Nokia 7710: krok do neznáma (posmrtný test)

Nokia 7710 je zvláštní zařízení. Svými vlastnostmi konkuruje zavedeným přístrojům, jako je třeba DataPhone či MDA. Nemá klávesnici, zato nabízí velký displej, který je poprvé v historii značky Nokia dotykový.
Kapitoly článku

Otevřený systém

Základem Nokie 7710 je operační systém Symbian, který už předem určuje, jaké aplikace lze na zařízení spouštět. Bohužel ne vše, co je určeno pro Series 60 nebo 80, na nové platformě běží. Většinou budete muset používat aplikace upravené přímo pro 7710, starší totiž nepočítají s dotykovým displejem. Všechny nové programy ale přichází na trh i v mutaci pro Series 90. Objevovaly se dokonce dříve, než jsme nový komunikátor testovali. Mohli jsme tak vyzkoušet např. přehrávání videa ve formátu DivX pomocí programu Smart Movie. Ve standardu ale dostanete aplikací docela slušnou nadílku, potěší také několik demoverzí programů.


přehrávání videa v celoobrazovkovém módu

Prostředí telefonu není bohužel příliš rychlé, zařízení musí obsluhovat velký displej, a to dost zdržuje. Proto není divu, že na dokončení mnohých operací budete čekat více, než je zdrávo. Zejména internetový prohlížeč je extrémně pomalý a než poskládá načtenou stránku, vypijete šálek kávy. Mohlo by se zdát, že je to pomalým připojením, ale není tomu tak – i krátká, přibližně 20kB textová stránka se zobrazuje třeba minutu. Navíc při načítání nelze s telefonem nic dělat, musíte prostě počkat. Právě na internetový prohlížeč jsem se nejvíc těšil. Nokia 7710 je totiž jedno z prvních zařízení, které má dotykový displej, vysoké rozlišení a hlavně orientaci na šířku, takže stránka se zobrazí většinou celá. Ale ta rychlost moji radost trochu zkazila.

  
Grafická MobilMania v okně • CNN na celém displeji

Jednoruč si nezavoláte

V základní mobilu výbavě najdete téměř vše, co k práci potřebujete. Nejdůležitější aplikací je bezpochyby Telefon. Aplikace je dostupná buď z hlavního menu, z nástrojové lišty, nebo snadněji stiskem červeného tlačítka. Číslo vyťukáte na virtuální klávesnici pomocí pera, případně můžete listovat v kontaktech. Zde funguje vyhledávání pomocí více znaků, které vyťukáváte do políčka. Vytočit číslo bohužel nelze pomocí jedné ruky. V zařízení nechybí vyzváněcí profily, jako zvonění lze nastavit libovolný zvuk ve formátu MP3, WAV, AAC apod. Nokia 7710 umožňuje vypnout GSM část, takže přístroj lze použít jako kapesní počítač.

  
Vyhledávání v adresáři • detaily jména

Textové Zprávy, multimediální zprávy i e-maily jsou soustředěny do jediné aplikace, kde si jen vyberete, s jakým účtem chcete pracovat. Psaní textovek je poměrně pomalé s ohledem na dotykový displej. Škoda, že 7710 nemá nějakou skrytou běžnou mobilní klávesnici. Textovky lze psát česky i „cesky“, v prvním případě však bude textovka zkrácena na polovinu. Zprávy se na velkém displeji zobrazí celé a ještě zbude spousta místa. MMS se rovněž vejdou na displej celé, tedy pokud je v nich jeden obrázek, který se zobrazí vedle textu.

   
Píšeme textovku • seznam přijatých zpráv • složka se zprávami

Ani e-mailový klient není špatný a díky velkému displeji vypadají dobře i dlouhé zprávy. Můžete pracovat s více účty, klient podporuje POP3 i IMAP. Na čtení je aplikace skvělá, na psaní je to už horší. Zde zkrátka preferuji zařízení jako Nokia 9300 nebo 9500 s pořádnou klávesnicí.

