Nokia 9500 Communicator: ale že to trvalo (velký test)

Na novou Nokii Communicator jsme čekali tři a půl roku. Konečně je tady a splnila všechna očekávaní. Je to komunikátor, jak má být, podporuje EDGE, Bluetooth a dokonce i Wi-Fi. Takový produkt si určitě zaslouží nebývale podrobnou recenzi.

Komunikátor od slova komunikovat

Komunikační možnosti starší Nokie 9210 končily u vytáčených datových přenosů HSCSD. K počítači se dal komunikátor připojit sériovým kabelem nebo přes infraport. Novinka je v tomto ohledu výrazně lepší. Kromě toho, že kabel je dnes určen pro port USB, totiž nabízí navíc:

  • GPRS třídy 10 (max 53,6 kb/s)
  • EDGE třídy 10 (max 236,8 kb/s)
  • Wi-Fi, IEEE 802.11b (max. 11 Mb/s)
  • Bluetooth

K podpoře GPRS a EDGE nemá smysl nic dalšího psát, snad jen znovu upozorním na automatické nastavení datových profilů podle operátora na kartě SIM. To je hodně pohodlné. Bluetooth také „nestojí za řeč.“

Zato Wi-Fi v mobilním zařízení, to je jiná káva. Připojení ke komerční síti je bezproblémové, stejně tak spojení s nezabezpečeným access pointem. S ochranou WEP jsem trochu bojoval, ale nakonec byla pokořena. Kromě toho lze použít i zabezpečení 802.1x a WPA.

 
V dosahu je sít Wi-Fi • informace o kvalitě signálu

 
Přihlášení k Wi-Fi síti T-Mobilu

Podporu Wi-Fi považuji za jednu z nejdůležitějších inovací nového komunikátoru. I když se mi napřed zdálo, že u chystaného menšího modelu 9300 nebude chybět, teprve teď vidím, jaká je to výhoda.


Pro Nokii 9500 už existuje doukoupitelná aplikace, která vyhledává dostupné Wi-Fi sítě

Nokia navíc umožňuje nastavit priority jednotlivých datových profilů. Před připojením k internetu postupně zkouší, co je dostupné, a Wi-Fi dá třeba přednost před drahým GPRS. Přesně tak, jak si to nastavíte.

 Nastavení priorit datových profilů 

Tato funkčnost je ale dostupná jen pro internetový prohlížeč a napřed jsem Nokii kritizoval, proč je v e-mailovém klientu nutné nastavit datový profil „natvrdo“. Jenže potom jsem na to přišel a komunikátor má další, velmi významné plus. V nastavení e-mailového účtu je totiž možné také pracovat s prioritami a ke každému profilu navíc rovnou přidat příslušnou adresu serveru SMTP. Třeba při připojení přes ADSL a Wi-Fi totiž nemohu pro odesílání zpráv použít stejný server jako u GPRS mobilního operátora.


Nastavení několika datových profilů u e-mailového účtu: když nelze použít první, komunikátor se připojí přes druhý atd.

E-mail: moc pěkné

Asi nejdůležitější komunikační funkce je e-mail. Prohlížeč elektronické pošty je sdružený s textovými zprávami, MMS a se synchronizovanými e-maily. Každá tato služba má stejně jako jednotlivé e-mailové účty svoji samostatnou podsekci.

 
Základní nabídka zpráv • stejně jako jinde i zde lze volit z různých velikostí zobrazení

Jeden z účtu je nastaven jako výchozí, použije se při posílání zpráv z nejvyšší úrovně. Pokud ale nalistujete jednotlivé složky s e-mailovými účty, můžete psát zprávy přes jejich nastavení. V možnostech konfigurace je jinak snad všechno, co lze chtít. Dá se volit mezi servery POP3/IMAP4, použít ověřování SMTP, o možnosti různého nastavení SMTP pro jednotlivé datové profily jsem už psal. Chybí však možnost nastavit pravidelnou kontrolu schránky v zadaných intervalech.


