Nokia Booklet 3G startuje v USA, dokáže obstát?

Američané totiž jen horko těžko rozdýchávají jeho cenu. Stojí 299 dolarů „a vaši duši“, píší tamější servery.

Nokii se v Americe tradičně příliš nedaří, přesto nebo možná právě proto pustila na tamější trh svůj „nabušený“ Booklet 3G. Mini-laptop uvádí finský výrobce na americký trh ve spolupráci s operátorem AT&T, obchodním řetězcem Best buy a společností Microsoft, jejíž „sedmičkové“ Windows Booklet pohánějí.

Klepněte pro větší obrázek
Takový pohled se vám v USA hned tak nenaskytne, obyčejnější netbook tam totiž stojí zlomek ceny toho od Nokie

Asi vás bude zajímat cena této mobilní vychytávky, ale nejdříve trochu pochvaly od dvojice Steve Ballmer a Olli-Pekka Kallasvuo. Prohlášení šéfa softwarového giganta není příliš zajímavé, jen takové ty řeči o tom jak si váží toho, že Finové se rozhodli vsadit na Windows a jak je to pro spotřebitele skvělé.


volambaner.jpg

Tip: Nokia se dohodla s Microsoftem, Symbian dostane svůj Office

Nokia peče s Microsoftem V chytrých telefonech finského výrobce se brzy objeví software redmondského giganta. Pro začátek balík Office Mobile, spolupráce se bude ale prohlubovat.


S ohledem na celkovou sumu, kterou si zakoupení 3G Bookletu vyžádá mne ale zaujalo prohlášení výkonného ředitele Nokie. „S kombinací elegantního designu, bohaté výbavy a konkurenceschopné ceny – společně s novým operačním systémem Windows 7 od společnosti Microsoft, celonárodním pokrytím 3G operátora AT&T a celostátní sítí prodejen Best Buy – věříme, že máme výherní kombinaci pro americké zákazníky.“ A hned vám řeknu proč.

Typicky česká cena

Šikovný netbook se bude prodávat s dotací za cenu 299 dolarů (5 175 Kč), přičemž jde ještě navíc o zaváděcí cenu. To zase není tak strašné, ale nesmíme zapomenout na dvouroční kontrakt a měsíční poplatek 60 dolarů za data. To už za těch čtyřiadvacet měsíců máme 1 440 dolarů, tedy dle aktuálního kurzu téměř pětadvacet tisíc korun. No a když to sečteme dohromady máme rovných 30 000 Kč. A to už je pro Američany hodně silná káva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Booklet 3G bude skvělý ale příliš drahý netbook

Pokud by taková cena byla nasazena u nás, jakože by to odpovídalo pokud vzpomeneme na nabídku netbooku Dell od O2, který byl při ceně 12 000 Kč k mání za korunu s dvouletým úpisem k placení neomezeného datového paušálu za 1 000 Kč, tak zde máme nádherný a ojedinělý případ, kdy se dostala do USA, řekl bych, „česká“ nabídka. Myslím tím, že cena počítače i služby přesně odpovídá tuzemským poměrům a můžeme se jí reálně dočkat i u nás.


3gbookletikona.jpg

Stačí prozkoumat nabídku řetězce Best Buy a bez problémů najdete srovnatelně výkoný netbook za cenu 400 dolarů bez jakýchkoli datových paušálů, tedy zhruba 7 000 Kč. Například již zmiňovaný Dell. U nás stojí stejné modely o 3 až 4 tisíce korun více.


Ale proč to celé píšu. Američané jsou totiž zvyklí nakupovat spotřební věci a elektroniku za pár „babek“ o poplatku za připojení nemluvě. No dobrá, jsou zvyklí na ceny dejme tomu o třetinu nižší než platíme my a v tom je kámen úrazu a dle mého i obrovská mýlka šéfa Nokie, který mluví o konkurenceschopné ceně. Když jsem totiž v úterý četl článek na serveru Gizmodo s titulkem „Moc pěkný Nokia Booklet 3G za 299 dolarů a vaši duši u AT&T“, tak jsem hodně pobavil.

Američanům se dělá nevolno

Celkové náklady na netbook totiž Američané jen horko těžko rozdýchávají a nevylučuji, že s některým plnoštíhlejším jedincem může částka 1 739 dolarů za malý notebook takříkajíc seknout. A co teprve kdyby Američanům zavedli stejné ceny mobilních služeb jako platíme operátorům my? To by bylo teprve pozdvižení. Pár bussinessmanů si netbook určitě koupí, ale mám za to, že s Amerikou vsadila Nokia na špatnou kartu.

Na závěr vám bohužel ani nemohu sdělit, kdy se Bookletu 3G dočkáme u nás. Psát si o něj Ježíškovi je ale zbytečné.

Diskuze (33) Další článek: Týden Mobilně 7: s náhrdelníkem a sluchátky

Témata článku: Nokia, , , , Start, Celonárodní pokrytí, Dok, BestBuy