Nokia 8600 Luna: skleněný luxus (test)

Kovová konstrukce, kryt z kouřového skla, cena přes dvacet tisíc. Luna nezaujme funkcemi, ale učaruje zevnějškem.
Kapitoly článku

Celá kupa doplňků

Exkluzivní Nokie se vyznačují také bohatým příslušenstvím. Spolu s telefonem najdeme v krabici samozřejmě nabíječku, cédéčko s ovládacím softwarem PC Suite, papírovou dokumentaci a datový USB kabel. Asi málokdo bude atakovat svoje žebra vysokou vahou Luny pověšené na krku, proto místo řemínku na krk najdeme v balení krátký řetízek pro zavěšení na ruku. Pokud ho na telefon připevníte, řada obdivovatelů vašeho miláčka určitě vznese dotaz, zda byste nemohli tento řetízek postrádat. Pro udržení lesklého čela přibalil výrobce hadřík pro čištění a pro lepší ochranu kožené pouzdro. To nebylo vymyšleno zrovna nejideálněji, telefon se z něj nedostává lehce.

done 01.jpg done 02.jpg Luna_01.jpg Luna_02.jpg
Krabice a její obsah • vkusná řetízek místo běžné šňůrky

I když podporu paměťových karet pustili návrháři k vodě, Luna disponuje 128 MB paměti a nabídne rádio, a tak jsou na místě sluchátka. Připojují se přes krátkou, deseticentimetrovou redukci. Tu bych ještě pochopil, kdyby umožňovala připojení klasických sluchátek s 3,5mm konektorem jack. Inteligentní řešení zde bohužel nečekejte, dodávaná sluchátka jsou zakončena 2,5 Jackem a ještě ke všemu v prvém úhlu. Proč se inženýři obtěžovali s redukcí a díky koncovce sluchátek vytvořili nelineární zlom, když jim stačilo dát přímo microUSB koncovku nebo udělat redukci na větší, standardní konektor? Alespoň malou útěchu přináší pravý úhel u microUSB konce redukce, a tak připojená sluchátka neomezují držení a ovládání telefonu. Jejich přednes spadá do slabšího průměru, bez ekvalizéru se neobejdete.

done 03.jpg done 05.jpg done 06.jpg done 07.jpg
Dostanete i pouzdro • sluchátka se připojují nešikovně přes redukci

Obehraná písnička

Volba prostředí telefonu padla na Series 40. Práce s Lunou je dostatečně rychlá, telefon je svižný při procházení nabídek, uživatel na něj nemusí nikde čekat. Úvodní obrazovka může kromě obvyklých informací v podobě signálu, nabití akumulátoru, sítě, času a nastavení kontextových kláves zobrazovat i aktivní pohotovostní režim. Základní nabídku lze zobrazit jako matici s popiskami či bez, jako seznam nebo jako záložky. Pro komplexní změnu prostředí slouží čtyři barevná témata.

Luna_displej_20.jpg Luna_displej_21.jpg Luna_displej_22.jpg Luna_displej_19.jpg
Pohotovostní displej při různém nastavení • možnosti nastavení displeje

Pro různá prostředí nabídne Nokia 8600 sedm nastavitelných vyzváněcích profilů, které mohou být dočasné. Díky absenci samostatného vypínače (funkce byla přiřazena pokládacímu sluchátku) je nutné vyřešit jejich rychlé přepínání namapováním na některou z funkčních kláves, případně přidáním do nabídky Jdi na. Ta je nastavena na levou funkční klávesu a skrývá nejčastěji používané funkce, jejichž seznam lze samozřejmě měnit i uspořádat.

Luna_displej_01.jpg Luna_displej_18.jpg Luna_displej_16.jpg Luna_displej_17.jpg 
Hlavní nabídka • nabídka barevných schémat • protokol hovorů • nastavení vyzváněcích profilů

Telefonní seznam zobrazuje samostatně kontakty v telefonu, na SIM kartě, nebo dohromady a to ve formě prostého seznamu, jména s číslem nebo jména s fotkou. Telefon řadí kontakty podle jména nebo příjmení, lze zvolit i velikost písma. Jména začínající na písmeno s diakritikou jsou zařazena na správné místo v abecedě. Vyhledávání probíhá postupným psaním. Ke každému kontaktu lze uložit až čtrnáct různých položek, některé i ve více hodnotách. Klávesy 2 až 9 mohou mít nastavenu rychlou volbu.

