Nokia 9300i: s recyklací nejdál dojdeš (velký test)

Nokia 9300i je malý komunikátor se Symbianem Series 80. Na rozdíl od předchozího modelu podporuje Wi-Fi. To se hodí, rychle a levně se tak dostanete na internet. I po roce dokáže koncept tohoto zařízení stále hodně nabídnout. Přečtěte si rozsáhlou megarecenzi.

Rozviklaná jsou i čtyři funkční tlačítka pod displejem, naopak výborné (lepší než u 9500) je čtyřsměrné tlačítko s potvrzovací klávesou uprostřed. Jednotlivým směrům jsou přiřazeny funkce: svisle se dostanete do adresáře, doleva do editoru zpráv, doprava do přehledu přijatých textovek. Klávesnice má bílé podsvětlení, funkční tlačítka jsou barevná.

Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítko u 9300i je lépe vyřešeno než u 9500 Communicatoru

Poslední tlačítko je vpravo nad displejem. Je to vypínač a slouží také pro přepínání profilů. Zvláštní profil Offline vypne vysílací část včetně Bluetooth, slouží třeba pro použití v letadle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypínač v pravém horním rohu • podsvětlení vnější klávesnice

Bez fotoaparátu. Vadí?

Vedle zdířky pro nabíjení je systémový konektor Pop-Port, černá ploška tentokrát na kratší straně skrývá infraport. Konektor pro připojení externí antény už tradičně chybí. Na spodní straně najdeme dvě podlouhlé pryžové nožky a kryt baterie. Hodně špatně se snímá, dlouho jsem s ním bojoval. Pod krytem napřed uvidíte slot pro paměťovou kartu MMC, jednu s kapacitou 128 MB rovnou dostanete v balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-Port • po sejmutí krytu a vytáhnutí paměťové karty

Dále je pod zadním krytem akumulátor čtvercového tvaru. Nokia použila typ Li-Ion s kapacitou 1 100 mAh. Stále je to méně než u 9500 Communicatoru (1 300 mAh), ale o pár desítek miliampérhodin víc nežu předchůdce 9300. V pohotovosti by měla Nokia 9300i vydržet teoreticky až 230 h, s aktivním Wi-Fi až 55 h, při telefonování se vybije za 400 min. Reálná výdrž nejvíc záleží na způsobu používání. Při jednom extrému můžete nabíjet denně, jindy třeba po třech-čtyřech dnech.

Ke kartě SIM se dostanete až po vyjmutí akumulátoru, a to je také jediný způsob, jak komunikátor úplně vypnout. Na zadní straně tentokrát nenajdeme vestavěný digitální fotoaparát. Asi se bez něj obejdeme, ale někdy se přesto mohl hodit.

Komunikátor – placka

Na rozdíl od Nokie 9500 a dalších komunikátorů se Nokia 9300i dokáže rozevřít do úplné plochy. Nemá zarážku, která displej nepustí dál. Kloub má ale dostatečné sevření a displej udrží v libovolné poloze. Problém je ale potom se stabilitou a řekl bych, že komunikátor bude při práci na stole ve většině případu rozevřený naplocho. Aby se nepřevažoval, musel by být displej téměř kolmý, což pro práci není pohodlné. V zavřeném stavu obě dvě části komunikátoru nedrží žádná západka, jen síla kloubu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po větším rozevření displeje se komunikátor začne převažovat

Nokia 9300i při otvírání ani nevrzne, po delším používání předchozího modelu 9300 jsme se ale dočkali vrzavých zvuků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail kloubu • kloub a otvory hlasitého handsfree

Dotykový displej není potřeba

Vnitřní displej má stejné rozlišení jako u 9500 Communicatoru, 640 × 200 bodů. Je však viditelně menší, má rozměry 97 × 31 mm (oproti 110 × 35 mm u většího modelu). Zobrazení je tak menší, ale jemnější. Opět jde o displej typu TFT, který zobrazí pětašedesát tisíc barev. Povrchová vrstva displeje se víc leskne než u 9500, jsou v ní trochu vidět odrazy. Úroveň podsvětlení displeje lze regulovat v pěti stupních.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Vzhledem k možnosti otevřít komunikátor úplně naplocho mi vadí, že displej při pohledu z ostřejšího úhlu, který lze při položení na stůl předpokládat, bledne. Při pohledu směrem odzadu to přitom není tak špatné – škoda, že Nokia displej neotočila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání displejů Nokie 9300 (menší) a 9500 Communicatoru

Displej není dotykový, nejde ovšem o takový problém, jak se často předkládá v diskusích. Ovládání klávesnicí a klávesovými zkratkami je výborné a velmi rychlé. A často zmiňovaný internetový prohlížeč? Je to stejné jako na notebooku: kurzorem najedete na odkaz a klepnete na něj. U Nokie 9300i navíc pomáhá ovládací tlačítko, které se svým chováním blíží touchpointu používanému u notebooků. Nepřehlédněte a nezapomeňte ani na kurzorový kříž vlevo od hlavního ovladače.

Pro ovládání se používají také čtyři tlačítka ve sloupci vpravo u displeje. V závislosti na aplikaci se na displeji ukazuje jejich aktuální význam. Jedna položka bývá podtržená a pro její volbu stačí stisknout joystick.

Klepněte pro větší obrázek Funkční tlačítka na boku displeje 

Klávesnice: chybí ten správný pocit

Zmenšené rozměry se někde musely projevit. Menší vnitřní displej ničemu nevadí, kritický bod je ale jako vždy u klávesnice. Tlačítka u většího 9500 Communicatoru jsou skvělá a výborně se mi na nich píše. Vzniklo na nich několik i poměrně dlouhých článků, množství e-mailů. Psaní na komunikátoru je velmi rychlé a dokazuje to i tato bleskovka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 9300 při plném otevření


Jak se na Nokii 9300 píše? O tom se více dozvíte v příští kapitole

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Pohodlné sledování, Externí modem, Velký, Černá ploška, Vnější klávesnice, Test, Tučné písmo, Klasické rozložení, Mobilní spojení, Textový dokument, Stejný test, Ostatní text, Rozložení qwertz, Celý dokument, Velký test, Složité zařízení