Nokia Asha 503: poslední svého druhu? [recenze]

Nokia Asha 503 chce zaujmout nejen svým ledovým vzhledem. Dokáže přesvědčit v boji s početnou základnou levných androidů?
Kapitoly článku

Komunikace bez problémů

Komunikovat lze samozřejmě také skrze textovou formu. Využijete přitom softwarovou klávesnici, která disponuje také možností predikce textu. Na klávesnici se, vzhledem k dnes již menším rozměrům displeje, píše překvapivě pohodlně. Jednotlivá písmena jsou od sebe dobře oddělena a nedochází k přílišnému počtu překlepů. Klávesnici lze využívat jak v režimu na výšku, tak i na šířku. Pokud by vám nevyhovovala QWERTY klávesnice, můžete si ji přepnout na klávesnici, kterou známe z telefonů s tlačítky.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je překvapivě rozměrná a dobře se na ní píše.

K SMS zprávám můžete přidávat přílohy ve formě obrázku, videa či zvuku. Potěší také čítač jednotlivých znaků ve zprávě, abyste měli přehled o počtu odesílaných SMS. V telefonu nechybí ani e-mailový klient, s jehož nastavením (ani u Seznamu) jsem neměl nejmenší problém. Samozřejmostí je možnost nastavení několika účtů. V nastavení si pak můžete zvolit automatickou aktualizaci, když je na výběr několik intervalů. V telefonu jsou rovněž předinstalovány aplikace sociálních sítí jako Twitter, Facebook či jeho nejnovější akvizice, komunikační kanál, WhatsApp.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon může přijímat maily automaticky v intervalech 15 a 30 minut a jednu, dvě, čtyři hodiny, případně jednou denně.

K internetu se připojíte přes vysokorychlostní datové přenosy HSPA (HSDPA až 7,2 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s) nebo bezdrátově pomocí Wi-Fi (802.11 b/g/n). Vestavěný internetový prohlížeč pak disponuje možností zobrazení více karet najednou. Adresní řádek je umístěn naspodu displeje a v případě pohybu po stránce mizí. Webové stránky si můžete přidat mezi oblíbené, případě na domovskou obrazovku. Tím se má na mysli, že se vám stránka připne na úvodní obrazovku, která se načítá po spuštění prohlížeče. Načítání jednotlivých stránek závisí na obsahu dané stránky. Pokud převažuje textová část, zobrazení je velmi rychlé. V případě jiného obsahu může doba načítání mírně narůstat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč dokáže ukládat hesla nebo zobrazovat více karet.

Organizace, multimédia a hry na elementární úrovni

Součástí prostředí telefonu je rovněž několik aplikací organizačního zaměření. Jednoduchý kalendář vám umožní zobrazit měsíční náhled nebo agendu pro každý den. Pokud jste zvyklí používat telefon také jako budík, tak si tuto funkci můžete nastavit v Upozornění. V nabídce si můžete vybrat tón upozornění, případně dny, ve které vás má budit. Potřebujete-li si rychle něco zapsat a nemáte po ruce tužku a papír, pomůžou vám Poznámky. Jejich prostředí je velmi jednoduché, když zobrazují pouze uložené poznámky a možnost vytvořit novou. Nic víc, nic míň. Nechybí ani základní kalkulačka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V telefonu nechybí ani jednoduchý záznamník.

Multimediální možnosti telefonu vám pak umožní poslouchat hudbu (a to ve formě FM rádia či vlastních uložených skladeb) nebo sledovat video. K tomu slouží jednotlivé přehrávače. Ten hudební dokáže řadit hudbu dle několika kritérii. Jednotlivé skladby lze promíchat, přehrávat stále dokola nebo je přidávat k oblíbeným. Při přehrávání se zobrazují jednotlivé ovládací prvky a také časová stopa skladby. S videopřehrávačem je to o poznání horší. Nejen, že zobrazí pouze ovládací prvky a jiné možnosti nemáte, ale samotné přehrávání se seká a zážitek z toho tak máte téměř nulový.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatímco hudební přehrávač využijete, videopřehrávač zřejmě příliš ne.