Otevřená složka s vybraným e-mailovým účtem

Můžete si zvolit, jestli se má pracovat s celými zprávami nebo jen se záhlavím, dá se nastavit hraniční velikost e-mailu, který se ještě stáhne do telefonu. Nastavíte také typ psaných zpráv (HTML, text), způsob odesílání, podpis, lze použít zabezpečené připojení. Nokia 9500 Communicator pracuje obousměrně s přílohami, nemá problémy s češtinou, zvládá zobrazit zprávy ve formátu HTML a obráceně lze také formátovat text, který píšete.

 
Textový e-mail v zobrazení na celý displej • e-mail ve formátu HTML

Dokonalá práce s e-maily ale nemá nic společného s protokoly POP3/IMAP4, zprávy musí do komunikátoru chodit samy. Nokia už proto oznámila, že zařízení řady Series 80, do které patří i model 9500, budou podporovat technologii Blackberry. U nás se ji chystá nabídnout T-Mobile pro své firemní zákazníky. Eurotel už dnes nabízí službu Office Connector, Nokia 9500 ale zatím není v podporovaných zařízeních. Navíc bych očekával, že podobně jako současný model 9210 nabídne jen komunikaci prostřednictvím SyncML.

Nokia 9500 podporuje také práci s faxy. To jsem ale – přiznávám – nezkoušel. Práce s textovými a multimediální zprávami se nijak zvlášť neliší od mobilních telefonů. Obrovskou výhodou je ale samozřejmě plnohodnotná klávesnice.


Tvorba multimediální zprávy

Internet: s čím srovnávat?

Na internetový prohlížeč jsem už několikrát narazil. Nejsem úplně spokojený s rychlostí, jakou se na něm vykreslují některé stránky. Zobrazíte sice takřka jakýkoli web, musíte ale počkat, než se s ním komunikátor popere. Na druhou stranu se ale komunikátor snažím srovnávat s plnohodnotným prohlížečem na počítači – to bych si například u smartphonů nikdy nedovolil, vůči nim je 9500 zařízení úplně jiné třídy.


Internetové záložky

Nokia 9500 používá prohlížeč Opera, tuto značku ale nikde nenajdete. Nokia Operu integrovala do systému a tváří se jako standardní interní aplikace výrobce. Podporuje HTML, XTHML, WML. Díky zásuvnému modulu je podporován i Flash, ovšem pouze nezkomprimovaná grafika.

 
Hlavní displej po vstupu do internetového prohlížeče • komunikátor si poradí i s flashovou grafikou

Stránku je možné zobrazit do celého okna (tato možnost je mimochodem v téměř všech aplikacích), existuje speciální volba pro vměstnání obsahu stránky do malého displeje. Prohlížeč podporuje také zobrazení ve více oknech.

 
Zobrazení v okně a přes celý displej

Komunikátoru však chybí dotykový displej a bylo nutné vyřešit orientaci na stránce. Kurzor se ovládá osmisměrným tlačítkem, jeho stisknutím se provede klepnutí na odkaz. Když se dostanete kurzorem na hranici okna, Nokia pochopí, že asi chcete rolovat. Jinak stačí podržet Chr a stisknout tlačítko ve směru požadovaného posunu stránky.

 
 
Ukázka několika webových stránek, jak se zobrazily na komunikátoru


Dalším nezbytnou součástí komunikátorů jsou kancelářské aplikace. V následující kapitole podrobně popíšu, jak si Nokia 9500 rozumí s Wordem, Excelem a PowerPointem. Zůstane zde místo i na funkce pro organizaci času

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9500, Test, Obrovská baterie, Velký test, Složité zařízení, Sériový kabel, Plnohodnotný prohlížeč, Velký, Tabulkový procesor, Otevřená složka, Kulaté tlačítko, Externí příslušenství, Ostatní text, Hranatý dojem, Kurzorová šipka, Tučné písmo, Doinstalovaná aplikace, Typický uživatel, Celý dokument, SIM Toolkit