Nokia C5-03: stále stejná písnička (test)

Nokia C5-03 staví na starším Symbianu S60, nabídne 3,2palcový dotykový displej, 5Mpx fotoaparát a bezplatnou navigaci Ovi Mapy.
Kapitoly článku

K dispozici je virtuální alfanumerická klávesnice, která se po otočení telefonu změní na plnohodnotnou QWERTY klávesnici. V nabídce je i funkce Handwriting, tedy psaní znaků na displeji. Z nabídky ubyla proti Nokii 5800 XpressMusic miniQWERTY, která byla přizpůsobena na ovládání pomocí stylusu. Její absence má své opodstatnění, neboť k Nokii C5-03 se dotykové pero nedodává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samozřejmou součást smartphonu představuje e-mailový klient. Pracuje s protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Nechybí také podpora připojení k serveru Exchange. Telefon bez problémů pracuje s přílohami a otevírá dokumenty sady Office.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rychlá data základem

Nokia C5-03 je v datové oblasti výborně vybavená. Nabízí GPRS a EDGE připojení třídy 32. Přítomné jsou i rychlé datové přenosy HSDPA a HSUPA. Maximální rychlost stahování dat při globálních přenosech je 10,2 Mb/s a odesílání 2 Mb/s. Na lokální připojení poslouží i bezdrátové Wi-Fi připojení podporující standardy 802.11 b/g. Přítomen je Bluetooth 2.0 s A2DP a microUSB konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Předinstalovaný internetový prohlížeč nedoznal změn. Poradí si i s náročnějšími stránkami, pracuje s více okny současně. Podporuje například vyhledávání klíčového slova na stránce či práci se záložkami. Multidotykové gesto pinch zoom bychom ale po rezistivním displeji chtít nemohli. V telefonu najdeme několik předinstalovaných aplikací sloužících pro přístup k sociálním sítím. Zmínit je třeba Facebook, Twitter či MySpace. Stabilita zejména aplikace Facebook je na nízké úrovni. Neustále zamrzání a padání vás přinutí použít běžné mobilní rozhraní stránky sociální sítě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Navigace zdarma

Organizační funkce Nokie C5-03 jsou totožné s jinými zařízeními s operačním systémem Symbian S60. V telefonu je přítomen velmi dobrý kalendář, který lze zobrazit s měsíčním, týdenním i denním nadhledem. Nechybí mu ani stavový řádek. K jednotlivým datům lze přidat poznámky i úkoly s upozorněním. Budík nabízí několik druhů opakování. V nabídce je opakování během pracovních dnů, týdenní i denní interval. Z kancelářských aplikací můžeme zmínit kalkulačku, která však nenabízí vědecké funkce, či aplikaci převody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Speciální pozornost si zaslouží kancelářský balíček QuickOffice, který bez problémů pracuje s formáty programů Word, Excel a PowerPoint. Soubory však dokáže pouze prohlížet. Jejich úprava je možná pouze po upgrade aplikace na plnou verzi za finanční poplatek. Díky integrované GPS s asistovaným startem můžete využít i služby navigace. V telefonu najdeme bezplatnou hlasovou turn-by-turn navigaci Ovi Mapy s povely v češtině. Aplikace nabízí navigování pro chodce i automobily.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Finský výrobce myslel i na multimédia. Díky integrovanému 3,5mm jacku připojíte k Nokii C5-03 jakákoli běžná sluchátka. Paměť telefonu sice není velká (jen 40 MB), ale 2GB paměťová karta v balení postačí na základní množství multimediálního materiálu.

Fotoaparát s pevným ohniskem

Hudební přehrávač zůstal nezměněn. Jeho knihovna třídí skladby podle názvu, interpreta, alba i žánru. Přehrávač je propojen s domácí obrazovkou, odkud lze ovládat některé jeho vybrané funkce. Přehrávači sekunduje FM rádio s RDS. Na jeho poslech je nutné připojit sluchátka, které slouží jako anténa.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát Nokie C5-03 má pevné ohnisko. Chybí mu tedy automatické zaostřování. Přítomno není ani přisvětlení pomocí LED diody či hardwarová spoušť. Fotoaparát se může pochlubit rozlišením 5 megapixelů. V prostředí fotoaparátu najdeme řadu nejrůznějších funkcí. Za zmínku stojí například nastavení ISO, vyvážení bílé, úprava expozice či kontrastu. Nechybí však ani efekty zda přidání barevného tónu. Fotoaparát dokáže zaznamenat i video v rozlišení VGA při 15 fps. Sekundární fotoaparát pro videotelefonování Nokia C5-03 nemá.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Kvalita fotografií v exteriéru není vůbec špatná. Hůře se mu ale daří při zhoršených světelných podmínkách, kde by určitě mohl pomoci LED blesk, nebo automatické zaostřování. V této třídě však od Nokie C5-03 nemůžeme více čekat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kdyby tu tak byla dříve

Na jedné straně je Nokia C5-03 telefon s dobrou konstrukcí, výbornou datovou výbavou včetně Wi-Fi či bezplatné turn-by-turn navigace. Opačná strana mince však hovoří o dnes zaostalém displeji a nedostatkem je i starý operační systém Symbian S60 v páté generaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia C5-03 je zkrátka dva roky stará Nokia 5800 XpressMusic či Nokia 5230, jen převlečená do nových šatů. Přítomnost minimálně nejnovějšího Symbianu by z modelu C5-03 dělala řádově zajímavější telefon. Navzdory všemu má Nokia C5-03 šanci zaujmout méně náročné uživatele nižší střední třídy telefonů.

TIP: Článek vyšel také ve slovenštině na webu MobilMania.sk

Její tržní cena se v současnosti pohybuje těsně pod pět tisíc korun, přičemž předpokládáme její další pokles. Kromě starších sester je konkurencí pro C5-03 například o něco levnější Samsung Monte nebo naopak dražší Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Za pár stovek navíc si také můžete pořídit androidový HTC Wilfire, který má mnohem větší potenciál.

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 5230, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia C5, Nokia C5 5MP, Nokia C5-03, Samsung Monte, Sony Ericsson Xperia X10, Sony Ericsson Xperia X10 mini, Sony Ericsson Xperia X10 mini pro, Nokia C, Stará nokia, Pevné ohnisko, SMTP, Denní interval, Graphite Black, Klasické uspořádání, Plnohodnotná navigace, Opačná strana, Test, Konstrukční materiál