  
Přehled e-mailů • pro stáhnutí se musíte prodrat nabídkou • formátovaný e-mail v HTML

Ovládání internetu perem

Internetový prohlížeč je díky velkému rozlišení displeje dobře použitelný, stránky vypadají věrně a není nutné je nijak zvlášť zmenšovat jako na zařízeních s menším displejem. Mnohé stránky jsou vytvořeny tak, že na šířce obrazovky 640 bodů vypadají perfektně; navíc si je můžete zmenšit pomocí zoomu, takže se tam vejdou i větší stránky celé. Pokud by se vám naopak zdálo písmo příliš malé, lze stránku zvětšit a rolovat. Díky dotykovému displeji se internet ovládá daleko lépe než třeba na komunikátoru – právě v této aplikaci je dotykový displej k nezaplacení. V jakémkoli jiném programu mi ale nechybí a někdy je naopak na obtíž.

 
Základní stránka prohlížeče • záložky • textová verze MobilManie

Povedená je také organizace času. Velký displej umožňuje zobrazit kalendář i denní agendu na jednom místě, podobně jako to mají komunikátory. Kalendář nabízí denní, týdenní a měsíční pohled, schůzka má všechna nastavení, která jsou potřeba. Úkolovník je sice samostatná aplikace, ale datované úkoly se zobrazí v kalendáři. Obyčejnou poznámku přidat nelze, což je rozdíl oproti Series 60, kde to možné je. Poznámku můžete nahrát pouze hlasovou. Nechybí ani několik budíků, které mohou být opakované. Z dalších programů jmenujme kalkulačku nebo Dokumenty a Tabulky, v nichž lze prohlížet i dokumenty vytvořené ve Wordu a Excelu. Z kancelářských aplikací je zde prohlížeč prezentací a Acrobat Reader. Zkrátka Nokia 7710 je stejně jako komunikátor dobrý kancelářský nástroj, klávesnice by se však občas hodila. Z dalších funkcí je důležitý správce souborů, který umožňuje mazat, kopírovat či přesouvat soubory.

   
Měsíční a denní pohled na kalendář • týdenní zobrazení • přidávání nové položky do kalendáře

Multimediální centrum

Nokii 7710 lze také použít jako hudební přehrávač a přehrávač videa. Ve standardu najdete přehrávač hudby, který zvládá formáty MP3, WAV či AAC, zvuk lze přehrávat jak hlasitě (mono), tak i do sluchátek (stereo). Sluchátka jsou součástí balení a nemají klasický konektor jack, ale Pop-Port. Dalším přehrávačem je RealPlayer, který umožňuje poslech souborů Real Audio a současně umí přehrávat video ve formátu Real Video. Na filmy se můžete dívat přes celý displej, což je velmi příjemné. Video je však plynulé jen při použití menšího počtu snímků než 24 nebo 25, takže do dokonalosti to má ještě daleko. Lze také doinstalovat přehrávače formátů DivX a XviD, které pro 7710 existují dnes už tři. V základní výbavě nechybí ani FM rádio, které můžete poslouchat jen se zapojenými sluchátky.

  
Prostředí přehrávače MP3 • přehrávač videa

Bude mít úspěch?

Nokia 7710 je zařízení podobné komunikátorům typu Eurotel DataPhone či T-Mobile MDA, má však jinou orientaci displeje a také větší rozlišení. Základní výbava je přibližně stejná, přístroje se liší především operačním systémem. Pokud bych si měl vybrat mezi Nokií 7710 a novými komunikátory stejné značky, budu volit komunikátor. Přece jen dotykový displej není dostatečná náhrada za pořádnou klávesnici, hodí se v podstatě jen v internetovém prohlížeči. Pro práci s textem, tabulkami, pro psaní e-mailů i pro volání je lepší klasická klávesnice. A pokud jde o srovnání s MDA nebo DataPhonem, tam Nokia 7710 ztrácí body především za to, že ji nemůžete ovládat jednou rukou.

Plusy:

  • velký displej
  • ovládání perem při brouzdání internetem
  • multimediální možnosti
Minusy:
  • nažloutlý displej
  • horší ergonomie
  • pomalejší chod

Témata článku: Nokia, , Eurotel Dataphone III, Nokia 9300, Nokia N-Gage, Test, Škrábání, Bytelná konstrukce, Krok, Petr Brož, První způsob, Základní stránka