Nokia Asha 311: chytrá horákyně [recenze]

Nokia Asha 311 není smartphone, přesto některé vlastnosti chytrých telefonů má. K tomu atraktivní design a líbivé barvy.

Co schází, aby byla chytrá

Rozdíly mezi opravdovým smartphonem a Nokií Asha 311 jsou spíše nenápadné, občas však na povrch vyplují. Například u takové banality, jakou je budík. Asha 311 totiž dovolí nastavit pouze jediný alarm. Aplikace má velmi jednoduché ovládání i vzhled, v možnostech nastavení naleznete pouze opakování budíku v jednotlivých dnech, tón signalizace a odložení buzení. Kalendář je podobně jednoduchou aplikací. Po spuštění se naskytne náhled na aktuální měsíc s graficky odlišenými dny se zanesenou událostí. U každé z nich pak můžete nastavit několik základních atributů, jako čas, datum a typ události. V aplikaci Kalendář naleznete i záložky pro funkce zaznamenání poznámky či úkolovník.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář s měsíčním pohledem a denní agendou

Multimediální přehrávač sice Nokia pojmenovala Hudba, přehraje ale i video soubory. Podporovány jsou formáty 3GP a MP4. Druhá ze záložek nabídne třídění mediálních souborů dle interpreta, alba či žánru. Přehrávač podporuje všechny běžné formáty zvukových stop, tvorbu playlistů a má v sobě i přednastavený ekvalizér. Telefon má předinstalovanou i aplikaci pro rádio s funkcí RDS. Rádio i hudební přehrávač jsou schopny hrát na pozadí a co se týče samotného výkonu zvukového čipu, je uspokojivý. Reproduktor se opravdu snaží a daří se mu vypouštět zvuk čistý a hlasitý, pouze při maximální hlasitosti má sklony mírně chrčet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, rádio a záznamník

I když je Asha 311 zatím nejvybavenějším kouskem ve své řadě, nepočítejte u fotoaparátu s převratnoým rozlišením, autofokusem či bleskem. Snímač s 3,2Mpx rozlišením dokáže přesto pořídit poměrně kvalitní momentky v maximálním rozlišení 2 048 × 1536, ovšem za podmínky, že mu poskytnete dostatek světla. Při porovnání krajinkových snímků s fotografiemi na makro vzdálenost vychází lépe logicky vzdálenější scéna. Na pořízených fotkách pozorujeme určité množství šumu a neostrých hran, to ovšem jen v případě, že si obrázky několikanásobně zvětšíte. Na displeji mobilu vypadá vše velmi líbivě. O tom, že se jedná o telefon s fotoaparátem určeným pouze pro nahodilé a spontánní focení, vypovídá i fakt, že několika profilů expozice a barevných efektů, vám aplikace foťáku víc nenabídne. Fotoaparát funguje i v režimu natáčení videa, které umožní natočit v nejvyšší kvalitě 640 × 480 bodů.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Možná až příliš vysoká cena

Jakožto zatím nejvybavenější model řady Asha má 311 i Wi-Fi modul. Jeho citlivost je dobrá, pokud se nachází některá síť na hranici dosahu signálu, nechá si ji telefon v seznamu, jen tak pro jistotu. Za dobrou můžeme označit i stabilitu připojení. Užitečnou vlastností je upozorňování na nezabezpečenou Wi-Fi. K procházení internetu slouží vestavěný Nokia Browser, který se na každé stránce chlubí, kolik musel stáhnout dat pro její načtení. Nokia už dříve avizovala, že engine v prohlížeči šetří až 90 % dat. Sice jsme neměřili, kolik přesně uspoříme, nicméně rychlost načítání stránek odpovídá celkové rychlosti telefonu. V nastavení si můžeme vybrat mezi třemi vyhledávacími moduly - Googlem, Yahoo! a Bingem. V případě Asha 311 jsme se dočkali i podpory 3G, a tak připadá v úvahu rozumné brouzdání i na místech, kde není k dispozici signál Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon si uloží a zapamatuje použité sítě Wi-Fi

Nokia se rozhodla budoucím majitelům Ashy 311 zpříjemnit volné chvíle, a tak naleznete v telefonu celou řadu předinstalovaných her. Jako dárek potom poukaz na několik desítek her od EA Games, ale ty už je třeba stáhnout. Nebudete ochuzeni ani o aplikace sociálních sítí Facebook či Twitter, které právě díky rychlejšímu procesoru běží mnohem svižněji než na Ashách 305 a 306. Sdruženy jsou v aplikaci Komunity, takže máte stále přehled o tom, co se na jakém účtu děje. Pokud využíváte sociální sítě především jako nástroj chatu, vyzkoušejte aplikaci vyhrazenou k chatování přes Facebook, Google Talk, Messenger, Nokia Chat a Yahoo!. Mimo obraz nezůstanete, ani co se týče předpovědi počasí. Stačí zadat pouze město a získáte tak předpověď na několik dní. Aplikace umožňuje i satelitní náhled a snímky srážkového radaru. Snaha přiblížit Nokii Asha 311 chytrému telefonu je tedy zřejmá i po stránce aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webová stránka Mobilmanie v mobilní a desktopové verzi

Nově upravený systém Series 40 pro celodotykové telefony je sice dobrý nápad, jak uživatelům poskytnout zážitky podobné při ovládání chytrého telefonu, má však stále několik nedostatků a chyb. V případě Nokie Asha 311 se jedná hlavně o softwarové a systémové zádrhely než o problémy spojené s hardwarem. Ten má totiž víc v čele s 1GHz procesorem zcela postačující.

Klepněte pro větší obrázek

Zařízení je sice celé zahalené do plastu, nicméně nepůsobí lacině a zaoblený design se návrhářům povedl. Pokud tedy toužíte po dotykovém telefonu ale bojíte se přejít z hloupého rovnou na smartphone a nedáte dospustit právě na Nokii, může pro vás být Asha 311 správnou volbou. Poněkud diskutabilní zůstává pouze cena, která se na začátku prodeje pohybuje těsně pod hranicí tří tisíc korun. To je suma, za kterou se dá dnes bohatě pořídit některý z levných androidových smartphonů. Největší konkurencí tak pro Ashu 311 budou vedle levnějších sester 305 a 306 hlavně smartphony Samsung Galaxy Pocket, LG Optimus 3 či Huawei Ascend Y 100.

Témata článku: Nokia, , LG Optimus, Nokia Asha 305, Nokia Asha 311, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Pocket, Jednoduchý proces, Běžné užívání, Upravený systém, Video soubor, Černý displej, Zvuk čistý, Nokia Asha, Asha, Numerická klávesnice, Recyklovaný papír, Postupné psaní, Malá úhlopříčka, Uzavřené prostředí, Emailový klient, Základní atribut, Určité množství, Mini SIM, Rozšíření funkcí