Nokia 9300: co je malé, to je hezké (velký test)

Po letech čekání nyní Nokia nabízí dokonce dva komunikátory najednou. Novinka 9300 umí v podstatě totéž jako druhý model 9500 Communicator, je však menší, hezčí a k tomu ještě levnější. Nebo se najdou i nevýhody? Přečtěte si rozsáhlou recenzi, ve které Nokii 9300 také srovnáváme s větším 9500 Communicatorem.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • kompaktní rozměry a relativně nízká hmotnost
  • plnohodnotná klávesnice
  • 80 MB paměti a navíc paměťová karta
  • podpora EDGE a Bluetooth
  • pokročilý e-mailový prohlížeč
  • kancelářské aplikace s podporou nejpoužívanějších formátů
  • pohodlná synchronizace s počítačem
  • velmi dobrý kalendář a adresář
  • kvalitní hlasité handsfree

Hlavní nedostatky

  • chybí vibrační vyzvánění
  • klávesnice není tak pohodlná jako na 9500 Communicatoru
  • velmi citlivý joystick
  • někomu může chybět dotykový displej
  • nepodsvětlená klávesnice
  • chybí T9 při psaní na malém displeji

Nokia 9300 je mladší sestra velkého 9500 Communicatoru. Protože funkčně jsou obě zařízení až na dva chlupy naprosto stejná, přemýšlel jsem, jak tuto recenzi postavit, abych nemusel znovu psát o naprosto stejných věcech jako na sklonku loňského roku o 9500 Communicatoru. Nakonec jsem vymyslel snad přijatelnou formu. Napřed podrobně popíšu hardware nového modelu. U softwaru a funkcí vyjdu z textu starší recenze, který ale upravím a přidám do něj své nové zkušenosti. Komunikátor 9500 totiž už dva měsíce používám a za tu dobu jsem zjistil různé věci, které se do první recenze nevešly. Nokii 9300 budu v článku s větším 9500 Communicatorem vůbec často srovnávat.

Nokia 9300 Nokia 9500
Dva kohouti na jednom smetišti

Tohle není smartphone

Nokia 9300 je komunikátor, ale Nokia nechce, aby se o něm takhle mluvilo. Marketingově jej potřebuje víc odlišit a proto vymyslela nový termín Smartest Smartphonenejchytřejší chytrý mobil. Jak jsem ale už psal před několika dny v bleskovce, nebudeme zavádět další označení a zůstaneme u pojmu komunikátor. Kromě toho, že oba dva modely jsou funkčně stejné, to vyhovuje i redakční terminologii: komunikátor je mobilní zařízení, které vychází z kapesního počítače a přidává k němu funkce mobilního telefonu (u chytrého mobilu je to naopak).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Nokie 9300

Nokia 9300 je opět zařízení určené pro práci. Díky klávesnici lze efektivně pracovat s e-maily a dokumenty, vestavěný telefon zajistí spojení se světem. Oproti komunikátoru 9500, který tyto funkce vyvažoval nadprůměrnými rozměry a velkou hmotností, je přitom novinka poměrně malá. Cenově se obě zařízení liší jen o 1 400 Kč ve prospěch menšího modelu, což v cenové kategorii nad dvacet tisíc už nemusí znamenat jednoznačnou výhodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A živé fotky

Co nabídne vyšší Nokia 9500 Communicator oproti novému menšímu modelu? Podporu Wi-Fi, vestavěný digitální fotoaparát a díky větším rozměrům použitelnější klávesnici.

Jen trochu větší mobil

Jednoznačnou výhodou Nokie 9300 oproti svému současnému druhu i vzhledem ke starším komunikátorům jsou rozměry a hmotnost. Velikostí se totiž příliš neliší od běžného mobilu Nokie 6310i nebo dalších telefonů této starší řady. Jistě, jde už o přežité modely, ale nelze zapomínat, že do 9300 Nokia vměstnala plnohodnotnou klávesnici a velký displej. Hmotnost je ve srovnání s 6310i vyšší, ovšem v této třídě „stále v normě“. Rozměry a hmotnost podobných zařízení jsem srovnal v tabulce.

