Nokia BH-208: sluchátko pro každý den

Nokia do své nabídky zařadila další Bluetooth sluchátko. Nese označení BH-208 a nabízí se v elegantním černém provedení.

Nokia ke svým telefonům nabízí velké množství Bluetooth sluchátek. Najdete mezi nimi jednoduché a levné modely i sluchátka s elegantním designem pro náročnou klientelu. Testy různých modelů sluchátek od finského výrobce si můžete přečíst zde nebo také zde.

Sluchátko pro široké masy

Dnes se podíváme na sluchátko s označením BH-208. Svým provedením i cenou se řadí spíše mezi levnější modely určené pro široké spektrum zákazníků. Nabídne totiž tradiční design, příjemné rozměry i pohodlné nošení.

Nokia_sluchatko_01.jpg Nokia_sluchatko_02.jpg Nokia_sluchatko_17.jpg Nokia_sluchatko_18.jpg
Bluetooth sluchátko Nokia BH-208

Rozměry sluchátka bez spony jsou 42 × 23 × 11 mm, hmotnost pak činí 14 g. Při půdorysném pohledu má sluchátko pravidelný oválný tvar. Jeho přední i zadní strana je vyvedena v černé barvě. Přední plocha je matná, zatímco zadní část sluchátka pokrývá lesklý plast. Design vhodně oživuje stříbrný pásek, který najdete na všech bočních stranách.

Nokia_sluchatko_11.jpg Nokia_sluchatko_03.jpg Nokia_sluchatko_04.jpg
Hlavní ovládací tlačítko je dostatečně rozměrné • boky sluchátka zdobí stříbrná linka

Hlavním ovládacím prvkem je rozměrné tlačítko na přední straně sluchátka. Snadno jej nahmatáte i po nasazení. Malé vypínací tlačítko najdete na zadní straně. I přes své nepatrné rozměry je jeho ovladatelnost dobrá. Pro regulaci hlasitosti je určeno kolébkové tlačítko na jedné z bočních stran. Má vystouplý střed, takže se ovládá bez problémů. Stisknutím jeho středu dojde k vypnutí mikrofonu. Základní provozní informace vám dodá malá dioda na zadní straně sluchátka, která umí blikat zelenou a červenou barvou.

Nokia_sluchatko_09.jpg Nokia_sluchatko_10.jpg Nokia_sluchatko_07.jpg Nokia_sluchatko_08.jpg
Malé vypínací tlačítko najdete vedle trnu • kolébka pro ovládání hlasitosti je i přes své malé rozměry dobře ovladatelná

V uchu drží i bez spony

Reproduktor je tradičně umístěn ve vystouplém trnu, který se zasouvá do zvukovodu. Na svém konci obsahuje gumovou objímku, která je výměnná. V krabici najdete ještě jednu náhradní. Pokud se vám podaří trn zasunout dostatečně hluboko, drží sluchátko i bez spony. Je ale velmi náchylné na vypadnutí a trn zaražený hluboko v uchu také není příliš příjemný. Doporučuji proto využívat dodávanou sponu z černého plastu. Má zatočený tvar a její gumový konec si vytvarujete dle potřeb.

Nokia_sluchatko_12.jpg Nokia_sluchatko_19.jpg
Spona při nošení hodně pomůže • uchycení spony v otáčivém kloubu

Ke sluchátku se spona připevní nasunutím na malý kruhový výstupek na zadní straně. Díky tomuto uchycení lze se sponou libovolně otáčet nebo ji přichytit obráceně. Sluchátko tak můžete používat na levém i pravém uchu. Při snímání spony ze sluchátka musíte zabrat větší sílou. Prvně jsem se obával, že spona praskne.

Nokia_sluchatko_13.jpg Nokia_sluchatko_14.jpg Nokia_sluchatko_15.jpg Nokia_sluchatko_16.jpg
Se sponou lze libovolně otáčet • její konec je tvarovatelný

Se sponou je stabilita sluchátka na uchu podstatně lepší. Nespadne ani při prudších pohybech. Trn nemusíte mít zasunut ve zvukovodu tak hluboko, takže je nošení pohodlnější. Nasazení a sejmutí sluchátka je i se sponou dílem okamžiku.

Nosit raději na stejné straně těla

Sluchátko disponuje technologií Bluetooth verze 2.0 a podporuje profily Handsfree i Headset. Pokud není telefon od sluchátka příliš vzdálen, je kvalita hovoru na dobré úrovni. Mikrofon na boční straně sluchátka směřuje přímo k ústům, takže vás druhá strana dobře uslyší i v hlučnějším prostředí. Postačí i maximální hlasitost reproduktoru. Příchozí hovor je ve sluchátku oznámen monofonní melodií Nokia Tune, kterou nelze změnit.

Nokia_sluchatko_21.jpg Nokia_sluchatko_22.jpg
Srovnání velikosti s Nokií N95 • velikost sluchátka je průměrná

Pokud se telefon nachází blízko sluchátka, kvalita zvuku je velmi dobrá. K výpadkům nedochází. Jakmile ale telefon umístíte od sluchátka dále, začnou se při hovoru ozývat praskavé zvuky a zvuk začne vypadávat. To samé se stane, pokud se mezi sluchátkem a telefonem objeví překážka. Proto doporučuji sluchátko nosit na stejné straně těla jako telefon. Použitelný dosah sluchátka je přibližně šest metrů.

Nokia_sluchatko_23.jpg Nokia_sluchatko_24.jpg
Nošení sluchátka bez spony není příliš pohodlné

Sluchátko čerpá energii z Li-Pol baterie o kapacitě 75 mAh. Podle oficiální specifikace by mělo na jedno nabití vydržet až 390 minut hovoru nebo 150 hodin v pohotovostním režimu. Baterii dobijete standardně dodávanou nabíječkou s úzkým 2mm konektorem. Použít lze i nabíječku od vašeho telefonu Nokia. Konektor pro připojení nabíječky se nachází na boční straně sluchátka.

Nokia_sluchatko_05.jpg Nokia_sluchatko_06.jpg Nokia_sluchatko_20.jpg
Konektor pro připojení nabíječky • standardně dodávaná nabíječka a výměnná gumička na trn

Nokia BH-208 je klasické Bluetooth sluchátko s povedeným designem, jednoduchým ovládáním i příznivou cenou. Ta se pohybuje těsně nad hranicí jednoho tisíce korun. Nabídka Bluetooth sluchátek je ale nyní nejen u Nokie velmi široká, takže to na trhu jistě nebude mít lehké.

Diskuze (2) Další článek: Shrek the Third (test javové hry)

Témata článku: Nokia, , , Oválný tvar, Pro +, Tradiční design, Den, Sluch, Sluchátko, Přední plocha