Nokia Asha 305 a 306: rádoby smartphony [recenze]

Telefony Asha 305 a 306 v některých zemích Nokia prodává jako smartphony. Mohou se levné Series 40 srovnávat s chytrými platformami?

Series 40 pouze pro dotyk

S příchodem celodotykového hloupého telefonu museli vývojáři Nokie upravit prostředí pro fungování bez hardwarových tlačítek. Ve hře byl i vývoj zbrusu nové platformy (Meltemi, Smarterphone), nakonec se ale v Nokii rozhodli pro úpravu osvědčených Series 40. Uživatelé starších, nedotykových nebo polodotykových (Touch & Type) telefonů Series 40 určitě uvítají, že základní logika prostředí zůstala zachována. Novým uživatelům, kteří nemají s Nokiemi zkušenosti, možná bude chvíli trvat, než si filozofii prostředí osvojí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, pohotovostní plocha a režim editace

Náhled na zamykací obrazovku získáme stisknutím telefonního tlačítka pro ukončování hovorů či odemykacího tlačítka. U druhého z nich však nečekejte dvoustavové fungování, tedy po opětovném stisknutí na rozsvícené obrazovce se displej neztmaví a nezhasne, jak bývá zvykem u smartphonů. Samotná zamykací obrazovka nabídne pohled na datum, čas a notifikační lištu. Ta prozradí něco málo o síle signálu jak telefonního, tak Wi-Fi (v případě modelu Asha 306), aktuálním operátorovi, stavu baterie a miniaturním symbolem klíče vám poněkud zbytečně sdělí, že telefon je dosud zamknutý. Zmeškané události o sobě dají vědět rozsvíceným displejem po dobu jedné minuty a nezapomenou se ohlásit i po opětovném rozsvícení obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, na výběr jsou tři widgety

Zamykací tlačítko prokazuje svou samoúčelnost, jelikož se jím telefon dá pouze probudit nikoli odemknout (dlouhé podržení tlačítka nemá žádný další účinek). Odemknout telefon lze tedy pouze dvěma gesty - smýknutí vpravo či vlevo. Tam, kde byste čekali pohotovostní plochu, se nyní objeví vertikálně rolující matice ikonek, tedy přímo hlavní nabídka. Celé menu se skládá v základním stavu zhruba ze 40 ikon, je tedy poměrně obsáhlé. Podsložky vytvářet neumí. V horním rohu se zobrazuje čas a datum. Pokud budete hledat v některé z přítomných aplikací kontextovou klávesu, najdete ji v horní části obrazovky. Žádné univerzální kontextové tlačítko telefon nenabízí, proto na vás ze začátku může ovládání působit poněkud nesystematicky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní část nabídky s hrami a galerie

Při smýknutí směrem vlevo z hlavního menu se dostanete na jeden ze tří nastavitelných widgetů. Volba zůstala omezena na rádio, hudební přehrávač a číselník. Pokud občas vytáčíte číslo po paměti, může se nejvíc hodit asi poslední možnost, jinak vstup do aplikace Telefonu najdete v hlavní nabídce. Při smýknutí z nabídky směrem doprava se dostanete na něco, co připomíná právě klasickou pohotovostní obrazovku u jiných platforem. Na této ploše se vám zobrazí stejně jako v hlavním menu čas a datum, ovšem ve větším formátu. Hlavní funkcí této plochy je však možnost přidání velkého počtu zástupců aplikací a kontaktů přítomných v paměti telefonu. Lze tak vytvořit rolovací matici dost podobnou hlavní nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík, nastavení prostředí a kalkulačka

Mezi zmíněnými třemi listy nabídek telefonu lze listovat neustále dokola. Pro reorganizaci ikon či jejich přidání/odstranění na jednotlivých záložkách stačí podržet prst na libovolném místě zhruba dvě vteřiny. Tím se zapne modifikační režim. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost notifikační lišty. Ta se dá jednoduše rozbalit uchopením a tahem směrem dolů, sbalí se pak pohybem opačným, funguje tedy stejně jako u smartphonů. První, čeho si všimnete, je čtveřice rychlých přepínačů pro mobilní data, bluetooth, vyzváněcí profily. Poslední se liší podle modelu, v případě Nokie Asha 305 najdete v liště přepínač SIM karet, u 306ky podle očekávání přepínač Wi-Fi.

Dává si na čas

Tím ovšem výčet užitných funkcí notifikační lišty nekončí. V roletě se zobrazí tři ikonky pro hudební přehrávač, telefonování a psaní textových zpráv. Aby toho nebylo málo, funkce těchto tří zkratek jsou rozšířeny o notifikační schopnost. Například zkratka pro psaní SMS při nepřečtené zprávě ukáže od koho a kolik zpráv jste ještě nepřečetli. Pokud se nachází telefon v odemknutém stavu a přijde vám textovka, vykoukne na vás cíp notifikační lišty. Jakmile ji stáhnete, ale zprávu si nepřečtete, zůstane jen malý piktogram obálky. Nápad s rozšířením funkcí notifikační lišty je tedy dobrý, je třeba na něm ale ještě zapracovat, aby upozorňování nepůsobilo tak zmateně.

Suma sumárum, prvních pár hodin s uspořádáním celodotykového systému Series 40 nejspíš budete zápasit, ale postačí trochu trpělivosti a telefon si časem podmaníte. Čeho ovšem bohužel nedosáhnete ani několikadenním studováním, je zrychlení systému. Nokia u modelů 305 a 306 oficiálně neuvádí takt procesoru ani paměť RAM, ale podle reakcí máme podezření, že půjde o hodnoty kolem 600 MHz a 128 MB. Co na první pohled může vypadat chytře a svižně, rychle se ukáže jako hloupé a pomalé. Pokud totiž spustíte nějakou aplikaci náhodou či omylem, na její vypnutí si pár vteřin počkáte.

Stejně tak systém při velkém počtu požadavků od uživatele vyvolaných v řadě za sebou občas rád zamrzne a probere se až po 10 či 15 vteřinách. Například ale otáčení displeje zvládá telefon proti jiným úkonům poměrně rychle, byť probíhá jen do dvou směrů. Nesmíme ale zapomínat, že se jedná o první implementaci S40 do celodotykového prostředí. Počítáme proto s postupným dospíváním systému, díky kterému snad většina provozních chyb a zádrhelů vymizí. Také výkonnější hardware by neškodil, v tomto ohledu se proto těšíme na Nokii Asha 311 s 1GHz procesorem.

Témata článku: Nokia, , Nokia Asha 305, Nokia Asha 306, Nokia Asha 311, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Měsíční pohled, Zvuk čistý, Celá obrazovka, Bílá plocha, Největší rozlišení, Základní atribut, Numerická klávesnice, Nevyužitý prostor, Postupné psaní, Asha, SMA, Finka, Jednotlivý kart, Nokia Asha, Běžné užívání, Jednoduchý proces, Podprůměrné rozlišení, Náročný úkon