Nokia 7380: chvála bláznovství (test)

Nokia si může dovolit experimenty. A také si je dovoluje. Model 7380 vypadá jako čokoládová tyčinka, místo displeje má zrcátko, místo klávesnice otočný kroužek. Na boku z ní trčí textilní vlaječka, stejně jako z luxusního trička. Funkčně jde přitom o velmi dobrý telefon, na který se dá snadno zvyknout.

Jak se telefonuje s tyčinkou

Telefon se vcelku pohodlně drží, sluchátko je tam, kde byste čekali. Trochu horší je to při iniciování hovoru. Pokud je kontakt v adresáři, je nejrychlejší použít inteligentní hlasové vytáčení. Stačí podržet tlačítko a vyslovit jméno hledané osoby. Nic před tím nemusíte učit, telefon váš hlas pozná, přehraje nalezený záznam a za chvíli na jeho hlavní číslo rovnou zavolá. Úspěšnost závisí na hlase: u mě byla takřka stoprocentní, u někoho měla Nokia s rozpoznáváním problémy. Pro hlasové ovládání jsou připraveny i některé funkce.

 Telefonování

Hledání v adresáři je trochu komplikovanější, lze použít jen první písmo a potom musíte listovat. Naštěstí to jde kolečkem rychleji než tlačítky běžného mobilu. Stejně ale doporučuji používat hlasové vytáčení. Nepříliš pohodlné je i zadávání nového čísla. Objeví se lišta, ze které otočným ovladačem vybíráte číslice a středním tlačítkem je potvrzujete.

Zadávání čísla

Nemohu pochválit zvuk ve sluchátku. Je velmi skřípavý, až nepříjemný. Radost nemám ani z výdrže, nabíjet jsem musel po dvou dnech při jinak velmi mírném používání.

Znovu synchronizace Jméno Příjmení

Do vestavěného adresáře se vejde tisíc jmen, kapacita je tedy dostatečná. Hned jsem provedl synchronizaci s Outlookem a znovu ocenil, že Nokia nevyžaduje pro každý svůj telefon instalovat speciální program – stačí standardní PC Suite. Stejně jako u ostatních modelů řady Series 40 se ale kontakty do telefonu dostanou v pořadí Jméno Příjmení, což není příliš praktické.

 
Adresář • detail jména

Telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový, kromě několika čísel lze ke jménům přidat i pár textových údajů. Obrázek přidaný ke kontaktu se při hovoru ukáže na displeji v podobě malé ikony, individuální vyzváněcí melodii lze přidat pouze ke skupině volajících.

Polyfonie o 64 hlasech je pěkná, ale nikoho už moc neohromí, když telefon současně podporuje vyzváněcí melodie ve formátu MP3. Zvuk při zvonění je pěkně kulatý, zaslechneme v něm i basy. Nokia nabízí i rozumně silné vibrační vyzvánění, v profilech lze nastavit filtrování hovorů podle skupin. Při telefonování je k dispozici hlasité handsfree, které je ale využitelné spíš jen v tiché kanceláři než v prostředí s vyšší úrovní hluku. Potěší možnost nahrávat hovory až do délky šedesáti minut, telefon ale druhé straně neustále pípá do ucha.

Zprávy: pro dlouhé zimní večery

Zprávy jsou kvůli chybějící klávesnici s Nokií 7380 méně využitelné než s jinými mobily. Budete je číst, odpověď asi vždy zvážíte (tímto se omlouvám všem, kdo mi poslali vánoční a silvestrovská SMS přání, že jsem vůbec nereagoval).

Nabídka zpráv

Jak se s Nokií 7380 píše? Stejně jako se zadávají čísla před hovorem: z lišty se oběma směry vybírají písmenka. Aby to nebylo tak pomalé, nabízí telefon systém trochu podobný slovníku T9. Když napíšete písmeno, mobil odhadne, jaká další by mohla následovat, a nabídne je hned na začátku celé řády.


Psaní textovky. Všimněte si, že na začátku spodní lišty jsou jakoby
náhodná písmena – telefon odhaduje, jaká by mohla následovat

Příklad: chceme napsat slovo ponožka. Pro P musíme projít celou abecedu, O je ale už na třetím místě. Pro N musíme opět projít řadu, O je ale znovu upřednostněno, stejně jako všechna další písmena.

Editor píše s háčky a čárkami, před odesláním je ale ořeže, takže nezkracují zprávu. Předpovídání dalších slov je možné vypnout, aktivovat se dá řada písmen s exotickou diakritikou, blok s číslicemi nebo s interpunkčními znaménky. Psát se na telefonu dá, není to ale zkrátka tak pohodlné jako s běžnou klávesnicí.

Nokia si je této nevýhody pochopitelně vědoma, nabízí proto navíc snadno přístupnou funkci Zvuková zpráva. Stisknutím tlačítka začne nahrávání, něco řeknete a výsledek se odešle jako MMS. Editor multimediálních zpráv se chová stejně jako na jiných Nokiích, není typu WYSIWYG, vložené obrázky se ukážou jen v náhledu. E-mailový prohlížeč telefonu chybí.

 Editor MMS

Kalendář se musel vejít na malý displej

Budík v telefonu může být opakovaný, lze nastavit dny, ve kterých se bude upozornění ozývat, a také zvuk. Ten se dá vybrat z galerie, případně se ráno může spustit i vestavěné rádio. V takovém případě ale musí být k telefonu připojeno sluchátko-anténa.

Nastavení budíku

Zobrazení kalendáře kvůli malému displeji dost utrpělo. Znovu je tady ale měsíční, týdenní a denní pohled na události, které lze synchronizovat s počítačem. I přímo v telefonu se k nim ale dají nastavit upomínky a také opakování.


Různé pohledy na kalendář

V Nokii 7380 najdete také jednoduchý úkolovník a ještě jednodušší poznámky. Vejde se do nich jen dvacet položek. Lepší je diktafon, který stejně jako záznamník hovoru nabízí až šedesátiminutovou nahrávku.

 
Poznámky • diktafon


V poslední textové kapitole najdete podrobnosti o vcelku kvalitním fotoaparátu, multimediálních a datových funkcích, na závěr se dočkáte hodnocení telefonu

Témata článku: Nokia, , , Nokia 7370, Nokia 7380, Ponožka, Netypické rozlišení, Test, Chvála, Hlavní číslo, Použitelný telefon, Cool faktor, Pravá kůže, Určitý kompromis, Hejno,