Nokia a její novinky na CeBIT: 6230i, 6021 a 6030 (první pohled)

Tři nové mobilní telefony, které Nokia včera představila, patří do různých tříd. Chcete maximálně vybavený telefon s megapixelovým fotoaparátem? Nebo raději klasický mobil střední třídy vybavený Bluetooth? Nokia ukázala i levný telefon se základními funkcemi.
Kapitoly článku

Nokia včera představila tři nové mobilní telefony řady Series 40. Možná bychom raději měli napsat, že jde o dva nové a jeden už mnohokrát diskutovaný a rozebíraný mobil. Jedná se o sestavu, kterou bude výrobce spolu s dalšími telefony prezentovat na veletrhu CeBIT, který se koná příští týden. Další telefony už na něm nepředstaví.


Nokia 6230i

O Nokii 6230i, jakožto nástupci dnes velice populárního modelu 6230, se již nějaký ten měsíc vášnivě diskutuje. Nokia loni tvrdila, že se nic takového rozhodně nechystá a hle, telefon je tady. Nakonec splnil většinu očekávání a kromě megapixelového fotoaparátu s sebou přináší i požadované vyšší rozlišení displeje a několik dalších novinek.

Když se objevily první neoficiální fotografie z testování tohoto telefonu, jediným otazníkem zůstal termín uvedení. Předpokládalo se, že jej Nokia bude prezentovat na 3GSM World Congressu v Cannes, kde se na něj nakonec nedostalo a zbýval už jen CeBIT.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozměry telefonu se ve srovnání s Nokií 6230 nepohnuly ani o píď, jen na hmotnosti přibrala „íčková“ novinky asi dva gramy. Podpora sítí 900, 1 800 a 1 900 MHz zůstala taktéž zachována.

Fotíme megapixelově

Předcházející Nokia 6230 je úspěšná, někteří konkurenti ale v této třídě nabízejí megapixelový fotoaparát. Nokia se jej proto rozhodla doplnit do úplně stejného designu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát má rozlišení 1,3 megapixelu a navíc je vybaven trojnásobným digitálním zoomem. Videorekordér zabudovaný společně s fotoaparátem umožňuje více než jednohodinový záznam. Kapacita je závislá jen na velikosti paměťové karty. Typ nakonec zůstal zachován a pro rozšíření paměti tak můžete použít klasická média formátu MMC.

Klepněte pro větší obrázek

Fotografie o megapixelovém rozlišení si lze více vychutnat i díky novému displeji. Ačkoli jeho rozměry zůstaly stejné, rozlišení se zvýšilo na 208 × 208 bodů a zdá se, že Nokia jej oproti předchůdci ještě trochu vylepšila. Novou podobu dostala také hlavní nabídky. Pohybovat byste se měli mezi trojrozměrnými ikonkami. Zatím si to ale moc nedokážeme představit.

A co dál?

Předchozí výčet byl jen zlomkem toho, co 6230i uživateli může nabídnout. Další nejvýraznější novinkou hned po megapixelovém fotoaparátu a vylepšeném displeji je podpora funkce Push to talk. Jednoduše se tedy s přáteli a známými spojíte pomocí technologie GPRS.

Vyšší rozlišení fotoaparátu by však k rozšíření mezi mladší uživatele nestačilo. Důležitá je dnes také zvýšená podpora multimediálních funkcí. Proto v Nokii 6230i opět najdeme stereofonní hudební přehrávač podporující formáty MP3, M4A a AAC. Díky portu USB také jednoduše zkonvertujete a nahrajte hudební CD z počítače přímo do telefonu.

Pokud jsem něco nepřehlédl, Nokia 6230i je prvním obyčejným telefonem bez standardního operačního systému, který podporuje funkci Visual Radio. Kromě klasického poslechu tedy bude možné na displeji sledovat další grafické informace. Jen by se ještě mohla přidat nějaká rozhlasová stanice, aby to k něčemu bylo.

Nokia 6230i je velmi dobře vybavený mobilní telefon, který zřejmě postupně nahradí původní model. Na trh by se měl dostat v druhém čtvrtletí letošního roku. Předpokládaná cena je 360 euro, u nás by měl být mobil k dostání asi za 12 500 Kč.

Ve zkratce

rozměry: 103 × 44 × 20 mm
hmotnost: 99 g
sítě: 900, 1 800, 1 900 MHz

displej: aktivní, TFT, 65 536 barev, rozlišení 208 × 208 bodů

udávaná pohotovostní doba: až 288 h
udávaná doba hovoru: až 300 min

baterie: BL-5C, 900 mAh, typ Li-Ion

fotoaparát: rozlišení fotografií až 1 280 × 1 024 bodů, 3 × digitální zoom, rozlišení videa až 176 × 144 bodů

paměť: rozšířitelná paměťovými kartami typu MMC standardní velikosti (až 512 MB)

formáty souborů:
obrázky:
snímky z fotoaparátu ukládány ve formátu JPEG (16,7 milionů, 24bitové barvy)
video: videozáznamy ukládány ve formátu H.263 (16,7 milionů, 24bitové barvy)
audio: MP3, AAC, M4A

komunikace: EDGE třídy 10, GPRS třídy 10, HSCSD třídy 10, Bluetooth

další funkce: xHTML/HTML webový prohlížeč, Push to talk, Visual Radio, stereofonní FM tuner, zabudované handsfree, Video Media Player

barevné varianty: šedostříbrná, černá, bílá


V další kapitole najdete podrobnější informace o Nokii 6021, nejlevnějším novém mobilu s Bluetooth

Témata článku: Nokia, Nokia 6021, Nokia 6030, Nokia 6230, Nokia 6230i, Nov, Novinky, Jediný otazník, CeBIT, Malý obchodník, První pohled, Pohled, Předchozí odstavec