Nokia chystá vylepšenou Tube a zmenšenou N97

Nokii uniklo několik novinek z připravovaného portfolia. Spíše než nějaký zásadní průlom nás ale čeká inovace stávajících modelů.

Nokia opět čelí únikům připravovaných novinek. Tentokrát finského výrobce zradil jeden ze smluvních prodejců, který zveřejnil špionážní fotografie dosud oficiálně nepředstavených novinek na portálu Flickr. Už brzy se můžeme těšit na zmenšenou verzi vlajkové lodě N97 nebo nástupce populární hudební dotykovky 5800 XpressMusic. Nokia chystá i další premiéry.

Na ne příliš kvalitních obrázcích, které jako první publikoval The Nokia Blog, můžeme vidět minimálně čtyři dosud nepředstavené telefony, další přístroje jsou buď čerstvými novinkami na trhu, nebo se jedná o první snímky novinek, známých doposud pouze z tiskových fotografií výrobce. Škoda, že když už se smluvní prodejce rozhodl podkopnout Nokii nohy, nepořídil alespoň o něco kvalitnější fotografie. Některé modely lze z rozmazaných snímků těžko rozeznat.

Klepněte pro větší obrázek 

Nejvíce nás zajímá zmenšenina současného top modelu výrobce, Nokie N97. Ta by pod přídavným označením Mini měla zachovat takřka stejnou výbavu (pouze vnitřní vestavěná paměť spadne na 16 nebo 8 GB), zmenší se vnější rozměry a hmotnost. Displej se zúží pravděpodobně na velikost současné Nokie Tube a zeštíhlení se podepíše ještě na bočně výsuvné QWERTY klávesnici. Ta bohužel ztratí svůj čtyřsměrný kurzor s potvrzovacím středovým tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek 
N97 a N97 Mini

Nástupce se dočká také dosud nejpopulárnější dotyková Nokia 5800 XpressMusic. Přijde o svůj monolitický plastový vzhled, kvůli kterému ji zlé jazyky (hlavně z řad konkurence) nepřezdívají Tube ale „necky“. Design by měl spravit pokovený obvod těla, snad dojde i k mírnému zeštíhlení v pase. Hovoří se o použití procesoru z Nokie N97, druhá Tube dostane také lepší 5Mpx fotoaparát. Ve vývoji pokročí možná i uživatelské rozhraní, v Nokii 5900 XpressMusic se nejspíš poprvé setkáme s prostředím S60 páté edice SP1. Další podrobnosti nejsou v tuto chvíli známy.

Klepněte pro větší obrázek 
Pravděpodobná podoba Nokie 5900 XpressMusic

Na následujících fotografiích se ukazují dva nové slidery. První z nich by mohl směřovat do multimediální rodiny Nseries, vzhledově se podobá na N86 8MP, má však zvýrazněnou navigační klávesu chromovanou vrstvou. Bílý vysouvák by mohl být zástupcem vyšší střední třídy, zatím není jasné, zda půjde o smartphone, nebo telefon s uzavřeným operačním systémem. Na pohled zaujme zejména nezvykle rozměrná navigační klávesa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Podle těchto snímků to vypadá, že Nokia zatím nemá pro druhou polovinu roku 2009 připraveny žádné průlomové novinky. Půjde zejména o inovaci stávajících modelů s menšími úpravami. Budeme proto doufat, že nějakou opravdovou pecku si Nokia střeží lépe a seznámí nás s ní třeba už na nadcházejícím setkání Nokia World 2009, které proběhne ve dnech 2.-3. září v německém Stuttgartu.

Diskuze (7) Další článek: Volejte zdarma: nastavení SIP/ENUM pro Google Android

Témata článku: Nokia, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N97, Nokia N97 mini, Plastový vzhled, Označení mini, Nokia C, Tube