Nokia 8800 Sirocco: nejdražší Nokia se nese (test)

Sirocco je v současnosti nejdražší Nokií na trhu. Má safírové sklíčko, lesklé ocelové kryty, v příslušenství kožené pouzdro, dvě baterie, bondovku a Bluetooth handsfree, hadřík na leštění. Její majitel se s druhým vlastníkem jen tak nepotká. Cena totiž překročila hranici 25 tisíc.

MP3 ano, ale příliš si jich neužijete

V nabídce telefonu je všeobecný přehrávač médií. Nalezneme tam ale i Přehrávač hudby. Svým vzhledem se prakticky neliší od klasického přehrávače rádia a poradí si se zvukovými formáty MP3 a AAC. Můžete si sestavovat vlastní playlisty, k dispozici je i jednoduchý ekvalizér s volbami Rock, Pop a podobně, včetně vlastních dvou přednastavení.


Hudební přehrávač

Přehrávání může být náhodné nebo opakované, na výběr je i souhrnné vybrání všech hudebních nahrávek v telefonu. U této možnosti ale telefon sáhne do adresáře Hudební soubory, takže všechny MP3 je třeba umisťovat sem.


Nastavení přehrávače • volby přehrávání

Kvalita přehrávání je na velmi dobré úrovni, kvalit klasických MP3 přehrávačů anebo hudebních mobilů Walkman od Sony Ericssonu ale nedosahuje. Potěší možnost nechat přehrávač hrát a přitom procházet nabídku telefonu, běžně s ním pracovat. Skladby budou následovat podle nastavení playlistu a v pohotovostním stavu se jejich názvy střídají s datem.


Nastavení vlastního ekvalizéru

Již jsem uváděl, že je velká škoda, že konektor je pouze typu minijack a nejdou tak připojit klasická sluchátka. Přiložená handsfree jsou dobrá pro volání, na kvalitní poslech hudby rozhodně nestačí. Nokia se zřejmě domnívá, že solventní zákazník, který si takový mobil může dovolit, nebude stát o kvalitní poslech MP3 skladeb z telefonu. Raději si vezme klasický přehrávač. Právě u zmiňovaných Walkmanů Sony Ericssonu je ale vidět, že takové řešení není vůbec od věci. Na druhou stranu pokud Sirocco nemá slot pro paměťové karty, využití plnohodnotného přehrávače by nebylo časté.

Rádio je stejné jako u zbylých modelů Series 40, tady se změny nekonají. Uložit jde až dvacet stanic, automatické vyhledávání funguje spolehlivě.

Kalendář, matka moudrosti

Do kalendáře uložíte pět typů událostí – jednání, volání, narozeniny, poznámku a upomínku. Poznámka může mít až 160 znaků. Můžete si nastavit automatické mazání v závislosti na časovém úseku a událostem lze přiřadit opakování. Záznamy se zobrazují podle výběru v měsíčním, týdenním anebo denním přehledu. Den, kterým začíná kalendářní týden si můžete vybrat.

 
Měsíční • týdenní pohled na kalendář

 
Výběr nové události • zadávání podrobností

Organizér dále nabízí úkolovník. Zadaným položkám lze nastavit prioritu nízkou, normální anebo vysokou a úkoly si můžete po splnění odškrtávat. Další v řadě jsou poznámky. Ty mohou mít délku až tři tisíce znaků, což využije snad jen málokdo.


Úkolovník

Budík vás nezklame ani při vypnutém telefonu. Nabízí opakované buzení i funkci dospání s libovolným nastavením prodlevy. Budit vás může klasický zvonek, rádio, anebo oblíbená MP3 skladba. Součástí nabídky jsou pak i klasické stopky, minutka a kalkulačka, převodník měn a jednotek a ještě zobrazení času ve světových metropolích.

 
Kalkulačka • stopky


Převodník měn a jednotek • světové časy

Jako poslední zmíním diktafon, který je možné použít i pro nahrávání probíhajícího hovoru. Je omezen naprosto dostatečnou délkou šedesáti minut.


Záznamník

Wapový prohlížeč umožní procházet i jednoduché webové stránky. Telefon může sloužit jako modem a připojíte se jeho prostřednictvím k internetu, bohužel ale jen přes Bluetooth. Datové toky ale nejsou nejlepší, jaké mohli Finové nabídnout. Nokia 8800 Sirocco sice podporuje EDGE, ale včetně GPRS jsou obě technologie ve třídě osm. Nenapadá mne jediný rozumný důvod, proč Nokia neimplementovala třídu deset. Pro synchronizaci s počítačem je připraven balík PC Suite.

Mise splněna

Nokii se znovu podařilo vyrobit mobilní telefon vyhovující přesně těm zákazníkům, na které je zacílen. Všechnu datovou výbavu, organizační funkce a vlastnosti při volání berte pouze jako dobrý základ pro práci a používání telefonu. Prioritou tohoto modelu je uchvátit na první pohled, ideálně pod tíhou vlastní cenovky. Použité materiály jsou výjimečné, zpracování prvotřídní a příslušenství pečlivě zvolené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za čas začne majitel litovat jen toho, že Nokia nedotáhla některé drobnosti až k úplné spokojenosti. Těmi jsou třeba absence paměťových karet, naprostá nutnost neustálého čištění kovového těla a sklíčka a nepřítomnost systémového konektoru.


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Poštovní adresa, Zvukový formát, Zvonek, Kolejnička, Celý blok, Zbylý model, Stejný displej, Vybrané téma, Dobré ovládání, Druhá baterie, Stolní nabíječka, Naprostá nutnost, Absence paměťových karet, Neustálé čištění, Test, Podstava