Nokia 7610: megazkušenosti s prvním megapixelem

Nokia 7610 je jeden z nejelegantnějších chytrých telefonů. Přinesla však i něco úplně nového - mobilní fenomén dnešní doby, megapixelový fotoaparát. Chcete vědět, jak si tento model vede při používání v praxi? Přečtěte si unikátní delší zkušenosti dvou autorů.
Kapitoly článku

Telefonování

Ze začátku jsem měl především s hovory docela problémy. Mobil je celkově docela široký a přiložit sluchátko k uchu tak, aby bylo bez problémů slyšet, mi proto vždycky nějakou tu sekundu zabralo. Regulace hlasitosti reprodukce je ovládána pomocí pětisměrné klávesy. Pro zesílení tudíž musíte telefon na chvíli odklopit od tváře. Na toto ovládání, stejně jako na umístění telefonu na uchu, se však dá velice rychle zvyknout. Jinak je reprodukce bez větších rušících vlivů, jen se může občas ve sluchátku ozývat mírné bzučení zapříčiněné rozsvíceným displejem. V autě ani s lehkou handsfree sadou jsem telefon ještě nezkoušel. Předpokládám však, že se reprodukce od ostatních zařízení příliš lišit nebude.

ML: Zvuk při telefonování je u Nokií tradičně pouze průměrný, sluchátko různě skřehotá a když potom testuji nějaký „pořádný telefon“, jsem překvapen, jak dobře zní.

Jako vyzváněcí tón je možné nastavit nejen všeobecně používané MIDI, ale i hudbu ve formátu MP3. Reproduktor pro vyzvánění je velice kvalitní, takže jej můžete bez problémů použít i pro hlasitý odposlech. Občas tuto funkci využiji a musím říct, že na kvalitu zvuku jsem si ještě ani jednou nestěžoval. Na příchozí volání vás upozorní nejen přehrávaná melodie, ale také fotografie přiřazená k volajícímu číslu. Pro ještě výraznější odlišení volajícího si můžete ke každému kontaktu nebo skupině nastavit jinou melodii. Nemusíte tak vytáhnout telefon z kapsy a přitom už víte, kdo volá.

ML: MP3 vyzvánění je u moderních telefonů výborná věc. Mám svoji melodii (Twisted Nerve z Kill Bill), kterou nahrávám do všech telefonů, které testuji a nemusím si tedy zvykat na stále nové zvonění. Kvalita přehrávání MP3 při vyzvánění by ale u Nokie 7610 určitě mohla být ještě o něco vyšší. Real Player bohužel trochu přeskakuje. Obrázek k volajícímu je skvělý, jen by mohl být větší.

   
Vytáčení čísla • hledání čísel • podrobnosti kontaktu • fotografie u kontaktu

Zprávy

Díky výborné klávesnici je psaní zpráv spíše radostí. Škoda jen, že ke kvalitnímu hardwaru není přidružen kvalitní (nebo přinejmenším kvalitně upravený) software. Mobil sice disponuje klávesnicí T9 pro prediktivní vkládání textu, při odesílání však není odstraněna diakritika, takže stačí v textu jediný háček a místo 160 znaků jich můžete použít asi jen polovinu. Náruživější textovkáře možná zklame absence menu s výběrem smajlíků.

ML: Zkracování textovek je nepříjemné. Bez T9 ale odmítám psát, takže jen tiše nadávám, když se na displeji objeví varování, že zpráva bude rozdělena do více částí.

   
Hlavní složky • přijaté zprávy • psaní zprávy • diakritika zkracuje zprávu

Odesílání MMS už bude třeba trochu podrobněji nastudovat. Často se mi totiž stane, že odeslaná fotografie k příjemci vůbec nedorazí. Nevím, jestli je zde chyba na straně operátora nebo telefonu, každopádně je žádoucí informovat se přímo na infolince, jak to s odesíláním je.

ML: S MMS nejsou potíže – na rozdíl od Siemensu SX1, kde jsem se s nimi hodně dlouho nemohl domluvit. Pro nastavení jsem použil konfigurační službu na webu Nokia a všechno funguje.

Příchozí zprávy nejsou rozlišovány na multimediální nebo textové a všechny se hromadí v jedné složce. Stejně tak odeslané zprávy bez ohledu na jejich typ najdete v jedné složce. Doručenky jsou hromaděny pod položkou Potvrzení. Na rozdíl od většiny telefonů Series 40 nejsou doručenky přijímány jako klasická textová zpráva, ale pouze jako oznámení, které proběhne na displeji. Oznámení o doručení lze aktivovat i u multimediálních zpráv MMS. Zde se mi však už několikrát stalo, že se doručenka někde zatoulala.

K dispozici je také vestavěný e-mailový klient. Spravovat můžete hned několik účtů najednou, přičemž každý z nich bude mít vyhrazenu vlastní složku. Přístup do schránky je možný přes poštovní protokoly POP3 nebo IMAP4. Práce s e-maily mi však přijde trochu těžkopádná. Snad i proto jsem si raději pořídil alternativní softwarovou náhradu.

ML: Vestavěný e-mail mě zradil, když jsem se připojoval k serveru IMAP4. Přenášel neúnosně mnoho dat, proto jsem se vrátil k POP3. Jakmile se ale objevil ProfiMail (velká recenze), interní e-mailový prohlížeč jsem už nikdy nespustil.

 
Přijaté e-maily • poradí si i s českými znaky

Organizace času

Výchozí kalendář patří jistě k těm kvalitnějším. Podle barevných rožků hned vidíte, máte-li na příslušný den nějaké resty. Na jakýkoliv den se pak stačí jen přemístit kurzorem a v pravém horním rohu se zobrazí položky ke splnění. Trochu mě mrzí týdenní zobrazení. Na jedné obrazovce totiž vidíte jen schůzky v rozsahu sedmi hodin, což je trochu nepraktické. Pro zjištění dalších úkolů budete muset celým dnem proklikat až na konec.

ML: Napřed bych zmínil absenci opakovaného budíku, kterou vyřešil až freewarový Alarm Manager. Kalendář pro základní přehled stačí, nesmírně mi ale vadí, že se do něj nesynchronizují poznámky zadané v Microsoft Outlooku. Do poznámek si píšu všechny podrobnosti ke schůzkám a Nokia mi je neukáže.

 
Měsíční pohled • týdenní pohled • přehled dne • nový záznam


V poslední kapitole se podíváme na doplňkový software a nebude samozřejmě chybět i závěrečné hodnocení obou autorů.

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 6630, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson P900, Kill Bill, Infračervené rozhraní, Uživatel zvyklý, Upravený software, Mega +, Výrazné odlišení, Kožené poutko, Široký okraj, Celé tlačítko, Mega