Nokia 8800: když na to máš, tak se ukaž (test)

Je tu nová vlajková loď značky Nokia. Funkčně výborná, s kvalitním displejem, fotoaparátem a tělem z matné oceli. Je luxusní a krásná... a budete ji čistit každých pár minut. Kdo ji bude mít, toho udělá výjimečným. Chcete ji? Vyvolávací cena 25 tisíc.

MP3 ano, ale příliš si jich neužijete

V nabídce telefonu je všeobecný přehrávač médií. Nalezneme tam ale i Přehrávač hudby. Svým vzhledem se prakticky neliší od klasického přehrávače rádia a poradí si se zvukovými formáty MP3 a AAC. Můžete si sestavovat vlastní playlisty, k dispozici je i jednoduchý ekvalizér s volbami Rock, Pop a podobně.

 
Nabídka multimédií • nastavení zvuku

Přehrávání může být náhodné nebo opakované, na výběr je i souhrnné vybrání všech hudebních nahrávek v telefonu. U této možnosti ale telefon sáhne do adresáře Hudební soubory, takže všechny MP3 je třeba umisťovat sem.

Kvalita přehrávání je na velmi dobré úrovni, kvalit klasických MP3 přehrávačů anebo W800i od Sony Ericssonu (recenze) ale nedosahuje. Potěší možnost nechat přehrávač hrát a přitom procházet nabídku telefonu, běžně s ním pracovat. Skladby budou následovat podle nastavení playlistu a v pohotovostním stavu se jejich názvy střídají s datem.

Již jsem uváděl, že je velká škoda, že konektor je pouze typu minijack a nejdou tak připojit klasická sluchátka. Přiložené handsfree je dobré na volání, na kvalitní poslech hudby rozhodně nestačí. Nokia se zřejmě domnívá, že solventní zákazník, který si takový mobil může dovolit, nebude stát o kvalitní poslech MP3 skladeb z telefonu. Raději si vezme klasický přehrávač. Právě u zmiňovaného Sony Ericssonu W800i je ale vidět, že takové řešení není vůbec od věci. Na druhou stranu je tu fakt, že když 8800 nemá slot pro paměťové karty, využití plnohodnotného přehrávače by nebylo časté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stereofonní sluchátka k telefonu nedostanete, uspokojeno bude jen jedno ucho

Poznámka: Abych předešel častým dotazům týkajícím se použití Nokie 8800 jako přehrávače MP3, uvedu to hned na tomto místě. Pro katalog mobilů máme u položky „Použitelnost jako přehrávač MP3“ kritérium, že aby mělo takové použití smysl, musí telefon disponovat alespoň 64 MB uživatelské paměti, anebo slotem pro paměťové karty. Nokia 8800 sice v materiálech uvádí kapacitu interní paměti 64 MB, jenže reálná a použitelná hodnota je pod hranicí 50 MB. Proto Nokii 8800 jako použitelnou coby přehrávač MP3 souborů neoznačujeme.

Rádio je stejné jako u zbylých modelů Series 40, tady se změny nekonají. Uložit jde až dvacet stanic, automatické vyhledávání funguje spolehlivě.

Co budu dělat o víkendu? Psát recenzi

Do kalendáře uložíte pět typů událostí – jednání, volání, narozeniny, poznámku a upomínku. Poznámka může mít až 160 znaků. Můžete si nastavit automatické mazání v závislosti na časovém úseku a událostem lze přiřadit opakování. Záznamy se zobrazují podle výběru v měsíčním, týdenním anebo denním přehledu. Den, kterým začíná kalendářní týden si můžete vybrat.

 
  
Kalendář s upomínkami

Organizér dále nabízí úkolovník. Zadaným položkám lze nastavit prioritu nízkou, normální anebo vysokou a úkoly si můžete po splnění odškrtávat. Další v řadě jsou poznámky. Ty mohou mít délku až tři tisíce znaků, což využije snad jen málokdo.


Úkolovník

Budík vás nezklame ani při vypnutém telefonu. Nabízí opakované buzení i funkci dospání s libovolným nastavením prodlevy. Budit vás může klasický zvonek, rádio, anebo oblíbená MP3 skladba.

Součástí nabídky jsou pak i klasické stopky, minutka a kalkulačka. V aplikacích naleznete tři hry – závodění Street Race, travnatý Golf Tour a přemýšlivé Chess. Jsou ti převodník jednotek, zobrazení času ve světových metropolích a jednoduchý překladač, který ovšem nepracuje s češtinou.

 
Ukázka z připravených her

Jako poslední zmíním diktafon, který je možné použít i pro nahrávání probíhajícího hovoru. Je omezen naprosto dostatečnou délkou šedesáti minut.

Proč jenom osm?

Wapový prohlížeč umožní procházet i jednoduché webové stránky. Telefon může sloužit jako modem a připojíte se jeho prostřednictvím k internetu, bohužel ale jen přes Bluetooth. Datové toky ale nejsou nejlepší, jaké mohli Finové nabídnout. Nokia 8800 sice podporuje EDGE, ale včetně GPRS jsou obě technologie ve třídě osm. Nenapadá mne jediný rozumný důvod, proč Nokia neimplementovala třídu deset.

Pro synchronizaci s počítačem je připraven balík PC Suite, který kromě organizačních položek a adresáře umí pracovat i s logy, melodiemi a obrázky.

Pro „cílovku“ jako stvořený

Nokia 8800 je telefon funkčně téměř shodný s modelem 6230i. U ocelové novinky to ale berte jenom jako bonus, dobrý základ pro práci. Vůdce modelů Nokia si zakládá především na designu, na výjimečnosti a exkluzivitě. Nutno dodat, že v tomto ohledu naplnila 8800 očekávání do posledního slova.

Nový majitel si tak může být víceméně jist, že někoho druhého, kdo bude v ruce třímat stejný telefon jen tak nepotká. Za čas začne litovat jen toho, že Nokia nedotáhla některé drobnosti až k úplné spokojenosti. Těmi jsou třeba absence paměťových karet, naprostá nutnost neustálého čištění kovového těla a sklíčka, nepříliš povedené přibalené handsfree a nepřítomnost systémového konektoru.

Na českém trhu je v současné době nová 8800 již k dostání, ale v nedostatečném počtu kusů. Hlavní dodávka by měla přijít v průběhu srpna. Momentálně se jedná o nejdražší sériově vyráběný telefon na trhu, doporučená cena je 25 500 korun. Dražší je jen Nokia 7270 Versace, která je ale jen v limitované edici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7270 Versace

A můžete si být jisti, že podobné zlevňování, jaké praktikuje Motorola u svého Razru V3, se konat nebude. Nokia 8800 si cenu podrží, chce tomu tak výrobce, podpoří to exkluzivitu a není to žádná změna. Předchozí modely se také nedočkaly výprodeje v supermarketech. Takže vy všichni, kteří žádáte prestiž na počkání, do obchodu a 25 tisíc s sebou. Vám ostatním bude stačit 6230i.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů 


Standardní balení

  • Telefon
  • Handsfree
  • Náhradní baterie
  • Stolní nabíječka s místem pro telefon a druhou beterii 
  • Klasická nabíječka
  • Pouzdro
  • CD s příslušným softwarem
  • Dokumentace

V poslední kapitole
najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia 6230i, Nokia 7270, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Úkaz, Neustálé čištění, Naprostá nutnost, Stolní nabíječka, Osmičková řada, Poštovní adresa, Test, Podstava, Zbylý model, Zvonek, Černé pouzdro, Ostré slunce