Luna_displej_05.jpg Luna_displej_04.jpg Luna_displej_03.jpg Luna_displej_06.jpg Luna_displej_02.jpg 
Adresář: listování v seznamu • hledání zadáváním jména • náhled na kontakt • nabídka voleb • přidání nového záznamu

Zprávy všeho druhu se ukládají do sdílené paměti. Při psaní využijeme slovník T9, ten lze přepnout do módu, kdy diakritiku před odesláním ořeže a nezkracuje tak zprávy. Textovka může mít maximálně tisíc znaků, telefon umí část textu zkopírovat a vložit na jiné místo. Velikost písma je k dispozici ve třech úrovních (u kontaktů pouze ve dvou). Při psaní ulehčí práci přednastavené šablony a uložení smajlíci.

Luna_displej_07.jpg Luna_displej_08.jpg Luna_displej_09.jpg 
Nabídka zpráv • psaní SMS zprávy • tvorba MMS zprávy

Do multimediálních zpráv o maximální velikosti 300 kB lze vkládat text, obrázky, zvuky i video. Ty lze pořizovat přímo během psaní, není nutné je předpřipravit. E-mail v podobě javové aplikace umožňuje nastavit několik účtů, zprávy stahuje přes POP3 i IMAP4, odesílá přes SMTP. Potřebné nastavení lze provést snadno a rychle díky připravenému nastavení pro nejrozšířenější freemailové služby, včetně těch českých.

Luna_displej_15.jpg Luna_displej_12.jpg Luna_displej_13.jpg Luna_displej_14.jpg 
E-mailový klient a ukázka možností nastavení

Organizujeme data

Kalendář nabídne klasické trio pohledů – měsíční, týdenní a denní. Jeden z prvních dvou lze zvolit jako výchozí, stejně jako začátek týdne. Události (jednání, volat, narozeniny, poznámka a upomínka) se mohou po dnu, týdnu či měsíci samy mazat. Pro úplnost plánování lze využít i úkoly. U budíku lze kromě času vybrat i dny, kdy bude aktivní, a prodlevu pro opakované buzení. Pro zaznamenání nápadů poslouží poznámky o délce až 3000 znaků, nebo audio záznamník s maximální délkou nahrávky 5 minut. Stopky a minutku doplňuje javová kalkulačka s řadou vědeckých funkcí, s předností matematických operací si ale neporadí.

Luna_displej_31.jpg Luna_displej_32.jpg Luna_displej_33.jpg Luna_displej_34.jpg
Nabídka organizačních funkcí • nastavení budíku • kalendář

Absence druhé čočky signalizuje nepřítomnost podpory sítí třetí generace, kromě videohovorů budete muset oželet i rychlá data a spokojit se jen s GPRS a EDGE ve třídě 10. Na kratší vzdálenost nabídne Luna Bluetooth s podporou A2DP profilu, propojení s počítačem obstará dodávaný datový kabel. Synchronizaci, stejně jako zaplnění 128MB paměti zastane Nokia PC Suite, podporu Mass Storage ale nenabídne. Díky Javě můžete proměnit Lunu v herní automat nebo cokoliv jiného, záleží jen na zvolené aplikaci.

Luna_displej_35.jpg Luna_displej_37.jpg Luna_displej_38.jpg Luna_displej_36.jpg
Kalkulačka • nabídka doplňkových javových funkcí • nabídka webového prohlížeče • hry

Témata článku: Nokia, , , Nokia 7600, Nokia 8600 Luna, Lux, Kupa, Zásadní překvapení, Test, Luna, Pravý úhel, Poslední prvek, Robustní konstrukce, První uchopení