Nokia 7710: správná nebo slepá cesta? (velký test)

Je to první Nokia s dotykovým displejem – s obrovským displejem. Má megapixelový fotoaparát, používá novou verzi Symbianu a výrobce nelže, když říká, že je multimediální. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi.

Prostředí a ovládání nové nástavby Symbian Series 90 jsme věnovali samostatný rozsáhlý článek. Na něj vás také odkážu, pokud se budete chtít dozvědět víc než jen v následujícím zkráceném popisu.

Když Nokii 7710 zapnete, objeví se hlavní plocha s mnoha ikonami vestavěných a doinstalovaných aplikací. Rozmístění položek na ploše si uživatel může snadno upravit: přeskládat položky přesně tak, jak potřebuje. Nemusí navíc jít jen o programy, zástupce lze přiřadit libovolnému souboru. Aby na ploše nenastal zmatek, dají se ikonky rozdělit do různých skupin a zobrazení podle nich filtrovat. Ikon je totiž opravdu hodně, v mém případě přesně 44, a to jsem doinstaloval jen pár programů.

 
Plocha: obrovský seznam aplikací a dalších zástupců • založení nové skupiny zástupců

Nokia 7710 podporuje grafická témata, tzv. Motivy, se kterými lze výrazně změnit vzhled uživatelského prostředí. V telefonu, který mám k dispozici, jsou dvě témata, další se časem určitě objeví na internetu. Nokia navíc před několika dny vydala nástroj Theme Studio, se kterým můžete tvořit vlastní grafiku.

 
Tmavší motiv

Co najdeme na displeji

Displej se u Series 90 skládá z několika sekcí:

  • titulek a panel ikon: úplně nahoře
  • nástrojový pruh: objevuje se ve formě řádku jen v některých aplikacích
  • příkazová lišta: tři tlačítka, která zabírají poměrně hodně místa na pravé straně displeje
  • plocha aplikace

Výhodné je, že jednotlivé pruhy lze většinou uživatelsky vypínat a v některých aplikacích dokonce aktivovat celoobrazovkový mód. Plocha aplikace tak může mít několik rozlišení:

  • 480 × 218 bodů: všechny pruhy jsou zapnuté
  • 480 × 250 bodů: bez nástrojového pruhu
  • 607 × 218 bodů: s nástrojovým pruhem, ale bez příkazové lišty
  • 607 × 250 bodů: bez nástrojového pruhu i příkazové lišty
  • 640 × 320 bodů: režim přes celý displej, kde je skrytý i stavový řádek

  
Rozlišení 480 × 218 • 480 × 250 • 607 × 218 bodů

 
Rozlišení 607 × 250 • celoobrazovkový mód 640 × 320 bodů 

U většiny programů si můžete ve třech stupních zvolit velikost písma a dalších grafických objektů. Nemusíte ani do nabídky, zvládne to jedna z kláves na pravé straně. Každá aplikace si pamatuje své vlastní nastavení. Osobně jsem pokaždé používal nejdetailnější pohled, u něhož je ale písmo už opravdu extrémně malé.

  
Tři stupně zoomu u pracovní plochy

  
Tři stupně zoomu v nabídce pro práci se zprávami

Ovládání i prsty

Přestože se základní funkce komunikátoru dají ovládat prostřednictvím hardwarových tlačítek, bez pera se neobejdete. Je potřeba všude, kde se musí zadávat znaky, neustále je navíc nutné klepat na různé ikony a další prvky. Pouze perem se například dají ovládat tlačítka v příkazovém pruhu.

Dotykový displej je bezvadná věc, ale kdybych měl vybrat jednu možnost, která mi u Nokia 7710 chybí, bude to klávesnice. Při výběru mezi komunikátorem 9500 a touto Nokii bych sáhnul po prvním zařízení; bez klávesnice se cítím jako s jednou rukou.


Aplikace pro kalibraci dotykového displeje

Jak se na Nokii 7710 píše? Časem se možná objeví možnost připojit bluetoothovou klávesnici, v základu ale máte na výběr dvě metody psaní.

První z nich je klávesnice na displeji: při klepnutí do textového pole se zobrazí nakreslená klávesnice – buď malá nebo velká, podle nastavení. Perem zobete do písmenek a skládáte slova. Když si vyberete velkou klávesnici, dají se tlačítka tisknout i prsty. Mohlo to být ale ještě lepší: ovládání prsty by bylo velmi pohodlné, kdyby se klávesnice zobrazila úplně přes celý displej.

  
Klávesnice pro psaní • přepnutí na diakritiku • znaky s háčky a čárkami

  
Nastavení zadávání znaků • volba jazyka • malá verze klávesnice

Můžete použít i rozpoznávání ručně psaných znaků: při klepnutí do textového pole se opět objeví rámeček, který očekává, že do něj budete perem psát. Rozpoznávání je spolehlivé, ale kdybyste se s komunikátorem nemohli domluvit, můžete jej individuálně naučit každé písmenko. V obou případech lze zadávat i znaky s háčky a čárkami. Rámečky se softwarovou klávesnicí a blokem pro zadávání znaků lze libovolně posouvat po displeji.

 
Učicí režim

Jak psát?

Z obou dvou způsobů rychlého psaní jsem častěji používal ten druhý. Rozpoznávání ručně psaných znaků je velmi spolehlivé, navíc není nutné čekat na zobrazení každého písmenka. Stačí rychle psát znaky za sebou a komunikátor si je už potom poskládá. Jisté ale je, že při psaní musíte být v klidu, za chůze to rozhodně nepůjde.

Oproti jiným systémům s dotykovým displejem se trochu liší způsob klepání perem na ikony. Jednoduché kliknutí je stejné, u dvojitého se ale postupuje stejně jako u starých Psionů. Vůbec zde nezáleží na době mezi dvěma kliky. Klepnete jednou a podruhé třeba až za pět minut; není nutný rychlý dvojklik.

Series 90 podporuje také práci se schránkou. Přesně tak, jak jsme zvyklí, lze položky kopírovat, vyjímat a posléze vkládat. Až na výjimky, které jsem ale nenašel, se schránka musí ovládat přes nabídku.

Spuštěné aplikace nelze nijak standardně zavřít. Existuje sice už správce aplikací, který to dokáže, musíte se ale do něj napřed přepnout. Systému ale nijak nevadí, že program zůstávají otevřené, sám si je při požadavku na uvolnění paměti zavře.


V další kapitole zjistíte, jaké jsou dva největší nedostatky Nokie 7710. Najdete v ní také podrobný popis funkcí pro telefonování. Dozvíte se také o vestavěném rádiu a přehrávači MP3

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N-Gage, Velký, Petr Broža, Velký reproduktor, Nepříjemný zvuk, Slepá cesta, Základní stránka, Elektronická kniha, Časové rozmezí, Nový úkol, Cesta, Tabulkový procesor, Velký test, Test, Oznámená cena, Malá verze, Špatná ergonomie, Klávesová zkratka, Běžná verze, Staromilec