Nokia 8: poctivec, jenž spoléhá na finské jméno [recenze]

  • Telefon nabízí nekompromisní výkon a zážitek z čistého Androidu
  • 13Mpx snímače na zadní straně lákají na zajímavé vychytávky
  • Sice nemá OLED panel, přesto jeho displej mnohé ohromí
Kapitoly článku

1. Design

Když novou Nokii 8 poprvé dostanete do rukou a zakryjete logo, tak vlastně vůbec nepoznáte, že by se mělo jednat o zařízení této ikonické značky. Tím, že výrobce koupil pouze licenci na logo, nenavazuje vzhled nových telefonů na své starší předchůdce. Přesto lze s trochou fantazie jeden společný prvek s minulostí na novém modelu nalézt. O tom ale později.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry telefonu jsou 151,5 × 73,7 × 7,9 mm a hmotnost činí 160 gramů

Pojetím celkových rozměrů se Nokia 8 řadí mezi tradiční smartphony s většími rámečky. Nejvíce mi přitom připomíná HTC U11. Zejména čelní strana je velmi podobná. Pozitivině hodnotím, že když už je prostor pod displejem větších rozměrů, je velmi dobře využit. Nachází se zde softwarové systémové klávesy a výrobce Nokie pod displej umístil rovněž čtečku otisků prstů.

Systémové klávesy jsou podsvícené, a tedy jsou dobře vidět i ve tmě. Dobu podsvícení lze v nastavení manuálně upravit. Se čtečkou otisků prstů jsem neměl větší problémy. Je rychlá, přesná a její umístění na čelní straně je velmi praktické. Jediným její nedostatkem pro mě bylo nedostatečné ohraničení, a proto se mi nejednou stalo, že jsem musel prst na čtečku přiložit opakovaně a přesnějši, protože jsem nevěděl, kde se přesně nachází.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zpracování telefonu je naprosto precizní, vše do sebe perfektně zapadá

Ačkoliv byste nad displejem marně hledali notifikační diodu, o zmeškaných událostech se můžete přesto snadno dozvědět. To proto, že Nokia 8 využívá tzv. always-on displeje, a tedy zobrazuje některé informace na vypnutém displeji. Nokia tuto funkci nazývá Glance. Bystřejší uživatelé ihned odhalili perličku, jelikož si vybavili, že stejnou funkci pojmenovala finská Nokia u svých Lumií jako Glance screen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nad displejem je sluchátko, čelní 13Mpx kamerka a senzory okolního světla a přiblížení. Notifikační dioda chybí

Vzhledem k tomu, že telefon nemá AMOLED, není možné, aby svítily pouze určité diody. Aby se však předešlo nadměrné spotřebě energie, je kvůli always-on funkci aktivní jen malá část displeje. Výrobce modelu Nokia 8 se bohužel z dob minulých neinspiroval oblíbeným hardwarovým tlačítkem spouště fotoaparátu, protože Nokia 8 takovou klávesu nemá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K vysunutí hybridního slotu budete již tradičně potřebovat speciální klíček, který je součástí prodejního balení

Hardwarové klávesy má Nokia 8 pouze dvě, a to vypínací/zamykací tlačítko a klávesu pro ovládání hlasitosti. Obě jsou přitom umístěny na pravém boku. Na opačné straně hledejte hybridní slot pro dvě nanoSIM karty nebo jednu nanoSIM a jednu paměťovou microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na spodní hraně je kromě reproduktoru i univerzální USB konektor typu C a jeden z mikrofonů

Jestliže chce poslouchat hudbu nebo se dívat na video, můžete využít 3,5mm jacku pro připojení sluchátek, který je na vrchní hraně. Poslouží ale rovněž hlasitý reproduktor, který je na spodní bradě. Oba audio výstupy přitom dokáží reprodukovat nadstandardní zvuk a ačkoliv je hlasitý reproduktor pouze jeden, je i velmi hlasitý.

