Nokia 8: Bude „bothie“ stačit na souboj s nejlepšími?

  • Nokia si začíná věřit a model 8 má špičkové komponenty
  • Chybí však lákadlo, které by strhlo pozornost davů
  • Naštěstí to Finové nepřehnali s cenou, bude cca 15 500 Kč

Konec spekulací, Nokia 8 je tu. Výrobce ji oznámil nenápadně tiskovou zprávou, naživo se s ní potkáme patrně až v Berlíně na veletrhu IFA. Výbava je špičková – čipset Qualcomm Snapdragon 835, k tomu 4 GB RAM a úložiště 64 GB. S úhlopříčkou 5,3" patří QHD displej k těm menším, zaujme funkcí always on, kterou Nokie kdysi proslavily. Jde o IPS panel, ale o výdrž baterie se bát nemusíte, energie jde pouze do obdélníku, který na zamčeném telefonu zobrazuje informace.

Android bude opět čistý, nejnovější a hned jak přijde Android O, bude Nokia 8 mezi prvními telefony, které jej dostanou. Tělo je hliníkové, plastové anténní linky neruší, barvy jsou čtyři: matná šedá a modrá a lesklá měděná a modrá. Chybí snad jen vodotěsnost. Stupeň krytí IP54 (zvýšená odolnost proti prachu, odolnost proti zákající vodě, viz wiki) dnes nikoho nedojme.

Zeiss je zpět

Také fotoaparát má velké ambice. Nese optiku značky Zeiss tak jako legendární fotomobily Nokia PureView. Pod jedním objektivem je barevný senzor, pod druhým monochromatický, oba mají rozlišení 13 MPx. Nokia ale neříká, jaké triky bude „dvojočko“ předvádět.

Dva zajímavé trumfy Nokia 8 přece jen má. Technologie OZO Audio pochází z profesionální panoramatické kamery Nokia OZO a slibuje kvalitní záznam prostorového zvuku (telefonu na to mají stačit tři mikrofony). Video umí rozlišení 4K, zajímavě zní video naráz natáčené přední i zadní kamerou zároveň (každá dostane půlku displeje, nebo se přesune do menšího okénka). Technologie se jmenuje Dual-Sight, výslednému videu Finové říkají Bothie (kombinace slov both + selfie) a umí jej živě streamovat na YouTube či Facebook.

Co se použitého fotosenzoru Sony IMX 258 týče, tak za absolutní špičkou bude trochu pokulhávat. Má menší pixely, než třeba Google Pixel, který donedávna panoval fotožebříčkům. Stejný je v LG G6, které na absolutní špičku také pár procentních bodů ztrácí. Ani světelnost f/2,0 nepatří k nejlepším.

Bude to stačit?

Nokia 8 má všechno, co špičkově vybavený mobil nutně musí mít. Chybí mu ale „něco navíc“, čím by se Osmička vyšvihla do souboje s absolutní elitou. U Samsungu Galaxy S8 je to design, který je u Nokie 8 docela konvenční a následuje nižší modely značky. Neříkám, že je to nutně špatně, naopak design Nokie bude praktičtější a odolnější než na pády velmi náchylný edge-to-edge displej u Samsungu, ale právě Korejci ukazují, že atraktivní design vede k silným prodejům.

Že by si Finové nechávali prostor pro ještě jeden model, který přinese podobnou šílenost, jakou v minulosti byla Nokia PureView? Že by mytická Nokia 9? Naštěstí to Nokia 8 nepřehání s cenou – 599 Eur by mohlo znamenat asi 15 500 Kč, což je relativně rozumná částka. Telefon má na prioritní trhy dorazit v září, ale zkušenosti se současnými modely jsou takové, že se čeká a výrobce nestíhá dodávat.

Aktualizováno: Oficiální českou cenu nepřinesla ani česká tisková zpráva, nezbývá tedy než čekat.

Nokia 9 PureView
rozměry a hmotnost: 155 × 75 × 8,0 mm, 172 g
displej: 6,0", kapacitní P-OLED, 1 440 × 2 880, 537 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 320 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
62 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (55) Další článek: Sigfox v praxi: Jak internet věcí pomáhá k lepšímu vínu

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , , , Nokia 9 PureView, Současný model, OZO audio, Displej, Silný prodej, Barevný senzor, Telefon, Osmička, Špičkový komponent, Fin, Dual Sight, Zajímavý trumf, Malý pixel,