Nokia Asha 308 a 309: levné zlato a stříbro [recenze]

Nokia sice řadí dotykové modely Asha mezi smartphony, pro nás jsou to ale stále levné dotykáče. Jak se povedla dvojice 308 a 309?
Kapitoly článku

Překvapivě dobrá klávesnice

Zprávy vyřešila Nokia dnes již standardním konverzačním způsobem, máte tedy vždy přehled, komu co píšete. V jednotlivých konverzacích slouží k odlišení odesílatele a adresáta rozdílné barvy bublin, tedy standardní rozlišení jako u smartphonů. Asha zvládá i doručenky formou několikavteřinového oznámení na obrazovce, nastavit si je můžete zvlášť pro zprávy textové a multimediální. Při odesílání zpráv nesmíme zapomínat na to, že nedržíme opravdový smartphone, tudíž musíme vyčkat, až se zpráva odešle a teprve pak s klidem ukončit editor. Jinak se zpráva nemusí odeslat, ale uloží se jako koncept.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS zprávy ve formě konverzací, QWERTZ klávesnice na šířku a klasická sdružená numerická klávesnice na výšku

Při psaní zpráv na výšku se nabízí jak numerická klávesnice, tak úplná QWERTZ. Kterémukoli uživateli s jen mírně většími prsty však plně doporučuji psát na výšku pouze na numerické klávesnici. Displej je sice citlivý dostatečně, menší úhlopříčka ale může zavinit občasné překlepy. QWERTZ klávesnice zůstává jedinou volbou, chcete-li psát na šířku. Na první pohled vypadá trochu zvláštně, protože jednotlivá virtuální tlačítka od sebe nejsou graficky oddělena. Klávesnice je jedna velká bílá plocha, na které jsou rozeseta písmena. Celkově se na klávesnici až s podivem píše dobře a rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam kontaktů a detail, vyzváněcí profily

Při volání nás druhá strana slyšela čistě a bez problémů, my jsme taktéž rozuměli zřetelně. Používáte-li často hlasitý odposlech, v případě těchto Nokií si ho můžete dopřávat, co ucho ráčí, protože ani na maximální hlasitost se neobjevují žádné náznaky chrčení. Telefonní sluchátko by ale mohlo být během volání o fous hlasitější. Na výběr máme čtyři předem nastavené vyzváněcí profily, každý z nich pak můžeme upravit podle vlastních preferencí.

Klepněte pro větší obrázek
Čítač za vás spočítá, kolik zpráv SMS a MMS jste odeslali, kolik minut či hodin jste provolali a kolik dat stáhli

Nokia Asha 308 a 309 nemá problémy zobrazit paralelně kontakty jak ze SIM karty, tak z telefonu. Stejně jako v prostředí SMS se i zde odlišuje piktogramem SIM karty. Možnosti přidání všemožných detailů od osobních informací, přes e-mailovou adresu a webovou stránku, až po obrázek či vlastní vyzváněcí tón, jsou tradičně široké. Uživatelům je sice odepřena možnost označit hvězdičkou oblíbené kontakty, za jakousi náhradu lze ovšem považovat možnost umístit celou řadu kontaktů na pohotovostní plochu. Pro rychlejší a přesné vyhledávání v obsáhlém telefonním seznamu slouží postupné psaní.

Méně přehledný e-mail

K práci s poštou využijete předinstalovanou aplikaci pro správu e-mailových klientů. Do základního výčtu podporovaných poskytovatelů zahrnula Nokia kromě Gmailu či Windows Live také svůj Nokia Mail a milým překvapením pro české uživatele bude zajisté i přednastavená podpora pro Seznam či Centrum. Lze nastavit samozřejmě i e-mailové účty dalších poskytovatelů, zde už ale musíte počítat s tím, že pokud telefon nebude schopen informace potřebné pro nastavení (např. adresy poštovních serverů) stáhnout z internetu, budete to muset udělat manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavit si můžete několik e-mailových schránek

Při nastavení více poštovních účtů probíhá přepínání mezi nimi prostřednictvím jedné ze záložek v nabídce aplikace. Samotné prohlížení e-mailů představuje záležitost poměrně zdlouhavou, jednotlivé zprávy se totiž načítají i několik vteřin a uživatelské rozhraní není ani kdovíjak pohledné. Aktualizovat schránku přijatých e-mailů můžete i automaticky a sama aplikace vám oznámí, že upozornění na příchozí e-maily bude aktivní i při jejím vypnutém stavu. Vypadá to tedy skoro jako vlastnost smartphonů. Opak je bohužel pravdou, aplikace vás na nový e-mail neupozorní, dokud ji nezapnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář s měsíčním pohledem a denní agendou

Budík lze nastavit u Nokií Asha 308 a 309 pouze jeden a nastavit u něj lze pouze opakování, tón signalizace a opětovné buzení. Zůstáváme tedy na úrovni hloupých telefonů. Kalendář je podobně jednoduchou aplikací – nabídne pouze měsíční náhled a graficky jednoduché znázornění události v podobě zelené šipky v ten den, na který je nastavena. Při tvorbě nového záznamu v kalendáři můžete nastavit datum, opakování, signalizaci a čas signalizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, rádio a záznamník

Multimediální přehrávač sice Nokia pojmenovala Hudba, přehraje ale i video soubory. Podporovány jsou formáty 3GP a MP4. Druhá ze záložek nabídne třídění mediálních souborů podle interpreta, alba a žánru. Přehrávač podporuje všechny běžné formáty zvukových stop, tvorbu playlistů a má v sobě i přednastavený ekvalizér. Telefon má předinstalovanou aplikaci pro rádio s funkcí RDS. Rádio i hudební přehrávač jsou schopny hrát na pozadí a co se týče samotného výkonu zvukového čipu, je uspokojivý. Reproduktor se opravdu snaží a daří se mu vypouštět zvuk čistý a hlasitý, pouze při maximální hlasitosti má sklony mírně chrčet.

Témata článku: Nokia, , , LG T375, Nokia Asha 305, Nokia Asha 308, Nokia Asha 309, Nokia Asha 311, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Nový e-mail, Svižný běh, Kompaktní tělo, Společný slot, Nastavit datum, Jednotlivý kart, Bílá plocha, Zvuk čistý, Postupné psaní, Podprůměrné rozlišení, Asha, Nokia Asha, Měsíční pohled, Příchozí e-mail, Notifikační roleta