Nokia BH-700 a BH-300: hi-tech náušnice s Bluetooth (recenze)

Nokia má ve své nabídce velké množství Bluetooth sluchátek. Nyní vám přinášíme recenzi dalších dvou modelů, které se díky svému netradičnímu minimalistickému designu i kvalitě zpracování na trhu určitě neztratí.
Kapitoly článku

Nokia BH-700

Miniaturní bílá krabička

Prvním Bluetooth sluchátek je model BH-700 s elegantním a minimalistickým designem. Jeho tělo je tvořeno malým kvádrem se zaoblenými hranami o rozměrech 46 × 19 × 10 mm a hmotností jen 10 g. Přední strana sluchátka může být v bílém nebo černém provedení a obsahuje velmi rozměrné tlačítko pro příjem a ukončení hovoru se stříbrným logem výrobce. Právě díky jeho velkorysým rozměrům ho není problém stisknout, i když je sluchátko na uchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obě testovaná sluchátka společně

Zbývající strany těla sluchátka jsou vyvedeny ve stříbrné barvě a nacházejí se na nich další ovládací prvky. Na horní straně je to dobře ovladatelná kolébka pro regulaci hlasitosti, na straně nejblíže k ústům štěrbina pro průchod zvuku k mikrofonu a na opačné pak malé vypínací tlačítko s trojbarevnou diodou, která dobře informuje o všech stavech sluchátka. Nabíječka s úzkým konektorem se připojuje do zdířky na spodní straně sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia BH-700 je elegantní malé sluchátko • sponu lze v úchytu libovolně otáčet

Trn reproduktoru na zadní straně je poměrně rozměrný a nezasouvá se příliš hluboko do zvukovodu. Sluchátko by na uchu mělo držet jen s jeho pomocí. V mém uchu ovšem nebyla jeho stabilita dobrá a mělo tendenci vypadávat. Situace se ale značně zlepšila, jakmile jsem použil přiloženou zahnutou tyčinku z průhledného plastu, která slouží jako spona. Ke sluchátku se připojuje zasunutím do úchytu, ve kterém s ní můžete libovolně otáčet, případně upravovat její délku. Díky tomu lze sluchátko bez problémů používat na pravém i levém uchu. Jeho nasazování i nošení je pak pohodlné a bezproblémové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana s trnem reproduktoru • vypínací tlačítko s informační diodou • zdířka pro nabíječku

Skvělý přenos zvuku

Funkčně se sluchátko nijak neliší od jiných modelů finského výrobce. Kvalita zvuku i jeho maximální hlasitost je velmi dobrá. Díky Bluetooth verze 2.0 s podporou profilů Headset 1.1 a Handsfree 1.5 nebyl s přenosem zvuku žádný problém. Výpadky se projevily až při schování telefonu za zeď. Ve volném prostranství by měl dosah činit okolo deseti metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon • kolébka pro regulaci hlasitosti na boční straně

Spárování sluchátka s telefonem je velmi snadné. K opětovnému připojení stačí mít na telefonu aktivovánu technologii Bluetooth a jen sluchátko zapnout. Sluchátko může být spárováno až s osmi telefony. V jeden okamžik jej ale připojíte jen k jednomu. Díky rozměrnému hlavnímu tlačítku je ovládání hovorů velmi pohodlné. Bez použití klávesnice telefonu můžete aktivovat hlasové vytáčení, vytočit poslední volané číslo, přijmout nebo odmítnout příchozí hovor, vypnout mikrofon sluchátka nebo přenést hovor zpět do telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardně přikládaná šňůrka • v úchytu sluchátko dobře drží

Elegán za příjemnou cenu

Součástí standardního balení je kromě nabíječky i černá šňůrka na krk, která na svém konci obsahuje plastový držák. Sluchátko se do něj snadno vkládá, před jeho nasazením na ucho je ale nutné jej vyjmout.

Ve sluchátku se nachází nevyjímatelná Li-Pol baterie s kapacitou 80 mAh. Na jedno nabití by s ní mělo sluchátko vydržet 360 minut hovoru nebo 160 hodin v pohotovostním stavu. Na vybitou baterii jste upozorněni červeným blikáním diody a pípáním v reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S Nokií 6151 • připojení nabíječky • sluchátko na uchu

Sluchátko již naleznete na pultech českých obchodů za cenu kolem osmnácti set korun. Je tak asi o tisíc korun levnější než vyšší model BH-800, který ale po funkční stránce nic víc nenabídne.

Plusy a mínusy

+ kvalitní zpracování
+ šňůrka v základním balení
+ příjemná cena

- bez spony špatně drží v uchu
- nižší výdrž baterie


Ve druhé kapitole se podíváme na Bluetooth sluchátko Nokia BH-300, které má netradiční sponu tvořenou plastovým proužkem a prodává se za velmi příjemnou cenu.
Kapitoly článku

Témata článku: Nokia, , , BLU, Barevný plast, Kvalitní přenos, Opětovné připojení, Blue, Bluetoot, Náušnice, Příjemná cena, Plastový proužek, Ušní boltec, Plastový držák, A/B