Zadní strana telefonu je vyrobena z hliníku, přičemž v rámci tohoto hliníkového unibody dochází postupně ke 40 různých krokům, které zahrnují eloxování a samozřejmě i leštění. Přesto všechno není Nokia 8 zcela vodotěsná, ale dle certifikace IP 54 je odolná pouze proti vodním šplouchancům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snad každý, kdo telefon vzal do ruky, si všiml jeho tenkého profilu

Jestliže jsem na začátku mluvil o tom, že s trochou fantazie lze skutečně na telefonu nalézt pojítko mezi skutečnou, minulou Nokií a současným modelem, měl jsem na mysli tvar fotoaparátu. Svým podlouhlým tvarem totiž částečně připomíná Nokii Lumia 800, resp. 900 a 920. Nokia 8 má však vtěstnala do tohoto kulatého rámečku hned dva 13Mpx snímače, dvoudiodový LED blesk a také infračervený dálkoměr.

Z pohledu zpracování a konstrukce na mne udělala Nokia 8 velmi pozitivní dojem. Telefon má perfektní dílenské zpracování, ale stále se mu podařilo zachovat poměrně kompaktní rozměry. I když s využitím bezrámečkové filosofie by pochopitelně mohly být rozměry ještě menší.

2. Displej

Jak již bylo uvedeno, Nokia se prozatím neúčastní bezrámečkových závodů. Potěší proto, že displej má trochu menší velikost zajišťující lepší ovladatelnost. Konkrétně úhlopříčka jeho displeje měří 5,3 palce. Rozlišení 1 440 × 2 560 pixelů (QHD) je na dnešní poměry možná stále až příliš štědré (554 ppi), když ho využijete maximálně v rámci VR. Podporu VR však Nokia 8 zatím vypustila.

Jinak jsou ale vlastnosti IPS LCD displeje vynikající. Podání barev je velmi přesné, displej poskytuje dostatek kontrastu a rovněž pozorovací úhly jsou skvělé.  Jas dosahující až 700 nitů zajistí skvělou čitelnost displeje i na přímem slunci. Lepší jsou v tomto ohledu pouze displeje typu AMOLED, které však občas trpí na jiné vady.

Co zamrzí, to je absence dalšího nastavení displeje (sytosti či teploty barev) a rovněž chybějící noční mód, který by minimalizoval v určeném čase vyřazování modrého světla. U jiných výrobců již zcela běžná věc, avšak zde Nokia 8 paradoxně trpí na čistý Android, který zatím tyto možnosti nenabízí.

3. Hardware

Mám-li mluvit o hardwaru, bude to už trochu ohraná písnička. Stejně jako jiné top modely, i Nokia 8 využívá toho nejlepšího, co dnes na trhu je. To znamená, že středobodem všeho je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 835 využívající čtveřice Kryo jader s taktem 2,5 GHz a úsprnější čtyřky Kryo jader s taktem 1,8 GHz. Součástí čipsetu je také grafický akcelerátor Adreno 540 a vše doplňuje 4 GB RAM.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 173 280
  • 3D: 69 904
  • UX: 54 159
  • CPU: 39 031
  • RAM: 10 186

Výše uvedené výbava v praxi znamená, že telefon nemá sebemenší problémy ani s těmi nejnáročnějšími úkoly. Hraní her na velmi jemném displeji a s takovým výpočetním výkonem je jednoduše paráda. Vnitřní paměť čítající 64 GB by měla stačit většině uživatelů, ti náročnějí si ji mohou rozšířit paměťovou kartou až o dalších 256 GB.

