Nokia 7610 Supernova: chameleon do kapsy

Náladová Nokia dorazila na trh společně se třemi kolegyněmi. Nokia 7610 Supernova umí převlékat nejen kryty, ale také výraz displeje.
Kapitoly článku

Po rozsvícení displeje si ihned všimnete, že prostor horního dílu telefonu není využit zcela ideálně. Po všech stranách displeje je dostatek místa pro jeho rozšíření, vy si však musíte zvyknout na QVGA obraz na ploše 30 × 41 mm. Zatímco jsem se těšil na vylepšenou 6. edici tradičního prostředí Series40, opět koukáme na starší pátou.

Jediným opravdovým vylepšením (nebo spíše zajímavostí) je ona avizovaná možnost úpravy barevného podání prostředí pomocí fotoaparátu. Jak to celé funguje? Po volbě funkce Přebarvit se aktivuje fotoaparát, kterým stačí namířit na oblíbené oblečení, barevný odstín apod. Pomocí rozkladu barev si Nokia vybere nejvíce vyskytované barvy a odladí grafické téma do stejných odstínů. Na princip fungování se podívejte na videu:

VIDEO: 128 'Nokia - téma podle oblečení'

Jak bylo řečeno, prostředí Series 40 nepřináší překvapení, pouze osvědčené funkce v tradičním rytmu. Telefon při procházení hlavní nabídkou a dalšími volbami nijak nečeká, a to přesto že jsou ikony nabídky animované, což platí i pro pozadí pohotovostního displeje.

Pohotovostní displej umožňuje zobrazení aktivního pohotovostního režimu, v němž lze měnit cílové aplikace. Pod ním může být zobrazen pruh s rádiem a hudebním přehrávačem, nechybí místo pro kalendář i vlastní poznámky. Informační pruhy lze libovolně menit v nastavení. Při posunu horní části si můžete nechat zahrát zvuk a zobrazit animaci, osobně jsem tyto „vychytávky“ s radostí deaktivoval. V zásobě je samozřejmě spořič displeje s hodinami, obrázky či animacemi, na pohaslém displeji toho však moc neuvidíte kvůli lesklému krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka a hlavní menu. Zde překvapení nehledejte

Hlavní nabídka se může tvářit jako mřížka s popisky, seznam nebo záložky, rozcestník ke všem funkcím telefonu se dočkal animovaných ikon. Práce s telefonním seznamem je tradičně intuitivní, v seznamu můžete najednou listovat v paměti telefonu i obsahu paměťové karty. O volání informuje řada zdařilých melodií, lepším řešením je jejich nahrazení MP3. Hlasitost reproduktoru na zadní straně Nokie je určitě dostačující, stejně jako úroveň hlasitosti při telefonování.

O uložená multimédia se postará položka Galerie, v níž najdete i soubory na paměťové kartě. S hudbou si porozumí přehrávač, Nokia umí naladit i rádio včetně informací RDS. Hudební přehrávač podporuje okamžité spuštění poslechu klávesou na pravém boku telefonu. Ta je bohužel velice citlivá na dotek, často se mi telefon rozehrál při vložení do kapsy. Tomuto jsem předcházel automatickým zamykáním klávesnice po několik sekundách po zavření telefonu. Klávesu však nebudu jen hanět, její funkce přijde vhod, když potřebujete okamžitě vypnout poslech či jej v pohodě zapnout. Přehrávač začne hrát na pozadí přesně v místě posledního poslechu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
S multimédii to S40 Nokie umí

Supernovu mohu pochválit za snímky z vestavěného 3,2Mpx fotoaparátu. Přes trable s drobnou spouští na boku telefonu lze z Nokie dostat fotografie o věrných barvách a hlavně celoplošné ostrosti. Spoušť se pro velké prsty nehodí, její namáčknutí je totiž téměř neznatelné. Zaostření scény indikuje zelený rámeček v hledáčku, zoom pracuje s výřezy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

O organizačních funkcích Nokií S40 toho bylo napsáno už hodně, v telefonu se kromě tradičního kalendáře s upomínkami nachází i aplikace Mapy, opakované budíky, stopky a odpočítávač.Složka aplikací obsahuje čtveřici standardních her, nechybí obstarožní had. Sbírku doplňují prohlížeč Opera mini, Flickr pro fotoalba na webu, převodníky, světový čas a odkazy na Yahoo Go a Widsets.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Je nová, je super, je Supernova

Nokia 7610 Supernova patří mezi telefony, které se snaží zaujmout především svým vzhledem a jedinou netradiční funkcí pro přebarvení displeje. Lesklý čelní kryt si možná najde cestu k ženám, praktičtější uživatelé jej zavrhnou už při výběru. Snímání barevných krytů nepatří mezi nejpohodlnější aktivity, totéž platí u používání spouště fotoaparátu. Telefon dokáže odvést standardně dobrou práci s organizací času, kontaktů, zpráv i multimédií, je to prostě tradiční pomocník v kabátu S40.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kapitoly článku

Témata článku: Nokia, , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Grafické téma, Sup, Super, Vnitřní obvod, Šup, Supernova, Vysunutá část, Praktická vychytávka, Rozpoložení, Chameleón, Stejný odstín, Super +, The color, Volání a posílání zpráv, Bluetooth volání