Nokia 810 - opravdová mobilita do auta

Telefon do automobilu není úplně běžnou záležitostí. Nokia ale představila jeden, který kromě obvyklých funkcí nabízí i něco navíc. Lákadlem je hlavně podpora GPRS, HSCSD a Bluetooth. Hlasité hands-free je už pak třešničkou na dortu.

Mezi poslední novinky, které Nokia představila, právem řadíme i poněkud netradiční výrobek finského výrobce - duální telefon určený do automobilů - Nokia 810. Stalo se tak před necelým měsícem na CeBITu. Byli jsme samozřejmě u toho. Více zde.

Abych se přiznal, přístroj určený do auta nás trošku překvapil. V dnešní době dostupných a malých telefonů přeci nemůže být o autotelefony takový zájem jako před několika lety. Nokia 810 se ale může stát dobrým kompromisem mezi pohodlím a cenou. Luxusní kategorie automobilů už totiž mají GSM systémy integrovány, tento přístroj se tedy bude snažit oslovit co nejširší klientelu. Nokia 810 samozřejmě nabízí i hlasité hands-free, navíc si může mnoho řidičů získat funkcemi, které známe z běžných mobilů. Největším lákadlem jsou bezesporu datové přenosy GPRS a HSCSD spolu s Bluetooth. K tomu se však ještě dostaneme.

     
Nokii 810 jsem si vyfotili přímo na CeBITu, displej je rozměrný, propojení kabelem není úplně ideální

Vzhled Nokie 810 není rozhodně tím nejpodstatnějším, co bychom mohli v této kategorií telefonů ocenit. Důležitá je funkčnost a hlavně bezpečnost ovládání při jízdě. Tomu napomáhá dominantní navigační kolečko, které slouží pro příjem hovoru (obecně pro potvrzení volby), jeho otáčením (360 stupňů, vlevo i vpravo) lze procházet položkami v menu, nad ním se nachází tradiční zelený a červený telefonek. Ve střední části těla přístroje (pod kolečkem) nechybí alfanumerická klávesnice. Kdepak máme displej? Na telefonu byste jej hledali marně. Je externí a patří na palubní desku. Jeho nevýhodou je kabelové propojení s telefonem. Výhodou je na druhou stranu velikost - černobílý monochromatický displej nabízí 84 x 24 pixelů. Díky velkým písmenkům by podávané informace měly být jasné a zřetelné.

Co se funkčnosti týče, nejzajímavější je v tomto případě podpora rychlých dat GPRS a HSCSD. V kombinaci s bezdrátovou technologií Bluetooth se Nokia 810 stává ideální bránou do světa internetu. Pakliže váš notebook nepodporuje "modrý zub", můžete jej připojit pomocí běžného sériového portu (RS-232). Pokud chcete zachovat diskrétnost vašich hovorů, není problém využít nabídky příslušenství Nokie a spárovat autotelefon s headsetem - samozřejmě přes Bluetooth. Stejně lze pracovat i s pamětí, kterou lze přehrát z jiného mobilu (a naopak). Pokud vůz používá druhý řidič, např. manžel(ka), Nokia 810 nabízí možnost vytvoření druhého profilu, který může mít samostatné adresáře s kontakty a další nastavení, usnadňující práci s telefonem v automobilu. Nokia 810 se do prodeje dostane na podzim tohoto roku, cena zatím nebyla zveřejněna.

Parametry:

  • Nokia 810: telefon do automobilu
  • Sítě: 900/1800 MHz 
  • Rozměry: 172 x 46 x 30 mm
  • Rozměry displeje: 79 x 65 x 46 mm 
  • Rmotnost: 264 g 
  • Hmotnost displeje: 51,4 g 
  • Displej: černobílý LCD, 84 x 24 pixelů 
  • Datové přenosy: GPRS, HSCSD
  • Další funkce: Bluetooth, paměť pro dva profily
Diskuze (58) Další článek: Eurotelu nefunguje webová SMS brána

Témata článku: Nokia, Mobilita, Mobil, Auto, Tradiční zelený, MOBI