Ani další prvky výbavy si nezadají s tím nejlepším na trhu. Telefon podporuje vysokorychlostní přenos dat přes LTE, přičemž podporuje všechna v ČR důležitá pásma. Doma se připojíte k Wi-Fi prostřednictvím dvoupásmového adaptéru (802.11 a/n/g/b/ac), chytré příslušenství můžete spárovat s telefonem přes NFC a poté ovládat pomocí Bluetooh 5.0. Sportovci jistě ocení podporu ANT+. Při výletech do přírody se nabízí využití A-GPS čipu s podporou GLONASS. Hallům snímač pak přiměje telefon spolupracovat s chytrými pouzdry.

AnTuTu Battery Test:

  • 9 350

S baterií o kapacitě 3 090 mAh Nokia 8 nikoho příliš nezaujme, když se jedná o jakýsi průměr mezi dnešními telefony. Když si však uvědomíte, že telefon má 2K displej a vysoký výkon, můžete mít o výdrž telefonu obavy. Ty se však po několika dnech používá rozplynou, jelikož Nokia 8 s vámi bez potíží vydrží celý pracovní den a část energie zůstane i pro večerní skleničku na baru. Při nižším vytížení zvládne Nokia 8 na jedno nabití i celý víkend.

Když už telefonu dojde šťáva, stačí telefon na pár minut připojit do správné nabíječky a během 10 minut bude mít telefon opět přes 30% energie. Nokia 8 totiž podporuje rychlé dobíjení Quick Charge 3.0. K úplném dobití z 0 na 100 dochází zhruba po dvou hodinách, což je sice pomalejší než některé modely, ale stále jde o uspokojivou hodnotu.

4. Software

Jak už jsem naznačoval u části, kde jsem se věnoval displeji, Nokia 8 přichází na trh s čistou verzí Androidu. Zklamáním je, že se nejedná rovnou o verzi 8.0 Oreo, ale po nějaký čas se ještě budete muset spokojit s verzí 7.1.1 Nougat. Update na vyšší verzi je však přislíben a uživatelé by se měli dočkat nejpozději v prvním čtvrletí příštího roku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní pohled do Nokie 8

Tím, že výrobce telefonu žádným způsobem nezasahoval do systému, nejsou v telefony předinstalovány ani žádné aplikace třetích stran. Přesto se zřejmě nevyhnete deaktivaci některých aplikací od společnosti Google, čímž můžete uvolnit místo v RAM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled do nastavení

Mezi ojedinělé funkce, které se v telefonu objevují nad rámec čistého Androidu, patří notifikační Glance. Ten na vypnutém displeji zobrazí informace o čase, datu, zbývající energii a zmeškaných notifikacích. Jednotlivé ikony by mohly být sice trochu větší, ale časem se na to dá zvyknout. Další změnou je vlastní aplikace fotoaparátu, o ní ale níže.

5. Fotoaparát

Jméno Nokia bylo v posledních letech neodmyslitelně spjato s vynikajícími mobilními fotoaparáty, a proto mohou mít mnozí od fotoaparátu Nokie 8 určitá očekávání. Nokia 8 se těmto očekávání snaží čelit s následující sestavou. Na zadní straně vykukuje dvojice 13 Mpx snímačů, přičemž jeden z nich (ten horní) je pouze monochromatický. Oba však využívají fotooptiky od Zeiss.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Video nelze natáčet ve FullHD při 60 fps

Barevný snímač má navíc optickou stabilizaci obrazu. Fyzické velikost pixelů je v tomto případě 1,12 µm a světelnost činí f/2,0. Kamera Nokie 8 využívá v oblasti nahrávání zvuku znalostí a technologií skupiny OZO a samozřejmě i trojice mikrofonů rozmístěných různě po těle telefonu. I díky tomu je zaznamenaný zvuk ve videu na skvělé úrovni. Fotoparát současně využívá laserové i fázové ostření.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka panorama

Aplikace fotoaparátu je vytvořena speciálně pro Nokii 8 a oproti nativní aplikaci nabízí kupříkladu možnost vybírat mezi tím, zda chcete aby se k pořízení snímku využily oba snímače, nebo zda využijete pouze barevný nebo mouze černobílý snímač. Mezi rychlými zkratkami nechybí ovládání HDR režimu (vč. automatu), časovač nebo ovládání blesku. Vedle spouště fotoparátu je nenápadná ikonka, která ukrývá různé režimy fotoaparátu.