Asha 503 také přichází z několika předinstalovanými hrami, z nichž některé jsou opravdu zvučným titulů. Nechybí totiž FIFA 13, Real Football 13, Plants vs. Zombies, The Sims 3 apod., další si pak můžete stáhnout z OVI obchodu. Po spuštění jednotlivých her však zjistíte, že jejich verze jsou velmi zjednodušené a upravené. Svoji grafikou nás pak vrací o několik let zpátky. Bohužel se také setkáte s tím, že jednotlivé hry jsou složeny spíše ze sekaných pohybu než z čehokoliv jiného. Po této stránce vás tak telefon nepotěší a ani ho takto příliš využívat nebudete.

Fotoaparát je zklamáním

Zvědavý jsem byl na schopnosti 5Mpix fotoaparátu s LED diodou. Bohužel si Asha 503 převzala známý nešvar starších Nokii a to pevné ostření. Prostředí je jednoduché a nabízí pouze nastavení rozlišení, výběr z několika mála efektů a základní nastavení blesku a vyvážení bílé. Lze také digitálně přibližovat a oddalovat objekty. Výsledné snímky se odvíjí od světelných podmínek. Pokud na snímač dopadá dostatek světla, snímky jsou obstojné a pro základní potřeby se dají využít. V noci jsou však výsledky téměř nepoužitelné. Fotku bez „máznutí“ vyfotíte velmi těžce a vše dotváří velké množství šumu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barvy za denního světla jsou studené, avšak výsledné fotografie se dají použít.

Telefon dokáže také natáčet video. Maximální rozlišení činí 480 × 640 pixelů. K natáčení se ale uchýlíte jen opravdu v nejnutnějších případech, protože obraz není plynulý, seká se a je nevalné kvality. Ze schopností fotoaparátu jsem tak byl zklamán. Vzhledem k tomu čím Nokia osazuje své vrcholné modely, jsem čekal, že alespoň minimum přenese i do tohoto modelu. Výkon telefon je po stránce parametrů srovnatelný s low-endovými Androidy minulých let, a tedy by na to stačil.

Do souboje s Androidy

Budoucnost modelu Asha 503 bohužel nevidím nijak zářně. Ačkoliv telefon svou práci odvede bez problému a většinu úkonů také překvapivě rychle, bude muset o své místo tvrdě bojovat. Za cenu kolem 2 500 Kč se totiž prodávají i nejlevnější Androidy, které disponují dospělým operačním systémem a mnohdy také lepším displejem. Světlou stránkou je určitě zpracování telefonu a netradiční design. Tou stinnou je prostředí telefonu a zajisté také fotoaparát.

Záviset také bude na tom, zda Nokia v příštím týdnu opravdu představí levný telefon s Androidem, o kterém se v poslední době hodně mluví. V takovém případě by se Asha 503 dostala do ještě mnohem těžší pozice, protože nelze očekávat, že by ji někdo upřednostnil před Nokii s Androidem.

Plusy:

  • 1GHz jednojádrový procesor
  • Podpora HSPA, Wi-Fi a Bluetooth
  • Slot pro paměťovou microSD kartu
  • Poměrně svižné prostřední Nokia Asha 1.2
  • Hlasitý reproduktor
  • FM rádio

Mínusy:

  • Špatný fotoaparát
  • Displej s malým rozlišením
  • Nejistá budoucnost systému

 

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia Asha 503, Nokia Asha 503 Dual SIM, Vyjímatelná baterie, Nokia Asha, Nejmenší problém, Dolní okraj, Adresní řádek, Špatný fotoaparát, Dnešní trend, Plants vs Zombies, The Sims, Jednoduchý správce, Nevšední design, Pohodlný úchop, Druh, Rychlé prostředí, Nejnutnější případ, Startování, Systémové tlačítko, Nejistá budoucnost