Model rozměry hmotnost
Nokia 9300 132 × 51 × 21 mm 167 g
Nokia 9500 Communicator 148 × 57 × 24 mm 230 g
Nokia 9210i Communicator 158 × 56 × 27 mm 244 g
Sony Ericsson P910i 115 × 58 × 26 mm 155 g
T-Mobile MDA III 125 × 72 × 19 mm 210 g
Nokia 6630 110 × 60 × 21 mm 127 g
Nokia 6310i 129 × 47 × 21 mm 111 g

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Srovnání s platební kartou

Klepněte pro větší obrázek Komunikátor a ruce

Nokii 9500 Communicator jsem v recenzi naprosto po právu nazval cihlou. Bylo na ni potřeba vyhradit zvláštní kapsu nebo používat pouzdro. Zmenšení je proto u novinky 9300 ta nejdůležitější vlastnost, kvůli které se pro ni budou potenciální uživatelé rozhodovat. Je to opravdu jen trochu větší mobil, snadno se vejde do kapsy a při telefonování netíží v ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s 9500 Communicatorem a také s Nokií 7610

Subjektivně se mi také víc líbí design. Přestože kryty Nokie 9300 jsou vyrobeny z plastu, povrch přesvědčivě působí jako kov. Výhodou vůči většímu komunikátoru je, že na světlé ploše nejsou tolik vidět otisky prstů. Přední kryt je mimochodem výměnný a Nokia bude nabízet dvě dokoupitelné varianty. Obě jsou ale opět stříbrné, jen s malým nádechem do modra a šeda.

Přestože komunikátor na první pohled působí jako kvádr, jeho tvar je složitější. Při půdorysném pohledu tvoří pravá hrana mírný oblouk a rohy jsou zakulacené, z bočního pohledu uprostřed kyne kopeček. Design je střídmý, oživuje jej jen klávesnice. Když se pozorně podíváte na její okraj, spatříte drobné žebrování, které odděluje světlou část povrchu od tmavší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor po otevření

Telefonování jen tryskem

V zavřeném stavu Nokia 9300 vypadá jako úplně obyčejný telefon. Po rozsvícení čelního displeje hned poznáme prostředí řady Series 40. Displej má stejné parametry jako třeba Nokia 6230: je čtvercový, má rozlišení 128 × 128 bodů, používá aktivní technologii TFT a zobrazí pětašedesát tisíc barev. Můžete si na něj nastavit obrázkovou tapetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypadá jako běžný mobil Series 40 • i pohotovostní displej je stejný

Možnosti telefonu v zavřeném stavu jsou ale omezené. Můžete v podstatě pouze telefonovat a psát zprávy. V adresáři se vyhledává postupným zadáváním počátečních znaků jména nebo příjmení. Je jedno, co začnete psát, Nokia vyhledává v obou těchto údajích. Navíc adresář při synchronizaci řadí kontakty podle příjmení a nikoli podle jména jako Series 40. Práce s adresářem a vyhledávání v zavřeném stavu ale není tak rychlé jako například na 6230.

Klepněte pro větší obrázek Vyhledávání v adresáři


Ve druhé kapitole se dozvíte, jak se pracuje se zprávami, podrobně popíšu vnější klávesnici a další hardware. Vysvětlím také, proč komunikátoru příliš nechybí dotykový displej

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 6230, Nokia 6310i, Nokia 6630, Nokia 9300, Nokia 9500, Sony Ericsson P910i, T-Mobile MDA III, Textový dokument, Celý dokument, Ostatní text, Externí modem, Vnější klávesnice, Velký, Složité zařízení, Velký test, Test, Tučné písmo, Pomalý internet, Černá ploška, Sériový kabel