Na výběr je mezi manuálním režimem, který umožní upravit ručně hodnoty expozice, styl ostření nebo vyvážení bílé, bokeh efektem, panoramatickým módem a zkrášlovacím režimem. Jak režim fotoaparátu, tak režim kamery nabízí i funkci spočívající v současném focení/nahrávání čelní i zadní kamerkou. Nokia tuto funkci nazývá Dual-Sight (nebo Bothie) a marketingově ji docela silně tlačí. Faktem ale je, že Nokia rozhodně není první, kdo tohle umožňuje, navíc je zřejmě minimum lidí, kteří ji využijí. Součastí fotoaparátu je i možnost živého vysílání na sociální sítě.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další fotografie pořízené telefonem najdete ve Fotogalerii
 

Kvalita samotných fotografií je na vysoké úrovni a to zejména během dne, kdy má fotoaparát dostatek světla. V takovém případě mají fotografie dostatek detailů, zachycují reálné barvy a dostatečně široký je i dynamický kontrast. Se slábnoucím světlem se do fotek vkrádá digitální šum. Přesto i noční snímky svou kvalitu mají. Z celkového pohledu však kvalita fotoaparátu Nokie 8 nedosahuje kvality těch nejlepších v čele s modely jako Samsung Galaxyy S8 a Huawei Mate 10.

Ukázkové video (Full HD, 30 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Ukázkové video (slow-mo, HD):

Hodnocení: 82 %

Výsledné hodnocení skutečně odráží pocit, který z telefonu Nokia 8 mám. Ve čtyřech z pěti hodnocených katergorií získala 80 procent. Jinými slovy to znamená, že se jedná o velmi kvalitní telefon, který v žádném z ohledů nezaostává. Současně ale také v žádné z oblastí vyloženě nevyniká, což může být na současném trhu trochu problém. Zvláště v situaci, kdy jeho cenovka atakuje 16 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá balení s Nokii 8

Obdobně kvalitních telefonů je totiž v současnosti opravdu mnoho, a tak se každý výrobce snaží tomu svému modelu vložit do vínku nějakou specialitu, díky které se o něm bude mluvit. Nokia 8 však takovou libůstku postrádá a je otázka, zda věhlas samotné značky Nokia bude na větší úspěch stačit. Přes to všechno ale musím přiznat, že jsem měl z telefonu opravdu dobrý pocit.

Nokia 8
rozměry a hmotnost: 152 × 74 × 7,9 mm, 160 g
displej: 5,3", kapacitní IPS LCD, 1 440 × 2 560, 554 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (450|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 090 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
52 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt: Nokia 8 je poctivý kus hardwaru, který se snaží využít věhlasu svého jména. Nemá žádné zásadní nedostatky, ale na druhou stranu mu chybí tzv. wow efekt. Těm, kdo nic takového nehledají, Nokia 8 poslouží skutečně velmi dobře.

Plusy:

  • skvělý 5,3 palcový displej s 2K rozlišením
  • velmi výkonný hardware
  • always-on funkce Glance
  • zajímavý fotoaparát
  • podpora Bluetooth 5.0 a ANT+
  • čistý Android s příslibem pravidelných a rychlých aktualizací

Minusy:

  • chybí konkurenční výhoda
  • pouze nižší certifikace IP54 (chybí voděodolnost)
  • nedokáže natáčet video ve FullHD rozlišení při 60 fps

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , , , , , , Nokia 8, Spodní brada, Úplný výčet, F +, Dynamický kontrast, Důležité pásmo, Paměťová karta, Poctivý kus, Nová Nokia, Interpret,