od anglických sušenek

Telefon dokáže překvapit i otrlé znalce. Jsme zvyklí na různé konstrukce, ale tyčinka bez klávesnice, na první pohled i bez displeje, se žhnoucí červenou diodou prostě vypadá skvěle. Nokia spolu s modelem 7380 představila ještě dva další telefony z řady L’Amour. Jejich konstrukce a design už není tak inovativní, v jejich případě jde hlavně o módu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další dva ze stejné řady: Nokia 7370 a 7360

Dá se používat

Nokia 7380 je opravdu pěkný a konstrukčně unikátní telefon. Dá se ale používat? Je ovládání bez číslicové klávesnice vůbec možné?

Nebudu zapírat, že při ovládání bylo nutné sáhnout ke kompromisům. Pokud hodně píšete textové zprávy, na Nokii 7380 rovnou zapomeňte, je to doslova hrůza. Jestli ale napíšete za den jednu textovku, nebo ani to ne, dá se s telefonem vcelku slušně žít. Při psaní je k dispozici technologie vzdáleně připomínající slovník T9, která ulehčí práci, devět číslic telefonního čísla lze také zadat přijatelně rychle. Telefon navíc nabídne skvělé hlasové vytáčení, které není nutné učit.

Nokia 7380 se tedy dá používat. Mírné nepohodlí ale občas musí vyvážit pocit, že máte něco výjimečného.

Konstrukce a design: s praporkem na boku

Nokia 7380 je tyčinka s rozměry 114 × 30 × 200 mm a s hmotností 80 g – při srovnání s ostatními jí můžeme říkat velmi malý a velmi lehký telefon. Musíme pochválit dokonale pevnou konstrukci a také použité materiály. Plasty, ze kterých je telefon vyroben, zkrátka působí v ruce velmi seriózně; zejména matný zadní kryt v barvě slonové kosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je to malý a překvapivě skladný telefon

V podstatě celou přední část Nokie tvoří zrcátko. V jeho horní části jsou už zmíněné květinové motivy, mezi nimi se ukrývá sluchátko. Prstence ve spodní třetině vypadají jen jako okrasný prvek, jsou to ale funkční tlačítka a kruhový ovladač. O něm ještě bude řeč. Nemá smysl rozebírat, že na zrcátku je vidět každý otisk prstu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Květinové motivy • vážně to je zrcátko

Jakmile některé tlačítko stisknete, uprostřed zrcátka se rozzáří displej. Před tím byste na něj rozhodně nepřišli, jen při velmi pozorném zkoumání zjistíte, že zrcátko nad ním je slabě tmavší. Kvůli zrcátku je ale displej na denním světle vidět hůře než u jiných telefonů, na přímém slunci takřka vůbec. Teď jsem už telefon otočil o devadesát stupňů a držím ho vodorovně, protože displej je také orientován na šířku.


V další kapitole dokončíme popis telefonu, podrobně se podíváme na displej a také na podivné ovládání otočným kolečkem

Témata článku: Nokia, , , Nokia 7370, Nokia 7380, Hejno, Pravá kůže, Určitý kompromis, Ponožka, Netypické rozlišení, Hlavní číslo, Chvála, Cool faktor, Test, Použitelný telefon,